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Dear Mr. Ferguson: 

1200 New Jersey Avenue, SE 
Washington, DC 20590 

This letter is in response to your February 18, 2019, letter requesting clarification of the 
Hazardous Materials Regulations (HMR; 49 CFR Parts 171-180) applicable to what "a different 
packaging" means under§ 178.601(c)(4). Specifically, you state a shipper purchased UN 40 
(fiberboard) box packagings from multiple vendors, found their closure instructions required the 
packagings use different tapes, and researched whether one tape may be used in place of the 
others to reduce the costs of maintaining different tapes and shipper training. We have 
paraphrased your questions and answered them in the order provided. 

QI. The Pipeline and Hazardous Materials Safety Administration (PHMSA) stated in the 
Reference No. 17-0121 clarification letter that it is the opinion of its Standards and 
Rulemaking Division that a wider tape of the same type originally tested (i.e., tensile 
strength and other relevant properties from industry testing standards) will perform the 
same when tested or transported as that used on the design qualification tested package. 
You ask whether PHMSA agrees that a tape of the same or greater width manufactured 
with "superior properties" (i.e., increased tensile strength of film or adhesion properties) 
to that specified by the packaging manufacturer for the tape in the UN 40 packaging's 
test report should perform the same when tested. 

Al. The answer is no. Use of tape that is not identical to that used in a previously produced 
UN standard packaging, including tape with properties that may be improvements such as 
greater width, increased tensile strength, and/or adhesion, creates a different packaging 
under the HMR as this term is defined in § 178.601 ( c )( 4 ). To be authorized for use with 
the existing UN packaging, tape not used in the originally tested design type must be 
successfully design qualification tested with the packaging or qualify for one of the 
selective testing variations authorized under § 178.601 (g). Please note, § 178.601 (g) 
provides a series of conditions for the selective testing of packagings that differ only in 
minor respects from a tested design-type. You did not provide any technical information 
that supports the successful completion of these design qualification requirements. You 



may also apply for authorization to use different tapes for the packaging under the terms 
of a special permit issued by the Associate Administrator for Hazardous Materials Safety 
in conformance with the requirements prescribed in 49 CFR Part 107, Subpart B. 

Q2. If a tape differs from that in a DOT specification packaging's test report but there is 
"performance data" available showing this different tape will perform in the same manner 
as that tested arid/or transported on the original packaging, you ask whether this 
performance data may be used to permit use of the different tape without having to 
perform additional design qualification testing. 

A2. The answer is no. See answer Al. 

I hope this information is helpful. Please contact us if we can be of further assistance. 

Sincerely, 

T. Glenn Foster 
Chief, Regulatory Review and Reinvention Branch 
Standards and Rulemaking Division 
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February 18, 2019 

Mr. William Schoonover 
Associate Administrator 
Pipeline and Hazardous Materials Safety Administration 
US Department of Transportation 
1200 New Jersey Ave., SE 
East Bldg. PHH-10 
Washington, DC 20590-0001 

Dear Mr. Schoonover: 

The Council on Safe Transportation of Hazardous Articles, Inc. (COSTHA) hereby 
submits a request for interpretation regarding the specification of tape used to close 
the outer packaging of a combination packaging. 

COSTHA is a not-for-profit organization representing manufacturers, shippers, 
distributors, carriers, freight forwarders, trainers, packaging manufacturers and 
others associated with the hazardous materials transportation industry. In addition 
to promoting regulatory compliance and safety in hazardous materials 
transportation, COSTHA assists its members and the public in evaluating the 
practicality and efficacy of laws, rules and regulations for the safe transportation and 
distribution of hazardous materials. 

§178.601(c)(4) defines a different packaging as one that differs (ie. is not identical) 
from previously produced packaging in structural design, size, material of 
construction, wall thickness, or manner of construction. In a letter of interpretation 
released on May 16, 2018 (reference no. 17-0121), PHMSA opined that "a wider 
tape of the same specification (e.g., tensile strength and other relevant properties 
from industry testing standards) originally tested may perform the same when tested 
or transported". 

Council on Safe Transportation of Hazardous Articles 
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Consider the following scenario. A shipper purchases 4G packaging from multiple vendors. 
While reviewing the closure instructions, the shipper finds that the tape specified for each 
packaging is different. To reduce the shipper's costs for training and maintaining several 
different tapes, the shipper researches tape designs and specifications. 

Question 1: 

As previously stated in 17-0121 , PHMSA agrees that wider tape should perform the same when 
tested or transported. Does PHMSA agree that a tape of the same or greater width 
manufactured with superior properties (ie. increased tensile strength of film or adhesion 
properties) to that specified in the report should perform the same when tested or transported? 

Question 2: 

If a tape differs from the specification in the test report but there is performance data available 
showing that the tape will perform the same when tested or transported as the original 
packaging , would this performance data be acceptable in lieu of additional testing? 

COSTHA believes the proposed language maintains safety and eliminates any potential 
confusion for industry. 

If you have any questions or would like to discuss these issues further, please do not hesitate to 
contact me. 

Respectfully submitted , 

' '1 6 ),A ~-7,~"•••-
Tom Ferguson 
Senior Technical Consultant 
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