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U.S. Department 
of Transportation 

Pipeline and Hazardous 
Materials Safety 
Administration 

APR l 6 2019 

Myles L. TenBroeck 
President 
American Cylinder and Safety 
P.O. Box 126 
Iowa Park, TX 76367 

Reference No. 18-0143 

Dear Mr. TenBroeck: 

1200 New Jersey Avenue, SE 
Washington, DC 20590 

This letter is in response to your November 20, 2018, email requesting clarification of the 
Hazardous Materials Regulations (HMR; 49 CFR Parts 171-180) applicable to epoxy labels used 
to mark cylinders. Specifically, you provide the following scenario and ask whether the label 
embedded in epoxy can be reapplied to the cylinder: 

• A DOT specification 3A, 3AA, or 3AL cylinder is successfully requalified in accordance 
with the HMR. 

• A label embedded in epoxy is placed on the cylinder to mark that it passed 
requalification (per§ 180.213(c)). 

• During the requalification period, the label embedded in epoxy falls off due to corrosion 
on the cylinder and because the surface was not properly prepared prior to being marked. 

As detailed in your request,§ l80.213(c) authorizes a variety of marking methods following the 
successful requalification of a cylinder. These methods include applying a label embedded in 
epoxy that will remain legible and durable throughout the life of the cylinder. If the label does 
not meet this condition because it falls off during the requalification period, it is the opinion of 
this Office that the label may be replaced if the original requalifier can verify and ensure that the 
specific cylinder in question successfully passed requalification. One method of verification 
would be to match the manufacturer and serial number on the cylinder to the manufacturer and 
serial number in the requalificaticin test records for the most recent test. If unable to be verified, 
the cylinder will need to pass the appropriate requalification tests. A new label embedded in 
epoxy or other marking method that meets the requirements of§ 180.213(c) will need to be 
applied. 

Please note that if a cylinder shows evidence of dents, corrosion, cracked or abraded areas, 
leakage, thermal damage, or any other condition that might render it unsafe for use in 
transportation, it must be tested and inspected without regard to any other periodic 
requalification in accordance with§ 180.205(d). Furthermore, as detailed in§ 180.205(±)(1), 



when a cylinder is pressure tested, the visual inspection must be performed in accordance with 
the appropriate CGA pamphlet, including inspection of any corrosion. 

I hope this information is helpful. Please contact us if we can be of further assistance. 

Sincere_9;; ~ 

-:11 I / -1 .✓-;f// t;f;fj!~-
Chief, Standards Development 
Standards and Rulemaking Division 



~uary, lkeya CTR (PHMSA} 

From: 
Sent: 
To: 
Subject: 

Hello Alice and lkeya, 

INFOCNTR (PHMSA) 
Wednesday, November 21, 2018 4:33 PM 
Hazmat Interps 
FW: Request for a Letter of Interpretation 
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Below is a request for letter of interpretation. We checked for other letters but did not find anything that pertained to 
his question exactly. 

Thanks, 

Lynsie 

Lynsie Patschke 
Transportation Regulatory Specialist 
Hazardous Materials Information Center (HMIC) 
Pipeline and Hazardous Materials Safety Administration 
202.366.4488 
lynsie.patschke.ctr@dot.gov 

From: Myles TenBroeck [mailto:tanktest@gmail.com] 
Sent: Tuesday, November 20, 2018 3:39 PM 
To: INFOCNTR (PHMSA) <INFOCNTR.INFOCNTR@dot.gov> 
Subject: Request for a Letter of Interpretation 

Good afternoon, 

I am requesting clarification and a letter of interpretation in regards to the use of epoxy coated labels to mark 
the successful requalification of solid wall 3A, 3AA and 3AL cylinders. 

In CFR Title 49 dated October 1, 2016 (and following editions} one of the regulation changes allows the use of 
labels on all cylinders to meet the requalification markings under § 180.213. Questions on this new regulation 
are as follows: 

1) § 180.213 specifically allows the use of a label instead of stamped markings on solid wall cylinders. If 
corrosion is present, and the surface is not properly prepared, the label and epoxy coating may not effectively 
bond resulting in this label falling off at a future point. 

Question 1: If a label and epoxy coating fail to properly adhere resulting in this label falling off, does the 
cylinder now require an additional requalification test to apply a new label? 

Question 2: If the label falls off within the current requalification period, can the original facility that applied 
the label, apply a replacement label to the cylinder utilizing the original test date by comparing the cylinder 
with test records to ensure it is the same cylinder? 
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Thank you for your time and I look forward to your reply. 

V/R 

Myles L. TenBroeck 
President American Cylinder and Safety 
tanktest@gmail.com 
(808)343-6594 
http://www.americancylinderandsafety.com 

HAZMAT Training and Equipment for members of the compressed gas industry. 
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