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The Hartford Steam Boiler Inspection and Insurance Co.
1 State Street

P.O. Box 5024

Hartford, CT 06102-5024

Reference No. 19-0051
Dear Mr. Mulet:

-This letter is in response to your April 16, 2019, email requesting clarification of the Hazardous
Materials Regulations (HMR; 49 CFR Parts 171-180) applicable to DOT 3AL seamless
aluminum cylinders. Specifically, you ask whether the words “significant change” as used in
§ 178.46(c)(6) means an increase or decrease of the given criteria or just an increase in water
capacity or base thickness, or the number of openings.

Section 178.46(c)(6) defines “significant change” applicable to DOT 3AL seamless aluminum
cylinders as a 10% or greater change in cylinder wall thickness, service pressure, or diameter; a
30% or greater change in water capacity or base thickness; any change in material; over 100%
increase in size of openings; or any change in the number of openings. The word “change” in
the above paragraph means either an increase or decrease, meaning a “30% or greater change in
water capacity” could be a 30% increase or a 30% decrease. Any of the above conditions would
result in the change being considered significant for the purposes of § 178.46(c)(6).

I hope this information is helpful. Please contact us if we can be of further assistance.
Sincerely,

P AT s N

T. Glenn Foster
Chief, Regulatory Review and Reinvention Branch
Standards and Rulemaking Division



Dodd, Alice (PHMSA) [l
From: INFOCNTR (PHMSA)

Sent: Wednesday, April 17, 2019 5:04 PM

To: Hazmat Interps

Subject: h FW: Significant change clause

Hello Alice and lkeya,
Below is a request for interpretation from Mulet Oberst.
Thanks,

Jonathon, HMIC

From: Mulet Oberst - Hartford-HSB [mailto:Oberst_Mulet@hsb.com]
Sent: Tuesday, April 16, 2019 4:51 PM

To: INFOCNTR (PHMSA) <INFOCNTR.INFOCNTR@dot.gov>

Subject: Significant change clause

To: The Office of Hazardous Materials Standards;
| have the following inquiry regarding 178.46(c)(6) “significant change:
Background:

In paragraph 178.46(c) of the 49 CFR, the word change instead of the words increased or decreased is used
in two places as shown below in bold italics when compared to Clause 4.14.1 of CSA B339-18.

49 CFR - 178.46(c)(6) B339-18, Clause 4.14.1

“...a 30 percent or greater change in water I) the water capacity is increased by 30% or

capacity or base thickness” more.

“...or a change in the number of openings. f) the number of openings in the finished
container is increased.

Question: In 49 CFR, paragraph 178.46(c)(6), does the word “change” means either an increase or decrease
of the given criteria in which exceeding such upper or lower criteria of the water capacity, or base thickness, or
number of openings would constitute a significant change to an acceptable design requiring qualification by
prototype testing?

Best regards;

Oberst Mulet
CT-Engineer lI

The Hartford Steam Boiler Inspection and Insurance Co.

One State Street
P.O. Box 5024
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IMPORTANT NOTICE:
The information in this email (and any attachments hereto) is confidential. If you are not the intended recipient, you must not use or

disseminate the information. If you have received this email in error, please immediately notify me by "Reply" command and
permanently delete the original and any copies or printouts thereof. Although this email and any attachments are believed to be free of
any virus or other defect that might affect any computer system into which it is received and opened, it is the responsibility of the
recipient to ensure that it is virus free and no responsibility is accepted by The Hartford Steam Boiler Inspection and Insurance
Company or its subsidiaries or affiliates either jointly or severally, for any loss or damage arising in any way from its use.




