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September 18, 2019 

Lawrence W. Bierlein 
Attorney at Law 
1101 30th Street NW 
Suite 500 
Washington, DC 20007 

Reference No. 19-0014 

Dear Mr. Bierlein: 

1200 New Jersey Avenue, SE 
Washington, DC 20590 

This letter is in response to your February 11, 2019, email requesting clarification of the 
Hazardous Materials Regulations (HMR; 49 CFR Parts 171-180) applicable to medical devices. 
Specifically, you ask whether an offeror can utilize the exception provided in 
§ l 73.134(b)(12)(i) for used medical devices shipped for refurbishment when some of the 
devices may be "rejected" as determined by the consignee's facility and then disposed of. 

The exception provided in§ 173.134(b)(12)(i) is for laundry or medical equipment conforming 
to the regulations of the Occupational Safety and Health Administration of the Department of 
Labor in 29 CFR 1910.1030 and includes medical equipment intended for use, design, and 
refurbishment. This exception does not apply to medical equipment being transported for 
disposal. Once an offeror determines the laundry or medical equipment is not capable of being 
cleaned or refurbished and is to be disposed of, the provision in§ l 73.134(b)(l2)(i) cannot be 
utilized. Therefore, an offeror cannot knowingly ship hazardous material meant for disposal 
under the provision in§ l 73.134(b)(l2)(i). Please note that no person may offer or accept a 
hazardous material for transportation in commerce unless the hazardous material is properly 
classed, described, packaged, marked, labeled, and in condition for shipment. 

I hope this information is helpful. Please contact us if we can be of further assistance. 

Sincerely, 

T. Glenn Foster 
Chief, Regulatory Review and Reinvention 
Standards and Rulemaking Division 



~ 
~/70./01 (_k)/'c 

Dodd, Alice (PHMSA) I 9--o«Y: 
From: Kelley, Shane (PHMSA) 
Sent: Monday, February 11, 2019 11:45 AM 
To: Hazmat Interps; January, Ikeya CTR (PHMSA); Dodd, Alice (PHMSA) 
Cc: 
Subject: 
Attachments: 

Foster, Glenn (PHMSA); DerKinderen, Dirk (PHMSA); Nickels, Matthew (PHMSA) 
Fwd: Request for interpretation of Sec 173.134(b)(12) 
Sterilmed request for interpretation.docx 

Please log for response . Thank you 

From: larry hazmat-lawyer.com <larry@hazmat-lawyer.com> 
Sent: Monday, February 11, 2019 11:26 AM 
To: Kelley, Shane (PHMSA) 
Subject: Request for interpretation of Sec 173.134(b)(12) 

Shane, please see the attached request for an interpretation to enable Sterilmed to continue shipping certain medical 
devices. Please let me know if you have any questions on this request, or if I should provide more information. Thank 
you. 

Larry Bierlein, (202) 631-3222 
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LAWRENCE W. BIERLEIN 

February 11, 2019 

Mr. Shane Kelley, Director 
PHMSA Standards & Rulemaking, PHH-10 
U.S. Department of Transportation 
Washington, DC 20590 

Re: Request for interpretation of 49 CFR 173.134(b)(12) 
Dear Mr. Kelley: 

My client Sterilmed, Inc., is a subsidiary of Johnson & Johnson engaged in refurbishing single­
use medical devices. The company is authorized by the Food & Drug Administration to 
refurbish used devices and to market those devices back to hospitals. Devices used in surgery 
are collected in a Sterilmed program conforming to the Occupational Safety & Health 
Administration bloodbome pathogen standard in 29 CFR 1910.1030. This OSHA standard 
prescribes requirements for employee training and the packaging, marking, labeling, and 
handling of articles that may be contaminated. 

Used devices collected from hospitals in the U.S. and Canada are sorted, inspected, cleaned and 
refurbished to the specifications of the original equipment manufacturer. Devices tested and 
determined by Sterilmed to meet these specifications are returned to hospitals for additional use, 
resulting in cost savings to the hospitals. These processes result in the rejection of certain 
devices as no longer being equivalent to new devices. Some rejected devices are those that 
Sterilmed is not capable of refurbishing, but the significant majority of rejected devices are ones 
no longer capable of being refurbished to be equivalent to new devices. 

At the time of shipment of used devices to the Sterilmed facility, no one knows which of them 
ultimately may be discarded as medical waste, although it is known that a percentage of the 
devices will be discarded. The waste determination is made by trained and qualified 
professionals at the Sterilmed facility after the sorting, inspection, and evaluation of each device. 

An exception from certain DOT regulations in 49 CFR 173.134(b)(12)(i) describes "Laundry or 
medical equipment" conforming to the OSHA bloodbome pathogen standard. This paragraph 
includes medical devices for use, cleaning, or refurbishment. A sentence in this subparagraph 
reads: "This exception does not apply to medical equipment being transported for disposal." 

Please advise whether this quoted sentence precludes use of this exception for used medical 
devices being transported for refurbishment, recognizing that the process will result eventually in 
some of them being discarded. Thank you. 

1101 30lh Street, NW Suite 500 
Washinglon, DC 20007 

Sincerely, 

Lawrence W. Bierlein 

tel 202-625-8355 
mobile 202-631-3222 

Viv1w.ha2rnat-lawyer.com 
iarry@t1azn1at-lav:yer.com 


