
Bruce Natske 
RSB Logistic 
219 Cardinal Crescent 
Saskatoon, SK S7L 7K8 
Canada 

Reference No. 17-0131 

Dear Mr. Natske: 

This letter is in response to your November 28, 2017, email requesting clarification of the 
Hazardous Materials Regulations (HMR; 49 CFR Parts 171-180) applicable to the labeling and 
placarding requirements for radioactive materials. Specifically, you ask whether the transport 

· index (TI) of the flat-rack container in the photograph ( considered an overpack for purposes of 
the HMR) you provided can be measured by taking the sum of the TI of the packages contained 
therein. 

The answer is yes. In accordance with§ 172.403(h)(3) and Section 5, Paragraph 524 of the 
International Atomic Energy Agency (IAEA) Regulations, the measurement of the TI for the 
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flat-rack container may be done by either using the TI sum of each package, or by direct ROUTING 

measurement. With regards to the hazard communication requirements, in accordance with ~\\{;-\ 0 
§ 171.26, a Class 7 (radioactive) material being imported into or exported from the United States 1N1T1A~ t 
or passing through the United States in the course of being shipped between places outside the , is .fJ ~fl.ii 1 

United States may be offered for transportation or transported in accordance with the IAEA DATE 

Regulations. Furthermore, Section V, Paragraph 543 of the IAEA Regulations states that, l\/\\ /I~ 
instead of using both labels and placards, it is permitted, as an alternative, to use enlarged labels 
only, where appropriate, as shown in Figures 2-4, except having the minimum size shown in 
Figure 6. Therefore, the flat-rack container shown in the photograph provided may display an 
enlarged ''RADIOACTIVE YELLOW-III" label. 

I hope this information is helpful. Please contact us if we can be of further assistance. 

Sincerely, 

Dirk Der Kinderen 
Chief, Standards Development Branch 
Standards and Rulemaking Division 
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Bruce Natske 
RSB Logistic 
219 Cardinal Crescent 
Saskatoon, SK S7L 7K8 
Canada 

Reference No. 17-0131 

Dear Mr. Natske: 

rlAY O 1 2019 

1200 New Jersey Avenue, SE 
Washington, DC 20590 

This letter is in response to your November 28, 2017, email requesting clarification of the 
Hazardous Materials Regulations (HMR; 49 CFR Parts 171-180) applicable to the labeling and 
placarding requirements for radioactive materials. Specifically, you ask whether the transport 
index (TI) of the flat-rack container in the photograph (considered an overpack for purposes of 
the HMR) you provided can be measured by taking the sum of the TI of the packages contained 
therein. 

The answer is yes. In accordance with§ 172.403(h)(3) and Section 5, Paragraph 524 of the 
International Atomic Energy Agency (IAEA) Regulations, the measurement of the TI for the 
flat-rack container may be done by either using the TI sum of each package, or by direct 
measurement. With regards to the hazard communication requirements, in accordance with 
§ 171.26, a Class 7 (radioactive) material being imported into or exported from the United States 
or passing through the United States in the course of being shipped between places outside the 
United States may be offered for transportation or transported in accordance with the IAEA 
Regulations. Furthermore, Section V, Paragraph 543 of the IAEA Regulations states that, 
instead of using both labels and placards, it is permitted, as an alternative, to use enlarged labels 
only, where appropriate, as shown in Figures 2-4, except having the minimum size shown in 
Figure 6. Therefore, the flat-rack container shown in the photograph provided may display an 
enlarged "RADIOACTIVE YELLOW-III" label. 

I hope this information is helpful. Please contact us if we can be of further assistance. 

~;?7;7Z{ ~k~~n 
Chief, Standards Development Branch 
Standards and Rulemaking Division 



Dodd. Alice (PHMSA) 

From: 
Sent: 
To: 
Subject: 

Attachments: 

Hello, 

Jones, Breanna CTR (PHMSA) 
Friday, December 01, 2017 3:45 PM 
Hazmat Interps 
FW: Class 7 Transportation Index (Tl) Class 7, UN 2977, UF6 Marine shipment (RSB 
Logistic. DOT 266723) 
2977SIDE.JPG 

Please see the interp request below and attached. 

Regards, 

-Breanna 

From: Bruce Natske [mailto:Bruce.Natske@rsblogistic.com] 
Sent: Tuesday, November 28, 2017 12:15 PM 
To: INFOCNTR (PHMSA) <INFOCNTR.INFOCNTR@dot.gov> 
Subject: RE: Class 7 Transportation Index (Tl) Class 7, UN 2977, UF6 Marine shipment (RSB Logistic. DOT 266723) 

We at RSB Logistic have reviewed the interpretation document (05-0052) that RSB was referred to in our initial request, 
because it is not an exact comparison, RSB would still request an interpretation of the actual findings to the Tl question 
below. 

Any clarification you can offer y,,ould be appreciated, we are eager to solve this discrepancy and avoid further label 
violations on our Hazmat basic . 

BRUCE NATSKE 
Safety & Maintenance Manager 

RSB LOGISTIC 

RSB LOGISTIC Inc. · 219 Cardinal Crescent · Saskatoon SK S7L 7K8/Canada 
Phone.: 306-242-8300 · Fax: 306-242-2311 · safety@rsblogistic.com · www.rsblogistic.com 
RSB LOGISTIC is a member of Compass Logistics International AG · www.compasslog.com 
Disclaimer: This message may contain confidential information and is intended solely for the addressee. Any use by third parties is prohibited. 

From: Bruce Natske 
Sent: Tuesday, November 07, 2017 2:58 PM 
To: 'infocntr@dot.gov' 
Subject: Class 7 Transportation Index (TI) Class 7, UN 2977, UF6 Marine shipment 

To whom it may concern 



Recently RSB has run into an issue where we have been issued violations for inconsistent yellow I, II, Ill labels. 
Sometimes when a flat rack marine shipment comes in from Europe, (each flat rack contains 4 cylinders contained in 4 
overpacks, picture attached) each Overpack is labeled and indeed meet the requirements for radioactive II label, no 
issues there. Under some circumstances the sum of the 4 Over packs Transportation Index contained in one flat rack 
would meet the requirement for Radioactive Ill label, which is the way it is currently labeled. We have had 2 inspections 
where RSB received violations for having the 2 different radioactive labels, II on Overpacks and Ill on flat rack. In these 
cases If we were to label both the Flat rack package and each individual overpack package the same, would be 
intentionally misrepresenting the Transportation Index on one of the packages. 

Please clarify so we can make sure we make necessary changes if required to meet the regulations. 

Sincerely 

BRUCE NATSKE 
Safety & Maintenance Manager 

RSB LOGISTIC 

RSB LOGISTIC Inc. · 219 Cardinal Crescent · Saskatoon SK S7L ?KB/Canada 
Phone. : 306-242-8300 · Fax: 306-242-2311 · safety@rsblogistic.com · www.rsblogistic.com 
RSB LOGISTIC is a member of Compass Logistics International AG · www.compasslog.com 
Disclaimer: This message may contain confidential information and is intended solely for the addressee. Any use by third parties is prohibited. 
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