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Dear Mr. Stemlight: 

MAY 2 1 2019 

1200 New Jersey Avenue, SE 
Washington, DC 20590 

This letter is in response to your November 7, 2018, email requesting clarification of the 
Hazardous Materials Regulations (HMR; 49 CPR Parts 171-180) applicable to lithium ion 
batteries. Specifically, you ask about a device that is powered by a lithium ion battery, and 
attached to the outside of a piece of luggage, as it applies to carriage aboard passenger aircraft as 
either checked or carry-on baggage. You note that the device enters hibernation mode at a point 
when the aircraft speed exceeds 150 mph or is idle for more than five minutes. Additionally, you 
provide the following specifications for the lithium ion battery that powers the device: 

• 680 mAh 
• Input 3.7 v/2/1 amps 
• 2.5 Watt-hours 
• Distance between battery and outside casing is 7 mm ( versus 5 mm for consumer 
electronic devices) 
• Three battery enclosures to provide shock protection and isolation of antennas 

We have paraphrased and answered your questions as follows: 

Q 1. You ask whether the device you described is considered a portable electronic device 
(PED) as described in§ 175.1 0(a)(l 8), for the purposes of carriage aboard passenger 
aircraft. 

Al. The answer is yes. Based on the information provided regarding the batteries and device, 
it is the opinion of this Office that a lithium ion (or metal battery) contained in a device, 
which is attached to the outside of a piece of luggage, is considered a PED. Aircraft 
passengers or crew members may carry PEDs powered by lithium batteries in either 
checked or carry-on baggage in accordance with § 175.1 0(a)(l 8). 

Note that in addition to the HMR requirements, all applicable FAA requirements must be 
complied with, including those in 14 CFR § 91.21, that address operation of PEDs aboard 
aircraft. Information and guidance to assist with compliance of this requirement can be 



requirements contained in 14 CFR § 91.21 , you may contact the FAA at the following 
address: 

Federal Aviation Administration 
Office of the Chief Counsel Regulations Division 
800 Independence Avenue, S.W. 
Washington, DC 20591 

In addition to the transportation safety requirements pertaining to this device, there may 
be additional security requirements issued by the Transportation Security Administration. 

Q2. You ask whether the device you described is a PED for the purposes of carriage aboard 
passenger aircraft under the 2019-2020 edition of the International Civil Aviation 
Organization Technical Instructions for the Safe Transport of Dangerous Goods by Air 
(ICAO Technical Instructions). 

A2. ICAO amended the Technical Instructions requirements for dangerous goods carried by 
passengers or crew by adding provisions for baggage equipped with lithium batteries. It 
is the opinion of this· Office that, for the purposes of the provisions for the carriage of 
dangerous goods by passenger aircraft, in accordance with the 2019-2020 edition of the 
ICAO Technical Instructions (see 8-1-1, Table 8-1), the device, when it is attached to or 
installed in a piece of luggage, is best described as "baggage with installed lithium 
batteries." 

Q3. You ask this Office to clarify how the provisions of the HMR pertaining to PEDs may be 
impacted by related changes to the ICAO Technical Instructions and upcoming PHMSA 
rulemakings. 

A3. On November 28, 2018, PHMSA published a Notice of Proposed Rulemaking (NPRM), 
entitled, "Hazardous Materials: Harmonization with International Standards" (HM-
215O, 83 FR 60970),which proposes to amend the HMR to maintain alignment with 
international regulations and standards provisions, including the 2019-2020 ICAO 
Technical Instructions. In that NPRM, PHMSA proposes to amend§ 175.10(a)(18) to 
require that when PEDs powered by lithium batteries are in checked baggage, they be 
completely switched off (not in sleep or hibernation mode) and protected to prevent 
unintentional activation or damage. 



Further in the HM-215O NPRM, PHMSA proposes to allow passengers to check or 
carry-on baggage equipped with lithium batteries provided the lithium content does not 
exceed 0.3 grams (for lithium metal batteries) or 2.7 Watt-hours (for lithium-ion 
batteries). Baggage equipped with a lithium battery exceeding the lithium content or 
watt-hour limit would be required to be carried as carry-on baggage, unless the battery is 
removed from the checked bag and carried as a spare battery in the aircraft cabin. 

I hope this information is helpful. Please contact us ifwe can be of further assistance. 

Sincer . /;i~ 
rrK~~ 

Chief, Standards Development Branch 
Standards and Rulemaking Division 

CC: Gregory S. Walden 



cabeau 
Via email 

November 7, 2018 

Mr. Duane Pfund 
International Program Coordinator 
Standards and Rulemaking Division 
Pipeline and Hazardous Materials Safety Administration 
1200 New Jersey Avenue SE 
Washington, DC 20590 

Dear Mr. Pfund, 

~~ 
19 -- 0007___,, 

21700 Oxnard Street, Suite 900 
Woodland Hills, CA 91367 

PH: +1 818-745-5693 
FX: +1 818-474-1322 

cabeau.com 

Cabeau. Inc. ("Cabeau") seeks clarification of the Hazardous Materials Regulations (HMR; 49 
CFR Parts 171-180) applicable to luggage with a Global Position System ("OPS") tracking 
device powered by a lithium ion battery attached on the outside of a piece of luggage, for 
carriage as checked baggage, or carryon, on board passenger aircraft. 

Cabeau, in collaboration with its technology partner Go Plug Bags, Inc. has designed and is in 
the final stages oflaunching a OPS tracking luggage lock called "Track & Shield" that will 
ensure passengers can track the location of their luggage at all necessary times, from the moment 
the passenger checks the luggage until the passenger picks up the luggage at baggage claim. It 
also can also provide a record of any instance when the lock (and presumably the luggage) was 
opened and where. The Track & Shield device is powered by a lithium ion battery with the 
following specifications: 

• 680 mAh 
• Input 3. 7 v/2/ 1 amps 
• 2.5 Watt-hours 
• Distance between battery and outside casing is 7 mm (versus 5 mm for conswner 

electronic devices) 
• Three battery enclosures to provide shock protection and isolation of antennas 

The Track & Shield device goes into hibernation mode at a point when aircraft exceeds 150 mph 
or is idle for more than 5 minutes. In essence, the device goes into "airplane mode" like a cell 
phone. 

The Track & Shield device is ISA-compliant with a key slot and meets FCC and CE 
requirements. The body of the Track & Shield device consists of a die cast zinc body with 
stainless steel rope hasps; it is waterproof and shock resistant. The battery is thus protected from 
damage, short circuit and accidental activation. 
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Cabeau seeks confirmation that its lithium ion battery-powered Track & Shield device is a 
"portable electronic device" per HMR 173.21(c)("electronic device"), 173.85 ("equipment"), 
l 75.10(a)(18)("portable electronic devices"), and thus luggage with the Track & Shield device 
affixed on the outside may be catTied in either checked or carry-on luggage. 

The lithium ion battery has been proven to meet the requirements of each test in the UN Manual 
of Tests and Criteria, Part III, Sub-section 38.3 (Sixth edition) and is well under the 100 Watt­
hour limit. 

We are aware of electronic transmission requirements in 14 CFR 91.21. This request for 
clarification pertains only to the HMR. 

Thank you for your time and attention. 

Sincerely, 

David Sternlight 
CEO 
Cabeau, Inc. 


