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U.S. Department 
of Transportation 

Pipeline and Hazardous 
Materials Safety 
Administration 

John Christopher 
801 North 4th St #302 
Wilmington, NC 28401 

Reference No. 19-0017 

Dear Mr. Christopher: 

AUG ~! 6 2019 
1200 New Jersey Avenue, SE 
Washington , DC 20590 

This letter is in response to your January 28, 2019, email requesting clarification of the 
Hazardous Materials Regulations (HMR; 49 CFR Parts 171-180) regarding filling and 
transporting a non-DOT specification cylinder as a private individual for personal use. 
Specifically, you ask whether a "dive shop" as described in your email, is subject to the HMR if 
it fills a foreign manufactured SCUBA cylinder solely for the personal use of an individual. 

The answer is no. Section 171.1 (b) and ( c) state that requirements of the HMR apply to each 
person who offers a hazardous material for transportation in commerce and the transportation of 
a hazardous material in commerce. The transportation of a hazardous material by a private 
individual for non-commercial personal use is not considered transportation in commerce. 
Therefore, the requirements of the HMR are not applicable to fillers or private individuals for the 
use, recharging, or transportation of SCUBA cylinders by private individuals for personal use. 
However, the dive shop may be subject to other requirements (e.g., Occupational Safety and 
Health Administration regulations) related to the filling of cylinders. 

I hope this information is helpful. Please contact us if we can be of further assistance. 

Sincerely, ·~ 

t1(l}2 
Chief, Standards Development Branch 
Standards and Rulemaking Division 



Dodd, Alice (PHMSA) 

From: 
Sent: 
To: 

INFOCNTR (PHMSA) 
Wednesday, February 13, 2019 12:11 PM 
Hazmat Interps 

I 9- OD/7 

Subject: FW: Navigating DOT stamps on gas cylinders for scuba diving and breathing apparatus 

Alice and lkeya, 

Below is a request for letter of interpretation. 

Thanks, 

Jonathon, HMIC 

From: John Christopher [mailto :johnvchristopher@gmail.com] 
Sent: Tuesday, February 12, 2019 4:40 PM 
To: INFOCNTR {PHMSA) <INFOCNTR.INFOCNTR@dot.gov> 
Subject: Re: Navigating DOT stamps on gas cylinders for scuba diving and breathing apparatus 

Jonathan, 

Thank you for your response! 

My mailing address is as follows: 

John Christopher 
801 N 4th #302 
Wilmington, NC 28401 

On Tue, Feb 12, 2019 at 2:55 PM INFOCNTR {PHMSA) <INFOCNTR.INFOCNTR@dot.gov> wrote: 

I Dear John, 
I 

We have received your request for a written letter of interpretation regarding the hazardous materials regulations {49 
CFR Parts 171-180). The hazardous materials regulations are available at the following URL: 

http ://ph msa .dot .gov/regulations 

However, before we can submit your request for processing: 
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Please respond to this email with a mailing address where you would like to receive your written letter of 
interpretation. 

Sincerely, 

Jonathon, Hazardous Materials Specialist 

An e-mail response from this office is considered informal guidance. Formal guidance may be requested in accordance 
with 49 CFR 105.20. http://phmsa.dot.gov/hazmat/regs/interps 

From: John C. [mailto:johnvchristopher@gmail.com] 
Sent: Monday, January 28, 2019 6:51 PM 
To: PHMSA Webmaster <PHMSAWebmaster@dot.gov> 
Subject: Navigating DOT stamps on gas cylinders for scuba diving and breathing apparatus 

Hello, 

-If this email is being sent to the wrong department or agency regarding jurisdiction or responsibility on the matter, 
please inform and\or forward to the appropriate department\agency. 

I Have recently acquired gas cylinders for the use of scuba diving and personal use on breathing apparatus. These tanks 
were NOT originally born in the US, but instead are from a European Manufacturer. These tanks bear the "CE" stamp 
stating the tanks have met their requirements but do NOT bear the us standard "DOT" stamp. 

The issue of legality of [filling these tanks at a "dive shop" and the transportation as a private individual and NOT 
offered for transportation in interstate commerce] has become "confused". 

I am writing to request an official letter of clarification stating that it is in fact legal with no regulation that prohibits a 
non "DOT" tank from being filled and transported provided it is NOT offered for transportation in interstate commerce, 
and therefor acceptable for a "dive shop" to fill a "CE" stamped cylinder with breathing gas for the use of scuba and 
other breathing apparatus if this is for personal use and transported by a private individual. 
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Thank you for your time, 

John V. Christopher 

Sent from Mail for Windows 10 
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