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Dear Mr. Kemphues: 

AUG 3 0 2019 

1200 New Jersey Avenue, SE 
Washington, DC 20590 

This letter is in response to your May 31, 2019, letter and subsequent phone conversation 
requesting clarification of the Hazardous Materials Regulations (HMR; 49 CFR Parts 171-180) 
applicable to Fixed Industrial Nuclear Gauges (i.e., gauges) as radioactive instruments or articles. 
Specifically, you indicate that your company is a manufacturer and distributor ofthese gauges 
and provide the following details on these gauges: 

• They are used in a number of industries for density, level and weight measurements; 
• They are used to house and shield a Special Form source capsule; 
• As detailed in a subsequent phone conversation, when offered for transportation, the 

gauges are shipped individually and either placed in a strong outer packaging, such as a 
box or crate, or affixed to a pallet; · 

• During transportation, the gauge strictly serves as a shielded container; and 
• After transportation, the gauge acts as one part of the measurement system when installed 

and in operation. 

We have paraphrased and answered your questions as follows: 

QI. You ask whether the gauge can be considered a radioactive instrument or article, subject 
to the activity limits in Table 4 of§ 173.425 and the excepted packaging requirements in 
§ 173.424. 

Al. The answer depends on the type of packaging used to transport the gauge. As defined in 
§ 173.403, a package means "the packaging together with its radioactive contents as 
presented for transport." Furthermore, paragraph ( 1) in the definition of "package" 
indicates that an "Excepted package" means "a package together with its excepted 
Class 7 (radioactive) materials as specified in§§ 173.421-173.426 and 173.428." When 
offered for transportation in a packaging· such as a box or crate, the box or crate meets the 
definition of a packaging for an excepted package. However, when the gauge is strapped 
to a pallet, the pallet is not considered a packaging for the purposes of§§ 173.403 
and 173.424. Please note that in both scenarios any hazard communication (i.e., required 



markings and labels) is required to be placed on the packaging, meaning if shipped on a 
pallet, the hazard communication is required to be placed on the gauge. 

Furthermore, as defined in§ 173.403, a radioactive instrument or article means "any 
manufactured instrument or article such as an instrument, clock, electronic tube, or 
apparatus, or similar instrument or article having Class 7 (radioactive) material in 
gaseous or non-dispersible solid form as a component part." Radioactive instruments or 
articles are classified as "UN2911, Radioactive material, excepted package-instruments 
or articles, 7," subject to activity limits in§ 173.425, and packing requirements in 
§§ 173.422 and 173.424 (as also identified by the section titles). Therefore, in the 
scenario when the gauge is shipped in a packaging, it can be classified as "UN2911, 
Radioactive material, excepted package-instruments or articles, 7," subject to the activity 
limits in§ 173.425 and packaging requirements in§ 173.424. Conversely, when strapped 
to a pallet, there is no packaging for the gauge, and therefore, it does not meet the 
definition of a radioactive in~trument or article within an excepted package. 

Q2. You ask whether the requirements of§ 173.424 apply to the transportation of the gauge 
when it does not meet the definition of a radioactive instrument or article (i.e., gauge 
strapped to a pallet). 

A2. The answer is no. Section 173.424 only applies to the transportation ofradioactive 
instrument and articles. 

Q3. You ask whether the radiation level limit for any unpackaged instrument or article in 
§ 173.424(d) and the radiation level limit on the external surface of a packaging bearing 
the instrument or article in§ 173.424(f) apply to the transportation of the gauge when it 
meets the definition of a radioactive instrument or article (i.e., gauge packaged in a strong 
outer packaging). 
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A3. The answer is yes. To be offered as a radioactive instrument or article, all of the 
requirements in§ 173.424, including paragraphs (d) and (f), need to be met. To meet 
§ 173 .424( d), the radiation level at 10 cm ( 4 in) from any point on the external surface of 
any unpackaged instrument or article may not exceed 0.1 mSv/hour (10 mrem/hour), 
even when the gauge is placed in the strong outer packaging. To meet§ 173.424(f), the 
radiation level at any point on the external surface of a package bearing the article or 
instrument may not exceed 0.005 mSv/hour (0.5 mrem/hour), or, for exclusive use 
domestic shipments, 0.02 mSv/hour (2 mrem/hour). If the requirements of§ 173.424 
cannot be met, the gauge may be shipped under a different description (i.e., UN 
identification number, proper shipping name, packaging requirements) such as "UN3332, 
Radioactive material, Type A packaging, special form non fissile or fissile-excepted, 7." 

I hope this information is helpful. Please contact us if we can be of further assistance. 

s;;~11ZL 
¾,~~e;en 

Chief, Standards Development Branch 
Standards and Rulemaking Division 
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Dodd, Alice (PHMSA) 

From: 
Sent: 
To: 
Subject: 
Attachments: 

Hello Alice and lkeya, 

INFOCNTR (PHMSA) 
Tuesday, June 04, 2019 11:30 AM 
Hazmat lnterps 
FW: Request for Interpretation 
Request for PHMSA Interpretation.pdf 

Attached is a letter of interpretation request. 

Thanks, 

Jonathon, HMIC 

To Whom It May Concern : 

Attached is a letter of request for an interpretation of regulations. Please review at your earliest convenience and please 
do not hesitate to contact me if there are any questions or if you desire further detail. Thank you for your time and 
consideration. 

Regards, 

Brett Kemphues 
Radiation Safety Specialist 

VEGA Americas, Inc. 
4141 Rosslyn Drive 
Cincinnati, OH 45209 USA 
Phone: +1 513 527 6125 
Fax: +1 513 272 0133 
b.kemphues@veqa.com 
www.vega.com 
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May 31, 2019 

Subject: 

Attn: 

Request for Regulatory Interpretation 

Looking Forward 

VEGA Americas, Inc. 

4 170 Rosslyn Drive 

Cincinnati, Ohio 45209 

USA 

Pipeline and Hazardous Materials Safety Administration 
US Department of Transportation 
1200 New Jersey Avenue, SE 
Washington, DC 20590 

1.800.FOR.LEVEL 

Tel: 5 13.272.0131 

Fax: 513.272.0 133 

americas@vega.com 

www.vega .com 

Please accept this letter as a request for formal interpretation from your office. VEGA Americas, 
Inc. is a manufacturer and distributor of Fixed Industrial Nuclear Gauges used in a number of 
industries for density, level and weight measurements. These gauges are used to house and 
shield a Special Form source capsule making them safe for use, storage and transportation . 
The gauge is strictly a shielded container for safe transport during shipment but acts as one part 
of the measurement system when installed and in operation . Operational parts such as the 
shutter mechanism allow the beam of radiation to be open or closed and can be collimated to 
direct the radiation beam to a desired location to gain a measurement reading. 

Would one of our Fixed Industrial Nuclear Gauges be considered a Radioactive Instrument or 
Article when determining the activity limit from Table 4 of 49 CFR 173.425 when shipping as an 
excepted package for limited quantities of Class 7 material? 

Furthermore, if the determination finds that our gauges are not to be considered Radioactive 
Instruments or Articles and therefore subject the activity limit of 10-3 of the A1 quantity, would the 
requirements of section 173.424 need to be enforced? 

Conversely, if they are deemed to be Radioactive Instruments and Articles and subject to the 
activity limit of 10-2 of the A1 quantity and subject to the requirements of section 173.424, what is 
the determination of subsection (d) of this section? Does the radiation level limit of 10 
mrem/hour at a distance of 4 inches from the external surface of any unpackaged instrument or 
article need to be enforced if the instrument or article is enclosed in some form of packaging 
and the radiation level on the external surface of that packaging does not exceed the limits in 
subsection (f) of this same section? 

Your written response to this request is greatly appreciated . If you require any further 
information regarding this request please feel free to contact me at b.kemphues@vega.com or 
by phone at 513-527-6125. 

Sincerely, 

/3g--
Brett Kemphues 
Radiation Safety Specialist 
VEGA Americas , Inc. 


