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Dear Mr. Wybenga: 

1200 New Jersey Avenue, SE 
Washington, DC 20590 

This letter is in response to your April 20, 2019, letter requesting clarification of the Hazardous 
Materials Regulations (HMR; 49 CFR Parts 171-180) applicable to approvals for the 
transportation of lithium batteries with a mass exceeding 35 kg on cargo aircraft. Specifically, 
you ask about requirements for obtaining approval of the Associate Administrator in accordance 
with both the HMR and International Civil Aviation Organization Technical Instructions for the 
Safe Transport of Dangerous Goods by Air (ICAO TI). 

We have paraphrased and answered your questions as follows: 

QI. You ask whether an approval, as defined in§ 105.5, is required for Associate 
Administrator authorization to transport a lithium battery with a mass exceeding 35 kg on 
a cargo aircraft. 

A 1. The answer is yes. As mentioned in your request, special provision A54 ( see § 172.102) 
specifies that "irrespective of the quantity limits in Column 9B of the § 172.101 table, a 
lithium battery, including a lithium battery packed with, or contained in, equipment that 
otherwise meets the applicable requirements of§ 173.185, may have a mass exceeding 
35 kg if approved by the Associate Administrator prior to shipment." As defined in 
§§ 105.5 or 107.1, an approval includes a competent authority approval, which is issued 
by the Associate Administrator, the Associate Administrator's designee, or as otherwise 
prescribed in the HMR, to perform a function for which prior authorization by the 
Associate Administrator is required. Therefore, in order to transport a lithium battery 
with a mass exceeding 3 5 kg, an approval by the Associate Administrator is required. 

Furthermore, as per the definition of a competent authority approval in§§ 105.5 or 107.1, 
the approval may be issued as either a special permit or approval. PHMSA has begun 
issuing these approvals as special permits as they provide additional flexibility and allow 
for party status of special permit holders and potential applicants. If you have further 



questions regarding issuance of approvals or special permits, please contact the Office of 
Approvals and Permits at (202) 366-4511. 

Q2. You ask whether an approval issued by PHMSA is required when transporting a lithium 
battery with a mass exceeding 35 kg on a cargo aircraft to the United States from outside 
the United States and authorized for transport in accordance with the ICAO TI, including 
an approval issued by the State of Origin. 

A2. The answer is yes. United States variation US 3 from the ICAO TI states that "lithium 
cells or batteries including when packed with equipment or contained in equipment 
transported in accordance with Special Provision A99 ... may not be transported to, from, 
or within the United Stated aboard a passenger or cargo aircraft without the prior 
approval of the appropriate authority of the U.S." Therefore, when transporting a lithium 
battery with a mass exceeding 35 kg on a cargo aircraft to the United States from outside 
the United States and authorized for transport in accordance with the ICAO TI, including 
an approval issued by the State of Origin and special provision A99, a U.S. competent 
authority approval is required. 

Q3 . You ask whether an approval issued by PHMSA is required when transporting a lit!vum 
battery with a mass exceeding 35 kg on a cargo aircraft in accordance with ICAO TI 
Special Provision A99. 

A3. The answer is yes. See A2. 

I hope this information is helpful. Please contact us if we can be of further assistance. 

s~;J/i7L /41;/Ifn;Jf 
Chief, Standards Development 
Standards and Rulemaking Division 



Dodd, Alice (PHMSA) 

From: 
Sent: 
To: 
Cc: 
Subject: 
Attachments: 

Kelley, Shane (PHMSA) 
Tuesday, April 23, 2019 4:49 PM 
Hazmat Interps 
Pfund, Duane (PHMSA); Leary, Kevin (PHMSA); Geller, Shelby (PHMSA) 
Fwd: Request for interpretation - UN3840 batteries exceeding 35kg on cargo 
interp request 35kg batts.pdf 

Please process as a request for interpretation. 

I would like Shelby assigned as it will strengthen her purview of the lithium battery arena. 

Shelby - Kevin can likely help you understand some of the background. Please also touch base with myself 

and Duane once you have had a chance to review as this one has some nuance to it. We should discuss the 

overall approach before you start any drafting. 

From: Frits Wybenga <fwybenga@dg-transportation.com> 

Sent: Saturday, April 20, 2019 11:08 AM 

To: Kelley, Shane (PHMSA) 

Cc: Paquet, Ryan (PHMSA); Pfund, Duane (PHMSA) 

Subject: Request for interpretation - UN3840 batteries exceeding 35kg on cargo 

Hi Shane - please accept the attached request for a letter of interpretation. I believe clarification is needed with respect 

to PHMSA authorization of batteries in excess of 35kg on cargo . In my opinion, the regulations do not support what is 

being required. If I am wrong please correct me. 

I am finding that based on what I believe to be incorrect application, the process continues to become more 

complex. People need to move these batteries effic iently. The increasing complexity serves to make US industry less 

competitive. 

I believe there is a need for a better understanding for all of us (PHMSA and people on the outside) of what is actually in 

the regs . 

There are limits on the extent to which PHMSA may regulate lithium batteries by air based on the FAA authorization bill 

which I understand to still be applicable. In addition, the WH just issued a memo concerning nonregulatory government 

policy. It discourages agencies from acting on po licies that are not based on regu lation. 
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Thanks - Frits 

Frits Wybenga 

Dangerous Goods Transport Consulting Inc. 

15108 Red Clover Drive 

Rockville, MD 20853 

301-929-1668 

Mobile 301-356-2096 

www.dg-transportation.com 
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Dangerous Goods Transport Consulting, Inc 
15108 Red Clover Drive 

Rockville, Maryland 20853 
301-929-1668 

Cell 301-356-2096 
f. wybenga@comcast.net 

April 20, 2019 

Associate Administrator for Hazardous Materials Safety 
(Attention: Standards, PHH-I 0) 
Pipeline and Hazardous Materials Safety Administration 
U.S . Department of Transportation 
East Building, 2nd Floor, E23-406 1200 
New Jersey A venue, SE. 
Washington, DC 20590-0001 

Dear Mr. Kelly : 

I am writing to confirm my understanding of requirements for cargo air transport of a 
tested lithium ion battery or battery assembly (hereafter referred to as battery) in full 
compliance with the regulations except for a mass in excess of 35 kg. 

Regulatory Background 

Lithium ion batteries are regulated by the HMR and the !CAO Tl under the shipping 
name and ID number, UN3480 Lithium Ion Batteries. 

Transport by Air under the HMR 

The HMT lists UN3840 and limits the mass of lithium ion batteries on cargo aircraft to 35 
kg. It further assigns special provisions A54. Special provision A54 provides for transport 
of batteries in excess of 35 kg if approved by the Associate Administrator. 

Under§ 105.5 the term "approval" is a "written authorization, including a competent 
authority approval , issued by the Associate Administrator, the Associate Administrator's 
designee, or as otherwise prescribed in the HMR, to perform a function for which prior 
authorization by the Assodate Administrator is required under subchapter C of this 
chapter (49 CFR parts 171 through 180)." Procedures for filing an application for 
approval are found in § 107.705. 



An approval is different from a "special permit" which "means a document issued by the 
Associate Administrator, the Associate Administrator's designee, or as otherwise 
prescribed in the HMR, under the authority of 49 U.S.C. 5117 permitting a person to 
perform a function that is not otherwise permitted under subchapter A or C of this 
chapter, or other regulations issued under 49 U.S .C. 5101 et seq." Procedures for filing an 
application for a special permit are in § 107.105. 

Transport under Part 171 Subchapter C 

Under Part 171 , Subpart C, transport of lithium ion batteries in accordance the ICAO Tl 
is authorized as may be limited by § 171.23 and § 171.24 There are no added limitations 
in these paragraphs applicable to tested and approved lithium ion batteries, including 
ones in excess of 35 kg. (Note: US variation 3 in the !CAO TI is only applicable to 
prototype batteries.) 

Transport under the !CAO TI 

The !CAO Tl also provide for transport of lithium ion batteries on cargos aircraft under 
UN3840 and in packing instruction 965 limit the mass of such batteries to 35 kg. Like 
the HMR, the !CAO TI also include a provision for batteries exceeding 35 kg, if 
approved by the appropriate authority of the State of Origin (see A99). 

The required document for authorizing transport of a battery exceeding 35 kg 
under the HMR. 

It is my understanding that an approval is needed from PHMSA to allow a battery 
exceeding 35 kg in that a prior authorization by the Associate Administrator is required 
under subchapter C, where, in this case, A54 of subchapter C sets out the required prior 
authorization. Since A54 makes provision for transport of batteries in excess of 35 kg, a 
special permit is not required in that transport of a battery in excess of 35kg is not a 
function that is not otherwise permitted under subchapter A or C. 

When transport by cargo aircraft is in accordance with the !CAO Tl for purposes of 
domestic or international transport under Part 171 Subpart C, where the U.S. is the State 
of Origin, a competent authority approval (under the ]CAO TI termed as an approved by 
the appropriate authority of the State of Origin) is required and an approval by PHMSA 
serves as that approval. 

Whether the document issued is an "approval" or a "special permit" is important in that 
different provisions apply to approvals and special permits under Part I 07 . 
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Question 1: Is it correct that an approval document as defined in §105.5 is the 
appropriate document in the case of an Associate Administrator authorization for 
transport of a lithium ion battery in excess of 35 kg on a cargo aircraft? 

Note that while P HMSA has in the past issued approvals for batteries in excess of 35 kg, 
for unexplained reasons and without notice, P HMSA now employs special permits for 
this authorization. See for example, Special Permit number 20805 listed in P HMSA 's 
Special Permit Notice published in the Federal Register on April 15, 2019. 

The need for a document from PHMSA for transport of a battery exceeding 35 kg 
when transport is from outside the US to the US? 

For transport under the ICAO TI in accordance with Part 171 Subpart C, it is my 
understanding that no additional restrictions apply to the transport of lithium ion batteries 
exceeding 35 kg beyond compliance with the provisions of the ICAO TI. For a battery 
exceeding 35 kg shipped from outside the US to the US, its transport will have to have 
been approved by the appropriate authority of the State of Origin. Any requirement for 
an additional approval by the Associate Administrator in the case of foreign shipments to 
the US would seem to exceed the requirements of the ICAO TI as they affect lithium ion 
batteries and I am unaware of any provision in the HMR for such a separate approval. 

Question 2: Is it correct that, for a battery exceeding 35 kg transported by cargo aircraft 
from outside the US and authorized for transport in accordance with the ICAO Tl, 
including an approval issued by the State of Origin, that no further approval by PHMSA 
is required? 

The need for relief from the HMT 35kg limitation when transport is in accordance 
with the ICAO Tl. 

For transport in accordance with the ICAO TI in accordance with Part 171 Subpart C, 
PHMSA staff has in the past advised that a special permit is needed in the case of cargo 
aircraft transport of a lithium ion battery exceeding 35kg based on the HMT 35 kg 
restriction. PHMSA special permits authorizing batteries in excess of 35kg cite the 35kg 
limit in the HMT. 

For a shipment of a lithium ion battery consigned in accordance with the ICAO TI as 
provided by Part 171 Subpart C, I am unaware of a need to take the provisions of the 
HMT into account unless there is a relevant restriction in § 171.23 or § 171.24. Even 
though both the HMR and the ICAO TI include a 35kg limit and provide for relief by 
way of an approval , it is only the ICAO TI limitation and not the HMT limitation that 
needs to be addressed through an approval by the State of Origin in the case of ICAO TI 
transport. 
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Question 3: Is it correct that for authorized transport in accordance with the ICAO TI 
only an approval based on ICAO Special Provision A99 is needed? 

I appreciate your consideration of this request for interpretation. As our society 
increasingly shifts to electric vehicles employing lithium ion battery assemblies in excess 
of 35 kg, I am sure that you can appreciate the need for a correct understanding of the 
questions posed. 

As PHMSA is repeatedly confronted with new requests for approvals for batteries 
exceeding 35kg, a timely clarification would be in the best interest of PHMSA and 
industry which has a need to transport batteries in a rapidly developing and highly 
competitive and global field . Please contact me if there is any need for clarification on 
my questions. 

Sincerely, 

Frits Wybenga 
Dangerous Goods Transport Consulting, Inc. 
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