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U.S. Department 
of Transportation 

Pipeline and Hazardous 
Materials Safety 
Administration 

Mr. Michael R. Kloesel 
Manager 
American Bureau of Shipping (ABS) 
Corp. Container Certification Dept. 
16855 Northchase Drive 
Houston, TX 77060 

Reference No. 18-0090 

Dear Mr. Kloesel: 

MAY O 2 2019 

1200 New Jersey Avenue, SE 
Washington, DC 20590 

This responds to your June 11, 2018, email requesting clarification of the Hazardous Materials 
Regulations (HMR; 49 CFR Parts 171-180) applicable to United Nations (UN) portable tanks. 
Specifically, you describe several scenarios and observations related to the design, approval, 
construction, and use of UN portable tanks. Your questions are paraphrased and answered as 
follows: 

Q 1. Are UN portable tank manufacturers required to indicate the hazardous material or group 
of hazardous materials intended to be transported to a design approval agency? 

Al. The answer is yes. As prescribed in § 178.273(b )(7)(ii), the UN portable tank design 
approval agen~y must issue a certificate to the manufacturer that refers to the prototype 
test report, the hazardous material or group of hazardous materials allowed to be 
transported, the materials of construction of the shell and lining (when applicable) and an 
approval number. 

Q2. Absence of information regarding the specific commodity to be transported in a UN 
portable tank prevents verification of compatibility with the tank. Is this a correct 
statement? 

A2. The answer is yes. As prescribed in § 178 .27 4(b )(2)(i), portable tank shells, fittings, and 
pipework shall be constructed from materials that are compatible with the hazardous 
materials intended to be transported. Further, § 178.273(b )(7)(ii) requires that the 
approval certificate issued by the approval agency certify that the UN portable tank 
design is suitable for its intended purpose and meets the requirements of the HMR. More 
specifically, the approval certificate must refer to the hazardous material or group of 
hazardous materials authorized to be transported in the UN portable tank. Thus, the 
specific commodity intended to be transported in the portable tank must be known 

. beforehand to verify compatibility with the tank. 



Q3. A portable tank approval stipulates that an approval to a higher T-Code satisfies the 
design requirements of a lower T-Code. Is this a correct statement? 

A3. The answer is yes, provided certain requirements are met. As prescribed in 
§ 172.102( c )(7)(v), an alternate portable tank instruction may be used if: 

• The alternative portable tank has a higher or equivalent test pressure (for example, 4 bar 
when 2.65 bar is specified); 

• The alternative portable tank has greater or equivalent wall thickness (for example, 10 
mm when 6 mm is specified); 

• The alternative portable tank has a pressure relief device as specified in the "T" Code. If 
a frangible disc is required in series with the reclosing pressure relief device for the 
specified portable tank, the alternative portable tank must be fitted with a frangible disc 
in series with the reclosing pressure relief device; and 

• With regard to bottom openings-
o When two effective means are specified, the alternative portable tank is fitted 

with bottom openings having two or three effective means of closure or no bottom 
openings; or 

o When three effective means are specified, the portable tank has no bottom 
openings or three effective means of closure; or 

o When no bottom openings are authorized, the alternative portable tank must not 
have bottom openings. 

Q4. All UN portable tanks, and not just those required to be U-stamped, must be designed and 
constructed in accordance with Section VIII, Division 1 of the American Society of 
Mechanical Engineers (ASME) Code. Is this a correct statement? 

A4. The answer is yes. As prescribed in§ 178.274(b)(l), shells must be designed and 
constructed in accordance with Section VIII of the ASME Code. However, as prescribed 
in§ 178.274(a)(2), the technical requirements applicable to UN portable tanks may be 

' varied if approved by the Associate Administrator and the portable tank is shown to 
provide a level of safety equal to or exceeding the requirements of the HMR. Portable 
tanks approved to alternative technical requirements must be marked "Alternative 
Arrangement" as specified in § 178.274(i). 

Q5. Are materials of construction prescribed in the ASME Code only required on a U­
stamped UN portable tank? 
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AS. The answer is no. As prescribed in§ 178.274(b)(l), the materials of construction 
prescribed in the ASME Code are required on all UN portable tanks designed and 
constructed in accordance with the ASME Code, except as limited or modified in the 
HMR. 

Q6. We have observed offshore portable tanks from Europe designed under an alternative 
arrangement that do not meet the remote operation of valve requirements in 6.7.2.6.3.1.4 
of the International Maritime Dangerous Goods (IMDG) Code. Is this practice 
acceptable in the United States? 

A6. The answer is yes, provided such portable tanks meet certain requirements. Under 
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§ 173 .24( d)(2) of the HMR, a UN standard packaging manufactured outside of the United 
States in conformance with national or international regulations based on the UN 
Recommendations on the Transportation of Dangerous Goods (UN Recommendations) is 
an authorized packaging, as this term is defined under§ l 73.24(c)(l), when: (1) the 
packaging fully conforms to applicable provisions in the UN Recommendations and the 
requirements of subpart B part 173 of the HMR, including reuse provisions; (2) the 
packaging is capable of passing the prescribed tests in part 178 of the HMR applicable to 
that standard; and (3} the competent authority of the country of manufacture provides 
reciprocal treatment for UN standard packagings manufactured in the United States. This 
authorization is applicable to a UN portable tank approved under an alternative 
arrangement issued by the competent authority of the country of manufacture if other 
than the United States. 

In addition, when transported to, from, or within the United States, § 171.25( c) requires 
UN portable tanks used to transport gases to comply with the HMR. UN, and other types 
of portable tanks transported to, from, or within the United States must also comply with 
the following requirements prescribed in§ 171.25(c)(l) - (c)(4): 

■ UN portable tanks must conform to the requirements in Special Provisions TP37, TP38, 
TP44, and TP45 when applicable, and any applicable bulk special provisions assigned to 
the hazardous material in the § 172.101 Hazardous Materials Table; 

■ International Maritime Organization (IMO) Type 5 portable tanks must conform to 
Department of Transportation (DOT) Specification 51 or UN portable tank requirements, 
unless specifically authorized in the HMR or approved by the Associate Administrator; 

■ Except as specified in subpart C of part 171 of the HMR, for a material poisonous (toxic) 
by inhalation, the T Codes specified in Column 13 of the Dangerous Goods List in the 
IMDG Code may be applied to the transportation of those materials in intermodal (IM), 



IMO and DOT Specification 51 portable tanks, when these portable tanks are authorized 
in accordance with the requirements of the HMR; 

• No person may offer an IM or UN portable tank containing liquid hazardous materials of 
Class 3, Packing Group (PG) I or II, or PG III with a flash point less than 100 °F (38 °C); 
Division 5.1, PG I or II; or Division 6.1, PG I or II, for unloading while it remains on a 
transport vehicle with the motive power unit attached unless it conforms to the 
requirements of§ 177.834(0) of the HMR. 

I hope this information is helpful. Please contact us if we can be of further assistance. 

Sincerely, 

T. Glenn Foster 
Chief, Regulatory Review and Reinvention Branch 
Standards and Rulemaking Division 
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U.S. Department of Transportation 
Pipeline and Hazardous Materials Safety Administration 
East Building, PHH - 33 
1200 New Jersey Avenue, Southeast 
Washington, D.C. 20590 

Subject: Application of Dangerous Goods Regulations 

Dear Sir or Madam, 

June 6, 2018 

ABS is in the process of expanding our worldwide presence in the certification of containers carrying 
dangerous goods. We have recently encountered a situation which has resulted in the loss of business due 
to either our misinterpretation or others improper implementation of the regulations. 

We request a clear interpretation of the four items outlined below which we have been requested to 
accept and certify under our US DOT approval but believe the requests do not meet the intention of the 
regulations. 

1. T-code approval 

• Manufacturers who submit for approval of the design are requesting designs to be approved by 
indicating the T-code only and not specifying the individual or group of commodities with 
associated UN Numbers at the time of certification. 

• ABS does not believe a design can be properly approved based on the T-code only because of the 
following: 

a. Absence of information regarding the commodity would not allow verification of the 
compatibility between the commodity and the safety equipment/tank/gasket/lining. 
Compatibility is to be verified under 49 CFR 178.274 (b6) and IMDG section 6.7.2.2.7. 

b. The approval process stipulates that an approval to a higher T-code satisfies the design 
requirements of a lower T-code. However, the Portable Tank Instructions found Section 4.2.5.2.6 
of the IMDG Code require different minimum shell thicknesses, pressure relief provisions and 
bottom opening provisions. 

For example: If the container is approved as a Tll container and has a bottom opening, in 
theory, the container is also approved for Tl to Tl0. However, T-codes TS and T8 
thru Tl0 do not allow bottom openings. 

c. According 49 CFR 178.274 (bl) portable tanks must be U stamped when used for Hazard Zone A 
or B toxic by inhalation liquids, or when used for non-refrigerated or refrigerated liquefied 
compressed gases. Therefore if we do not have the commodities specification we will not be able 
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to identify if the container is required to be U stamped or not. Even considering approval just for 
T codes Tl to T22 (excluding gases), we still not be able to identify if these T -codes fall under 
the category of Hazard Zone A or B toxic by inhalation liquids. 

2. Stiffener Requirements 

• Manufacturers who submit for approval of the design are requesting the ASME requirements to be 
waived when the pressure vessel is not required to be ASME U-stamped by an ASME qualified 
Inspector under 49 CFR 178.274 (bl). In lieu of meeting the required ASME calculations and 
arrangements, a vacuum test is being performed to verify the adequacy of the design. 

For example: 

a. UG-28 Shell Thickness Requirement: The length used in the shell thickness calculation in UG-28 
is based on either the total length of the vessel or the distance between the ring stiffeners. The 
ring stiffeners must pass the strength requirements of UG-29 in order to be considered effective 
to reduce. 

b. UG-29 Stiffening Rings for Cylindrical Shells Under External Pressure: 

i. UG-29(a) Stiffener Strength Requirement: Stiffeners which do not meet the requirements 
of UG 29(a) are being accepted by other certification companies. By waiving the strength 
requirement for the stiffeners in UG-29(a), the spacing used to evaluate the plating can be 
significantly reduced allowing for thinner shell material. 

ii. UG-29(b) Stiffener Continuity: Stiffeners which do not meet the requirements of UG-29(b) 
are being accepted by other certification companies. Others are waiving the requirement 
that the stiffeners are to extend completely around the circumference of a vessel. The 
ASME Code does however allow alternative arrangements as outlined in the code under 
UG-29(c) but from our experience, the vessels do not meet the criteria to accept an 
alternative. 

Although in some cases other than the above example, special shapes may considered in UG-
19(b) which refers to U-2(g). Section U-2(g) indicates alternatives are subject to the 
acceptance of the inspector but for vessels which do not require a U-stamp, there is not an 
ASME qualified inspection involved to make the decision. 

Designs are being accepted by other certification companies on the basis that because the vessel is 
not required to be U-stamped by an ASME qualified Inspector, the length used to evaluate the plate 
in UG-28 is always taken as the distance between the ring stiffeners regardless of whether the ring 
stiffeners me~t the UG-29 requirements. 

• ABS believes the pressure vessel must always be design and constructed in accordance with the 
requirements of ASME VIII Div. 1 as indicated in 49 CFR 178.274 (b)(l). We also believe that our 
interpretation applies to a vessel which may not be required to be U-stamped. 

In addition, ABS believes that the calculation provides a factor of safety of 3:1 when a vacuum test 
performed at test pressure is a factor of safety of 1.0. 
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3. Material Requirements 

• Manufacturers who submit for approval of the design are requesting designs to be approved using 
materials which may not meet the requirements of the ASME Code. ASME materials are only used 
when the vessel is required to be U-stamp and for example, SANS 50028-7 is being used without an 
evaluation of equivalency. 

• ABS believes that a vessel is to be constructed using ASME material in accordance with UG-4(a). 

4. Remote Operation of Valves 

• ABS has been informed of an issue in Europe regarding the remote operation of valves under 
paragraph 6.7.2.6.3.1.4. There have been many Offshore Portable Tanks certified without meeting 

the criteria in IMDG 6.7.2.6.3.1.4 and are now continuing to be manufactured under an alternative 

arrangement (AA) notation. 

Please feel free to contact me at the below numbers or Ms. Simone Goncalves at (281) 877-6325 with any 

questions or comments. 

Best regards, 

Michael R. Kloesel 
Manager 
Corp. Container Certification Dept. 
16855 Northchase Drive I Houston, TX 77060 
Tel: 1-281-877-6432 
Email: mkloesel@eagle.org I ABSContainers@eagle. 
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January, lkeya CTR (PHMSA) 

From: Kelley, Shane (PHMSA) 
Sent: 
To: 

Monday, June 18, 2018 12:38 PM 
January, Ikeya CTR (PHMSA) 

Cc: 
Subject: 

DerKinderen, Dirk (PHMSA); Foster, Glenn (PHMSA); Benninghoven, Neil (PHMSA) 
FW: Interpretations Requested 

Attachments: Carriage of Dangerous Goods - Industry Issues.pdf 

Good afternoon lkeya 

On the basis of Dirk's review and indication that this is appropriately handled as an interp, please assign for action. Neil 
is the contact in PHH-30 that person should work with closely as well as any others needed in PHH. 

Thanks! 

Shane 

From: Benninghoven, Neil (PHMSA) 
Sent: Tuesday, June 12, 2018 10:05:23 AM 
To: Kelley, Shane (PHMSA); Foster, Glenn (PHMSA) 
Subject: FW: Interpretations Requested 

Does this go to you guys? 

Neil Benninghoven 
Approvals and Permits Division - PHH-30 
Pressure Vessels Branch 
PHMSA, U.S. DOT 
Office: (202) 366-2665 
Cell: (202) 573-4342 
Fax: (202) 366-3753 
Website:https://www.phmsa.dot.gov/ 

East Building, E23-438 
1200 New Jersey Ave., SE 
Washington, D.C. 20590-0001 

From: Michael Kloesel [mailto:mkloesel@eagle .org] 
Sent: Monday, June 11, 2018 3:56 PM 
To: Approvals (PHMSA) <Approvals@dot.gov> 
Cc: Benninghoven, Neil (PHMSA) <james.benninghoven@dot.gov> 
Subject: Interpretations Requested 

Dear Sir or Madam, 

Please find a letter attached identifying items which ABS feels are not meeting the dangerous goods regulations. 

We have a great need for interpretations of each item identified on the letter to be provided. 
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Your immediate attention would be greatly appreciated as we are losing business to competitors which continue to 
certify containers as outlined on the attached and as a DAA. 

Best regards, 

Michael R. Kloesel 
Manager 
Corp. Container Certification Dept. 
16855 Northchase Drive I Houston, TX 77060 
Tel : 1-281-877-6432 
Email: mkloesel@eagle.org I ABSContainers@eagle. 
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