
U.S. Department 
of Transportation 

Pipeline and Hazardous 
Materials Safety 
Administration 

OCT 1 7 2019 
Daniel Shelton 
President 
HazMat Resources, Inc. 
141 Wendover Drive 
Kingsport, 1N 37660 

Reference No. 19-0095 

Dear Mr. Shelton: 

1200 New Jersey Avenue, SE 
Washington, DC 20590 

This letter is in response to your July 23, 2019, email requesting clarification of the Hazardous 
Materials Regulations (HMR; 49 CFR Parts 171-180) applicable to cargo tank motor vehicles 
( CTMV s) and work that is performed under the supervision of a Registered Inspector (RI). You 
describe a scenario in which an existing MC 331 cargo tank is remounted to a new motor vehicle 
chassis to complete the CTMV. Further, the assembly work includes installation of new piping, 
rear-end protection, and an emergency discharge system. You state that the assembly work is not 
performed in the presence of an RI, but that inspection and testing is carried out by an RI once 
the assembly work is complete. 

Specifically, you ask with regard to§§ 180.413(e)(2) and 173.315(n)(3)(i), whether work that is 
inspected and tested after all assembly work is completed qualifies as "performed under the 
supervision" and "installed under the supervision" of an RI, respectively, even if the RI was not 
present for the assembly work performed. 

The answer is no. "Under the supervision of' in the context of§§ 180.413(e)(2) and 
173 .3 l 5(n)(3)(i) means the RI must be present during both performance of assembly work (i.e., 
mounting of the chassis and installation of the emergency discharge control system) and 
inspection and testing. 

I hope this information is helpful. Please contact us if we can be of further assistance. 

/~ii~ 
/~rKin~ ~I' ;tandards Development Branch 
Standards and Rulemaking Division 



January, lkeya CTR (PHMSA) 

Subject: FW: RI Question 

From: Foster, Glenn (PHMSA) 
Sent: Tuesday, July 23, 2019 7:38 AM 
To: Dodd, Alice (PHMSA) <Alice.Dodd@dot.gov>; January, lkeya CTR (PHMSA) <ikeya.january.ctr@dot.gov> 
Subject: RI Question 

Alice/ lkeya, 

Please have the following logged in and assigned an lnterp. I will forward some additional background information shortly. 

Thanks; 
Glenn 

From: Kelley, Shane (PHMSA) 
Sent: Tuesday, July 23, 2019 7:35 AM 
To: Foster, Glenn (PHMSA) <Glenn.Foster@dot.gov> 
Cc: Quade, William (PHMSA) <william.guade@dot.gov>; Bomgardner, Paul (FMCSA) <paul.bomgardner@dot.gov>; 
Babich, Vincent (FMCSA) <vincent.babich@dot.gov>; Simmons, James (FMCSA) <james.simmons@dot.gov> 
Subject: Fwd: RI Question 

Good morning Glenn -

Can we please have this logged and assigned for response? 

I suspect there is a history here but hope that we could provide at least some guidance - however 

minimal - working with our motor carrier partners - and we can point to the petition process to fill any 

gap that we cannot extend to by interp. So that Mr. Shelton has a clear path forward should our 

answer be less specific than he would like it to be. 

Shane 

From: Kelley, Shane (PHMSA) <shane.kelley@dot.gov> 

Sent: Tuesday, July 23, 2019 6:20 AM 

To: Daniel Shelton <dshelton@hazmatresources.com> 

Cc: Quade, William (PHMSA) <william.guade@dot.gov>; Simmons, James (FMCSA) <james.simmons@dot.gov>; Greene, 

Clay (FMCSA) <clay.greene@dot.gov> 

Subject: Re: RI Question 
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Good morning Daniel -

Great to hear from you. 

Let me review this with the team and get back to you. If we don't have any request on file that is 

actively being worked, would you be comfortable with me using your email as a new incoming of 

record? 

That would allow us to review, provide what clarity we can within the bounds of a clarification letter, 

and ensure we take any next steps as appropriate (to include welcoming a petition etc. for additional 

consideration if the level of clarity requested exceeds the boundaries of an interp). 

While we can't introduce a new definition through a clarification letter, my hopes would be we could 

provide at least some level of clarity that would be useful to you. 

Best 

Shane 

From: Daniel Shelton <dshelton@hazmatresources.com> 

Sent: Tuesday, July 23, 2019 6:53 AM 

To: Kelley, Shane (PHMSA) 

Cc: Quade, William (PHMSA); Simmons, James (FMCSA); Greene, Clay (FMCSA) 

Subject: FW: RI Question 

Good morning Shane, this is an old question (September 2004) and we (the industry and the regulators) do no have an 

answer. The competent authority uses the phrase "under the supervision of a registered inspector" but has not defined 

what the Department means by that phrase. Please provide a definition of what is meant by the term "under the 

supervision of a registered inspector" . Please be clear and concise in your response. Ddoes it mean the registered 

inspector can sit in his office but because he is the persons supervisor that means the person is working under the 

supervision of a registered inspector or does in mean the registered inspector must be present observing the process 
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the person is using to perform job functions normally associated with a registered inspector or is it something in 

between. 

What is sad about this situation is it appears this question was asked in 2004, I am not aware of an official response in 

the last 15 years. 

Thank you for a timely reply. 

From: Shelton, Danny 

Sent: Wednesday, September 1, 2004 8:42 AM 

To: Mannikko, Michael <michael.mannikko@fmcsa.dot.gov>; Delorenzo, Joseph <joseph.delorenzo@fmcsa.dot.gov> 

Subject: RE: RI Question 

Good morning Mike, thanks for the information. I would like for you to consider modifying your request to also include 

what information is being included on the specification plate. I have some serious questions as to how they are marking 

the specification plate, or what information is currently on the specification plate, especially for new tanks, not necessarily 

for old tanks. Specifically the following areas: 

(c)Specification plate. The following information must be marked on the specification plate in accordance with this section: 

(c)(1) Cargo tank motor vehicle manufacturer (CTMV mfr.). 

(c)(2) Cargo tank motor vehicle certification date (CTMV cert. date). 

(c)(3) Cargo tank manufacturer (CT mfr.). 

(c)(4) Cargo tank date of manufacture (CT date of mfr.), month and year. 

Let me know what you think. 

From: Mannikko, Michael 

Sent: Wednesday, September 01, 2004 8:56 AM 

To: Shelton, Danny; Delorenzo, Joseph 

Subject: FW: RI Question 

Dan, 

Below is the question I have regarding work to be performed under the supervision of a registered inspector. Joe 

Delorenzo suggested I forward the information to you. 
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Thanks 

Mike 

A company specializing in the removal and rechassis of MC331 bobtail tanks performs work under contract to a 

motor carrier who is a registered CT facility. The company performing the assembly work had been assigned a 

CT registration number through FMCSA in April 2004. The assembler has failed to complete the registration 

process under Part 107.503 to identify anyone with the company as a registered inspector but continues to 

perform assembly functions. 

The assembler mounts the cargo tanks on new motor vehicle chassis without welding on the cargo tank head or 

shell. The assembly process includes installation of new piping, rear-end protection and the installation of the 

required emergency discharge system for compressed gases in accordance with 173 .3 l 5(n). A finished unit is 

sandblasted and painted and ready for delivery. 

Upon final completion of all assembly work, the motor carrier directs one of their registered inspectors to the 

assembly facility to inspect the finished unit and perform the necessary tests under 49 CFR Part 

180. Regulatory Parts 180 and 173 describe specific functions (180.413( e )(2) and (173.315 (n) (3) (i)) that are 

to be performed under the supervision of a Registered Inspector. 

Does a registered inspector who inspects the equipment after all assembly work is performed including the 

installation of an emergency discharge control systems qualify as "performed under the supervision of a 

registered inspector". 

1) 180.413 (e)(2) In accordance with the original specification for attachment to the chassis or the specification 

for attachment to the chassis in effect at the time of the mounting, and performed under the supervision of a 

Registered Inspector if the mounting of a cargo tank on a motor vehicle chassis does not involve welding on the 

cargo tank head or shell or a change or modification of the methods of attachment. 

2) 173.315 (n) (3) (i) states " ... emergency discharge control equipment must be installed under the 

supervision of a Registered Inspector 
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Dodd, Alice (PHMSA) 

From: 
Sent: 

Foster, Glenn (PHMSA) 
Tuesday, July 23, 2019 7:39 AM 

To: 
Subject: 

Dodd, Alice (PHMSA); January, Ikeya CTR (PHMSA) 
FW: RI Question 

Additional background information from Shelton request. 

From: Kelley, Shane (PHMSA) 
Sent: Tuesday, July 23, 2019 7:36 AM 
To: Foster, Glenn (PHMSA) <Glenn.Foster@dot.gov> 
Subject: Fwd: RI Question 

Some more bg 

From: Daniel Shelton <dshelton@hazmatresources.com> 
Sent: Tuesday, July 23, 2019 7:33 AM 
To: Kelley, Shane (PHMSA) 
Subject: FW: RI Question 

Shane here is some more communications with RSPA and Susan Gorsky a long time ago. Thanks 

From: Shelton, Danny 
Sent: Wednesday, September 8, 2004 2:45 PM 
To: Gorsky, Susan <RSPA> <susan.gorsky@RSPA.dot.gov> 
Subject: FW: RI Question 

Susan, does the RI have to be present during the time that cargo tanks are re-mounted to a new chassis or can the RI be 
100 miles away and simply come by the facility and sign off on the work? 

----·· ···--· ·· ·······-·········-··· ---------------·············-----------------------·- ·······-······------·-·--------··-- ·--···•··•-··-·····-······--··-·-··--------------------··-··-------------·----
From: Shelton, Danny 
Sent: Friday, September 03, 2004 6:09 AM 
To: Mannikko, Michael; Delorenzo, Joseph 
Cc: Gorsky, Susan <RSPA>; Staniszewski, Stanley <RSPA>; Olson, Philip <RSPA> 
Subject: RE: RI Question 

Mike, unless I am missing something here, what you are saying is that Arrow tank marks their name on the specification 
plate as the cargo tank motor vehicle manufacturer but leaves the date of certification blank. Does Arrow provide the 
company a certificate of compliance with shortages identified and if so how is the issue regarding rear end protection and 
a DCE being addressed. 

Joe, this really goes to the heart of the issue in New York where the officer cited the company that re-mounted an existing 
tank, RSPA said they were a manufacturer, and then issued them an exemption. Later RSPA rescinded the interpretation 
saying they were not a manufacturer. We will move this forward and see what happens but I can tell you that until we 
change these regulations like we are proposing to do, this is going to be sticky. 

Susan, this is the issue that we talked about regarding the RI not being present when the work is being performed but this 
is really a bigger issue. Will you be back in the office on Tuesday. If so can we set up a meeting on Wednesday of next 
week to discuss. Mike, if that meeting happens, are you or can you be available. Joe can you be 
available? Distinguished colleagues from the Office of Technology are you available? 
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Let me know. 

- ------ -· · ······--•- --- --· - ···· ------·-·········-···- -- --·-·· ------ ----·-·· · ···········----·•··· ···-·-·----· ··- ·· -· -.--······•· .. ---- - --·-·· · ------·• •-- ------·- ----- ------·-·- .. ·-·· -··-···--- ---------------·· -----
From: Mannikko, Michael 
Sent: Thursday, September 02, 2004 8:21 AM 
To: Shelton, Danny; Delorenzo, Joseph 
Subject: RE: RI Question 

Dan, 

I may have miscommunicated what function the assembly operation is performing. It is my understanding there 
have been no new vessels mounted on the chassis. The operation removes the bottle from one chassis and 
places it on another with new plumbing etc. I am guessing approximately 15-20% of the work involves having 
the bottle stretched by Arrow Tank. Arrow places the specification plate adjacent to the old plate as required 
with all the necessary plate markings. 

Mike 

--D---Original Message----­
From: Shelton, Danny 
Sent: Wed 9/1/2004 9:41 AM 
To: Mannikko, Michael; Delorenzo, Joseph 
Cc: 
Subject: RE: RI Question 

Good morning Mike, thanks for the information. I would like for you to consider modifying your request to also 
include what information is being included on the specification plate. I have some serious questions as to how 
they are marking the specification plate, or what information is currently on the specification plate, especially for 
new tanks, not necessarily for old tanks. Specifically the following areas: 

(c) Specification plate. The following information must be marked on the specification plate in accordance with this 
section: 
(c)(1) Cargo tank motor vehicle manufacturer (CTMV mfr.). 
{c){2) Cargo tank motor vehicle certification date (CTMV cert. date). 
(c)(3) Cargo tank manufacturer (CT mfr.). 
(c)(4) Cargo tank date of manufacture (CT date of mfr.), month and year. 

Let me know what you think. 

-·----------• ·····----- -- ·------- ----·-·•-- ------------- -····-·· ·----••*-••·-··-----··-··-· ·- ·--- ···-····•···---···-·-···-·----····-·--··--··-·------··----·-----···---

From: Mannikko, Michael 
Sent: Wednesday, September 01, 2004 8:56 AM 
To: Shelton, Danny; Delorenzo, Joseph 
Subject: FW: RI Question 

Dan, 

Below is the question I have regarding work to be performed under the supervision of a registered 
inspector. Joe Delorenzo suggested I forward the information to you. 

Thanks 
Mike 
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A company specializing in the removal and rechassis ofMC331 bobtail tanks performs work under 
contract to a motor carrier who is a registered CT facility. The company performing the assembly work 
had been assigned a CT registration number through FMCSA in April 2004. The assembler has failed to 
complete the registration process under Part 107.503 to identify anyone with the company as a registered 
inspector but continues to perform assembly functions. 

The assembler mounts the cargo tanks on new motor vehicle chassis without welding on the cargo tank 
head or shell. The assembly process includes installation of new piping, rear-end protection and the 
installation of the required emergency discharge system for compressed gases in accordance with 
173.315(n). A finished unit is sandblasted and painted and ready for delivery. 

Upon final completion of all assembly work, the motor carrier directs one of their registered inspectors 
to the assembly facility to inspect the finished unit and perform the necessary tests under 49 CFR Part 
180. Regulatory Parts 180 and 173 describe specific functions (180.413(e)(2) and (173.315 (n) (3) 
(i)) that are to be performed under the supervision of a Registered Inspector. 

Does a registered inspector who inspects the equipment after all assembly work is performed including 
the installation of an emergency discharge control systems qualify as "performed under the supervision 
of a registered inspector". · 

1) 180.413 (e)(2) In accordance with the original specification for attachment to the chassis or the 
specification for attachment to the chassis in effect at the time of the mounting, and performed under the 
supervision of a Registered Inspector if the mounting of a cargo tank on a motor vehicle chassis does not 
involve welding on the cargo tank head or shell or a change or modification of the methods of 
attachment. 

2) 173.315 (n) (3) (i) states " ... emergency discharge control equipment must be installed under the 
supervision of a Registered Inspector 

-----Original Message-----
. From: Delorenzo, Joseph 

Sent: Thu 8/19/2004 10:16 AM 
To: Mannikko, Michael 
Cc: 
Subject: RI Question 

Mike-

l discussed this question you had about the Rls with HQ & RSPA. RSPA believes that when the 
regulations say under the supervision of an RI that the RI must be there to supervise the work being 
performed. They cannot act like an Al and just come around when ever they feel like it. I am going to get 
a written interp on that because I think it is a good questions we'd like to have in writing. 

Let me know if you need anything else. 

Joe Delorenzo 
HazMat Specialist, Midwest Service Center 
19900 Governors Drive, Suite 210 
Olympia Fields, IL 60461 
Ph: 708-283-3572 
Fax: 708-283-3579 
E-mail: joseph. delorenzo@fmcsa.dot.gov 
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