
U.S. Department 
of Transportation 

Pipeline and Hazardous 
Materials Safety 
Administration 

Mr. Joseph Tsiyoni 
1415 North Rose Street 
Tempe, AZ 85281 

Reference No. 18-0156 

Dear Mr. Tsiyoni: 

April 10, 2019 

1200 New Jersey Avenue, SE 
Washington, DC 20590 

This letter is in response to your December 6, 2018, phone conversations and emails requesting 
clarification of the Hazardous Materials Regulations (HMR; 49 CFR Parts 171-180) applicable 
to United Nations (UN) testing oflithium ion batteries. 

We have paraphrased and answered your questions as follows: 

QI. You seek confirmation of your understanding that the criteria in Part III, Sub-section 38.3 
of the UN Manual of Tests and Criteria, along with the provisions in§§ 173.185 and 
17 5 .10 of the HMR, are applicable to the transport of any lithium battery by any mode of 
transport. 

Al. Your understanding is correct. Shippers of lithium ion batteries or lithium metal batteries 
must comply with the packaging instructions in§ 173.185 of the HMR, which states in 
paragraph (a) that each lithium cell or battery must be of the type proven to meet the 
criteria in Part III, Sub-section 38.3 of the UN Manual of Tests and Criteria. Section 
173.185(a) further states that lithium cells and batteries are subject to these tests 
regardless of whether the cells used to construct the battery are of a tested type. Section 
173. l(a)(2) states that Part 173 of the HMR includes the requirements to be observed in 
preparing hazardous materials for shipment by air, highway, rail, or water, or any 

· combination thereof. Therefore, the requirements of§ 173.185-more specifically the 
requirement that all batteries be tested to meet the criteria in Part III, Sub-section 38.3 of 
the UN Manual of Tests and Criteria-are applicable to all lithium batteries shipped by 
any mode of transportation. 

Section 17 5 .10 provides exceptions for passengers, crewmembers, and air operators 
transporting lithium batteries aboard aircraft as part of a wheelchair or mobility aid. 
These lithium batteries are excepted from the requirements of the HMR provided they 
meet the criteria in Part III, Sub-section 38.3 of the UN Manual of Tests and Criteria, 
unless approved by the Associate Administrator of Hazardous Materials Safety (See 
§ 175.10(a)(l 7)(i)). The exceptions in§ 175.10 apply to shipments of hazardous 
materials by aircraft only. 



Q2. You ask whether lithium batteries may be used on the ground if they have not been tested 
according to Part III, Sub-section 38.3 of the UN Manual of Tests and Criteria. 

A2. The HMR do not govern the use of lithium batteries. However, batteries that have not 
been tested according to the UN Manual of Tests and Criteria are generally not 
acceptable for transport in the United States according to the HMR. 

I hope this information is helpful. Please contact us if we can be of further assistance. 

Sincerely, 

T. Glenn Foster 
Chief, Regulatory Review and Reinvention Branch 
Standards and Rulemaking Division 



Dodd, Alice (PHMSA) 

From: 
Sent: 
To: 
Subject: 
Attachments: 

Good Morning Alice, 

Alston, Barbara CTR (PHMSA) 

Monday, December 10, 2018 9:55 AM 
Dodd, Alice (PHMSA) 

FW: UN38.3 and APPLICATION FOR EXEMPT JJJ 
RE: UN38.3 and APPLICATION FOR EXEMPT JJJ 

1~-0l5(o 

Can you forward this message from Dr. Hwang to your "lntcrp" person? Many thanks and have a great 
work week. 
Barbara 

From: Hwang, Steve (PHMSA) 

Sent: Monday, December 10, 2018 9:42 AM 

To: Alston, Barbara CTR (PHMSA) <Barbara.Alston.CTR@dot.gov> 

Subject: FW: UN38.3 and APPLICATION FOR EXEMPT JJJ 

Barbara, 

Mr. Tsiyoni withdrew his app lication fo r an approva l (attached) . He seems to have several more questions about his 

needs. I be lieve this needs an interpretation which can be answered by the Standards Office . Could you please forward 

this to Standards? Thanks . 

Steve Hwang 

From: tsiyoni <t siyoni@cox.net> 

Sent: Thursday, December 06, 2018 10:26 PM 
To: Hwang, Steve (PHMSA) <steve.hwang@dot.gov> 

Subject: RE: UN38.3 and APPLICATION FOR EXEMPT JJJ 

===========================JOSEPHTSIYONI======= ==================== 
1415 N. Rose Street Phone: (480) 949-0894 
Tempe, Arizona 85281 Tsiyoni@Cox.Net 

December 7, 2018 

Dr. Steve Hwang steve.hwang@dot.gov 
PHMSA 
DOT 
Phone: 202-366-4476 

Re: EXEMPT - LITHIUM BATTERY 

Dear Dr. Hwang: 

First, it is me who needs to thank you for the time you spent and for the educational conversations. I 
appreciate everything. You have been extremely patient and I thank you for that. 

My response to your letter is a follows: 
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1. We agree that the "Associate Director" is authorized to grant an exempt for the use of 
lithium battery without any UN 38.3 testing or with cells testing only. } 
(If incorrect, please kindly correct me). 

2. You have cited 49 CFR 173.185, which I read carefully after our conversation. Would you confirm 
Dr. Hwong that this citation was to point that any transport of lithium batteries via ocean, ground or 
air is subject to UN 38.3 and the provisions of this rule 173.185 and the respective rules in 49 CFR 
175.10?? 

If this is the case, does it mean that also no lithium battery shall be used on the ground 
without UN 38.3 testing of both cells and batteries?? 
I am not sure if this is correct. Please kindly confirm and may you can cite the provision 
in 49 CFR. 

3. Regardless of the issues stated above, I understood that the process of exempt is 
complicated and involved numerous approvals by higher authorities and maybe also 
FAA personnel. You have made this clear. 

In such case, you have convinced me that it is better to withdraw form the application, 
and proceed with getting a battery with UN 38.3 testing for cells and battery. 

4. I therefore accept you suggestion and withdraw my application. 

Again, thank you Dr. Hwong for your professional educational conversation, and please allow me to 
contact you in the future should I have any question on the lithium issue. 

Respectfully, 

Joseph Tsiyoni 

From: Hwang, Steve (PHMSA) [mai lto :steve.hwang@dot.gov] 
Sent: Thursday, December 06, 2018 2:44 PM 
To: tsiyoni (tsiyon i@cox. net ) <ts iyoni@cox.net> 
Subject: FW: UN38.3 and specification for 36V 7.8Ah battery 

Mr. Ts iyoni , 

REF: TN 2018010844 

This is to confirm our te lephone conversation today . First off, thank you for sending the battery information to 
Barbara Alston who forwarded it to me. 

It is my understanding that you purchased a 36-volt lithium ion battery from a company in China to instal l on 
your old 3-wheel scooter and that you want an approval from the PHMSA of DOT which will allow you to take 
the scooter on the plane when you travel. It is also my understanding that you want this approval because the 
cells are tested according to the UN procedures but you are not sure that the battery you purchased was 
subjected to the UN-approved testing. 

We indicated that the battery manufacturer should have tested according to the UN-test procedures before the 
battery was marketed for sale. You indicated that since you were not sure that the battery manufacturer 
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performed such tests , you want to get an approval instead as a replacement of such tests . At the end of our 
discussion we came up with the following recommendations as an option for you to pursue : 

1. You will contact the battery manufacturer for a cert ificate for the battery test , or to request them to form 
the necessary tests to meet regulatory requirements , or 

2. You will pursue whether other types of battery could be used for your purpose such as non-spillable wet 
batteries which use Gel or Absorbent Glass Matt (AGM) technology which needs not be tested according 
to the UN-test procedures . 

You stated that your request for an approval is based on 49 CFR 175.1 0(a) (17) (i) which has a provision which 
allows the Associate Administrator to grant an approval for not testing the battery. We indicated that , however, 
the International Civil Aviation Organization (ICAO) , Technical Instructions (Tl), Part 8, Chapter 1, Item 7 in 
Table 8-1 does not allow approval by the Associate Administrator. Mobility aids powered by lithium ion 
batteries must have the batteries of a type that meets the requirements of each test in the UN Manual of Tests 
and Criteria , Part Ill , subsection 38.3. Hence your scooter powered by lithium ion batteries must have cells 
and a battery that have passed the UN testing criteria mentioned above . It is battery manufacturer's 
responsibility to have the batteries tested before they are marketed. 

We will let you know if we could think of any other options as you suggested. In the meantime, please withdraw 
your request as soon as possible. If not, we will deny your request. 

Thank you for your cooperation. 

Steve Hwang , Ph.D. 
PHMSA 
DOT 
202-366-4476 

From: Alston, Barbara CTR (PHMSA) 
Sent: Thursday, December 06, 2018 8:59 AM 
To: Hwang, Steve (PHMSA) <steve .hwa ng@dot.gov> 
Subject: FW: UN38.3 and specification for 36V 7.8Ah battery 

From: tsiyoni [mailto:tsiyoni@cox.net] 
Sent: Tuesday, December 04, 2018 7:09 PM 
To: Alston, Barbara CTR (PHMSA) <Barbara.Alston.CTR@dot.gov> 
Subject: FW: UN38.3 and specification for 36V 7.8Ah battery 

Dear Barbara: Sorry for a second email, but this is a BINGO! 

I found what Dr. Wong wanted. 

Please kindly send to him before we have a telephone conference. 

Thank you very much again. You have been a big help!!! © 
Joseph 
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Shenzhen Kamada Electronic Co., Ltd . 
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Dodd, Alice (PHMSA) 

From: 
Sent: 
To: 
Subject: 

tsiyoni <tsiyoni@cox.net> 

Friday, December 07, 2018 1:26 AM 

Hwang, Steve (PHMSA) 

RE: UN38.3 and APPLICATION FOR EXEMPT JJJ 

===========================JOSEPHTSIYONI============================ 
1415 N. Rose Street Phone: (480) 949-0894 
Tempe, Arizona 85281 Tsiyoni@Cox.Net 

December 7, 2018 

Dr. Steve Hwong steve.hwang@dot.gov 
PHMSA 
DOT 
Phone: 202-366-4476 

Re: EXEMPT - LITHIUM BATTERY 

Dear Dr. Hwong: 

First, it is me who needs to thank you for the time you spent and for the educational conversations. I 
appreciate everything. You have been extremely patient and I thank you for that. 

My response to your letter is a follows: 

1. We agree that the "Associate Director" is authorized to grant an exempt for the use of 
lithium battery without any UN 38.3 testing or with cells testing only. 
(If incorrect, please kindly correct me). 

2. You have cited 49 CFR 173.185, which I read carefully after our conversation. Would you confirm 
Dr. Hwong that this citation was to point that any transport of lithium batteries via ocean , ground or 
air is subject to UN 38.3 and the provisions of this rule 173.185 and the respective rules in 49 CFR 
175.10 ?? 

If this is the case, does it mean that also no lithium battery shall be used on the ground 
without UN 38.3 testing of both cells and batteries?? 
I am not sure if this is correct. Please kindly confirm and may you can cite the provision 
in 49 CFR. 

3. Regardless of the issues stated above, I understood that the process of exempt is 
complicated and involved numerous approvals by higher authorities and maybe also 
FAA personnel. You have made this clear. 

In such case, you have convinced me that it is better to withdraw form the application, 
and proceed with getting a battery with UN 38.3 testing for cells and battery. 

4. I therefore accept you suggestion and withdraw my application. 
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Again , thank you Dr. Hwang for your professional educational conversation , and please allow me to 
contact you in the future should I have any question on the lithium issue. 

Respectfully, 

;-- ··:.>~. 

Joseph Tsiyoni 

From: Hwang, Steve (PHMSA) [mailto :steve.hwang@dot.gov] 
Sent: Thursday, December 06, 2018 2:44 PM 
To: tsiyoni (tsiyoni@cox.net) <tsiyoni@cox.net> 
Subject: FW: UN38.3 and specification for 36V 7.8Ah battery 

Mr. Tsiyoni , 

REF: TN 2018010844 

This is to confirm our telephone conversation today. First off, thank you for sending the battery information to 
Barbara Alston who forwarded it to me. 

It is my understanding that you purchased a 36-volt lithium ion battery from a company in China to install on 
your old 3-wheel scooter and that you want an approval from the PHMSA of DOT which will allow you to take 
the scooter on the plane when you travel. It is also my understanding that you want this approval because the 
cells are tested according to the UN procedures but you are not sure that the battery you purchased was 
subjected to the UN-approved testing . 

We indicated that the battery manufacturer should have tested according to the UN-test procedures before the 
battery was marketed for sale. You indicated that since you were not sure that the battery manufacturer 
performed such tests, you want to get an approval instead as a replacement of such tests. At the end of our 
discussion we came up with the following recommendations as an option for you to pursue: 

1. You will contact the battery manufacturer for a certificate for the battery test, or to request them to form 
the necessary tests to meet regulatory requirements, or 

2. You will pursue whether other types of battery could be used for your purpose such as non-spillable wet 
batteries which use Gel or Absorbent Glass Matt (AGM) technology which needs not be tested according 
to the UN-test procedures. 

You stated that your request for an approval is based on 49 CFR 175.1 0(a) (17) (i) which has a provision which 
allows the Associate Administrator to grant an approval for not testing the battery. We indicated that , however, 
the International Civil Aviation Organization (ICAO), Technical Instructions (Tl) , Part 8, Chapter 1, Item 7 in 
Table 8-1 does not allow approval by the Associate Administrator. Mobility aids powered by lithium ion 
batteries must have the batteries of a type that meets the requirements of each test in the UN Manual of Tests 
and Criteria, Part Ill, subsection 38.3. Hence your scooter powered by lithium ion batteries must have cells 
and a battery that have passed the UN testing criteria mentioned above. It is battery manufacturer's 
responsibility to have the batteries tested before they are marketed. 

We will let you know if we could think of any other options as you suggested . In the meantime, please withdraw 
your request as soon as possible. If not, we will deny your request. 

Thank you for your cooperation. 

Steve Hwang , Ph.D. 
PHMSA 
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DOT 
202-366-44 76 

From: Alston, Barbara CTR (PHMSA) 
Sent: Thursday, December 06, 2018 8:59 AM 
To: Hwang, Steve (PHMSA) <steve.hwang@dot.gov> 
Subject: FW: UN38.3 and specification for 36V 7.8Ah battery 

From: tsiyoni [mailto:tsiyoni@cox.net) 
Sent: Tuesday, December 04, 2018 7:09 PM 
To: Alston, Barbara CTR (PHMSA) <Barbara.Alston .CTR@dot.gov> 
Subject: FW: UN38.3 and specification for 36V 7.8Ah battery 

Dear Barbara: Sorry for a second email, but this is a BINGO! 

I found what Dr. Wong wanted .. 

Please kindly send to him before we have a telephone conference. 

Thank you very much again. You have been a big help!!! © 
Joseph 

Shenzhen Kamada Electronic Co. , Ltd. 
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