
U.S. Department 
of Transportation 

Pipeline and Hazardous 
Material• Safety 
Admlnletratlon 

Wes Pace 

MAR 2 6 2019 

Director, Hazardous Materials Compliance 
Landstar Transportation Logistics, Inc. 
13410 Sutton Park Drive, South 
Jacksonville, FL 32224 

Reference No. 18-0157 

Dear Mr. Pace: 

1200 New Jersey Avenue, SE 
Washington, DC 20590 

This letter is in response to your December 7, 2018, email requesting clarification of the 
Hazardous Materials Regulations (HMR; 49 CFR Parts 171-180) applicable to transportation of 
non-DOT specification consumer propane storage tanks built in accordance with Section VIII of 
the ASME code (consumer storage tanks). Specifically, you ask whether PHMSA inadvertently 
limited the transportation of consumer storage tanks in§ 173.315(j) to private motor carriers. 

The answer is no. Section 173 .31 S(j) is intended to allow the transportation of filled or partially 
filled consumer storage tanks, as long as they meet the operational controls specified in the 
section. The long-standing requirements in§ 173.315G), dating back to at least 1949, authorize 
transportation by private motor carrier only. On February 11, 2011, PHMSA published final rule 
HM-245, "Hazardous Materials: Incorporation of Certain Cargo Tank Permits into Regulations" 
(76 FR 5483), which adopted a long-standing special permit (DOT SP 13341) into§ 173.315(j). 
DOT SP 13341 allowed for the transportation of consumer storage tanks with up to 500-gallon 
water capacity carrying quantities of propane greater than 5% of the container's water capacity 
when transported by private motor carrier. The requirement for transportation by private motor 
carrier originally found in the introductory paragraph of§ 173 .3 l 5(j) was retained in the new 
paragraphs (j)(l) and (j)(2). PHMSA received no comments to HM-245 that objected to the 
private motor carrier requirement. 

Please note, if the consumer storage tank is cleaned and purged and no longer contains propane 
vapors capable of sustaining combustion, then the transportation of the consumer storage tank 
would not be subject to any requirements of the HMR. 

Special permits may authorize relief from any requirement in the HMR, provided the applicant 
demonstrates an equivalent level of safety to that intended by the regulation. To apply for a 
special permit, you must submit an application to the Associate Administrator for Hazardous 



Materials Safety in conformance with the requirements prescribed in 49 CFR Part 107, Subpart 
B. You may obtain information on the special permit application process from our website at 
https://www.phmsa.dot.gov/hazmat/special-permits/special-permits-overview or by calling 
PHMSA's Approvals and Permits Division at (202) 366-4511. 

I hope this information is helpful. Please contact us if we can be of further assistance. 

Chief, Standards Development Branch 
Standards and Rulemaking Division 



January, lkeya CTR (PHMSA) 

From: INFOCNTR (PHMSA) 
Sent: 
To: 

Tuesday, December 11, 2018 3:24 PM 
Hazmat Interps 

Subject: 
Attachments: 

FW: Interpretation Request 
Interpretation request for 173.3150).pdf 

Hello, 

Attached is a request for letter of interpretation. 

Thanks, 

Jonathon 

From: Pace, Wes [mailto:wpace@landstar.com] 
Sent: Friday, December 07, 2018 12:15 PM 
To: INFOCNTR (PHMSA) <INFOCNTR.INFOCNTR@dot.gov> 
Subject: Interpretation Request 

I'd like to submit the attached request for interpretation. 

Thanks, 
Wes Pace, CDS 
Landstar Transportation Logistics, Inc. 
Director, Hazardous Materials Compliance 
Office- (904) 390-4815 
Cell - (904) 614-3870 
Email- wpace@landstar.com 

Think twice before you press "print." Go Green! 

STATEMENT OF CONFIDENTIALITY: The information in this message is privileged and confidential and is intended only for the use of the individual 
or entity named above. If the reader of this message is not the intended recipient, you are hereby notified that you are prohibited from disseminating, 
distributing or copying the information contained in this message. If you have received this message in error, please notify the sender immediately and 
destroy all copies of the original. 
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Landstar Transportation Logistics, Inc. 

13410 Sutton Pork Drive, South 

Jocksooville, R 32224 

9043989400 

December 7, 2018 

Office of Hazardous Material Standards 
Pipeline & Hazardous Material Safety Admin. 
PH-10 
East Building 
1200 Ney Jersey Avenue, SE 
Washington, DC 20590-001 

To whom it concerns: 

I.ANDSTAII ~ 

Please accept this request for clarification on 173.315 (j) . Specifically, I seek intent and reasoning why the 
transport of empty propane storage containers are being limited to "private motor carrier" as stated in the 
below rule. 

173.315 Compressed gases in cargo tanks and portable tanks. 
(j) Consumer storage containers. (1) Storage containers for liquefied petroleum gas or propane charged to 
five percent of their capacity or less and intended for permanent installation on consumer premises may be 
shipped by private motor carrier under the following conditions: 

We received a roadside violation (only violation written) on 12/6/18 in New Hampshire, written under 
173.315(j) stating that we, as a for-hire carrier was not authorized to move these empty propane tanks. All 
other compliance had been met with no issue. The officer actually wrote the violation to the shipper. 

Yesterday, I spoke to the New Hampshire issuing officer and to his Sgt., PHMSA field office in Trenton NJ, 
PHMSA hazmat Hotline in Washington asking why for-hire carriers were not permitted to transport the tanks 
under this rule and not one could provide a reply. For-hire carriers can transport these type tanks as safely if 
not safer than private motor carriers. 

Understand that industry gas suppliers have long been using for-hire carriers to move their empty propane 
storage tanks and in fact, some gas suppliers don't have equipment to move these type tanks and are totally 
reliant on for-hire carriers as their only source of transportation. 

Could it be that the word "private" as used in the rule was inadvertently added? This is the first time in my 25 
years with the company that this has ever came up. 

Thanks, 
Wes Pace, CDS 

Landstar Transportation Logistics, Inc. 
Director, Hazardous Materials Compliance 
Office- (904) 390-4815 
Cell- (904) 614-3870 

Email- wpace@landstar.com 

Providing Supply Chain Solutions and Complete Global & Domestic Transportation Services 



173.315(j) in 1949*-2010 

*Unable to search further back in time using HeinOnline, provision likely pre-dates 1950 

(j) Storage containers for liquefied petroleum gas for permanent installation on consumer premises may 

be shipped by r,llllflll.1.1111 only under the following conditions: 

(1) Each container must be constructed in compliance with the requirements of the ASME Code 

(containers built in compliance with earlier editions starting with 1943 are authorized) and must be 

marked to indicate compliance in the manner specified by the respective Code. 

(2) Each container must be equipped with safety devices in compliance with the requirements for safety 

devices on containers as specified in NFPA Pamphlet No. 58. 

(3) The containers shall be so braced or otherwise secured on the vehicle as to prevent relative motion 

while in transit. Valves or other fittings shall be adequately protected against injury during 

transportation. (See§ 177.834(g) of this subchapter.) 

(4) Except as provided in paragraph (j)(S) of this section, containers shall not be shipped when charged 

with liquefied petroleum gas to more than 5 percent of their water capacity. 

(5) Storage containers of less than 1,042 pounds water capacity (125 gallons) may be shipped when 

charged with liquefied petroleum gas in compliance with DOT filling density. 

173.315(j) in 2011 after HM-245 (same as today) 
(j) Consumer storage containers. 

(1) Storage containers for liquefied petroleum gas or propane charged to five percent of their capacity 

or less and intended for permanent installation on consumer premises may be shipped by 1111111lf1 
· )U ~ under the following conditions: 

(i) Each container must be constructed iri compliance with the requirements in Section VIII of the ASME 

Code (IBR, see §171.7 of this subchapter) and must be marked to indicate compliance in the manner 

specified by the respective Code. Containers built in compliance with earlier editions starting with 1943 

are authorized. 

(ii) Each container must be equipped with safety devices in compliance with the requirements for safety 

devices on containers as specified in NFPA 58, Liquefied Petroleum Gas Code (IBR, see §171.7 of this 

subchapter). 

(iii) The containers must be braced or otherwise secured on the vehicle to prevent relative motion while 

in transit. Valves or other fittings must be adequately protected against damage during transportation. 

(See §177.834(a) of this subchapter). 



(2) Storage containers with a water capacity not exceeding 500 gallons charged with liquefied petroleum 

gas to more than five percent of their capacity and intended for permanent installation on consumer 

premises may be transported by lr-:;r , 1 one-way only from the consumer's premises to 

the container owner's nearest facility under the following conditions: 

(i) Each container must be constructed in compliance with the requirements in Section VIII of the ASME 

Code and must be marked to indicate compliance in the manner specified by the respective Code. 

(ii) Maximum permitted filling density may not exceed that specified in paragraph (b) of this section. 

(iii) Prior to loading on a motor vehicle, the container must be inspected by a trained and qualified 

person for leaks, corroded or abraded areas, dents, distortions, weld defects, or other condition that 

may render the container unsafe for transportation. A record of the inspection must be legibly signed 

and dated by the person performing the inspection and retained by the container owner for two years. 

The signature on the inspection ·record represents a certification that the container has been inspected 

and has no defects that would render it unsafe for transportation under the HMR. The record of 

inspection must include the date of inspection, the inspector's contact information (such as a telephone 

number), the container's serial number and container size (water capacity), estimated amount of 

hazardous material, and the origin and destination of shipment. 

(iv) Only one storage container may be transported on a motor vehicle. 

(v) For loading on a motor vehicle, the container must be lifted by slings, which must be completely 

wrapped around the container. Lifting lugs may not be used. The slings must be rated to a weight 

sufficient to accommodate the container and its lading and shall comply with ASME B30.9 on slings used 

for lifting purposes, and must be visually inspected prior to each use. A sling showing evidence of tears, 

fraying, or other signs of excessive wear may not be used. 

(vi) The storage container must be secured on a motor vehicle so that the container is completely within 

the envelope of the vehicle and does not extend beyond the vehicle frame. 

(vii) The storage container must be placed on the vehicle in a manner, such as in a cradle, which ensures 

that no weight is placed on the supporting legs during transportation. 

(viii) The storage container must be secured against movement during transportation. Bracing must 

conform with the requirements of paragraph (j)(l)(iii) of this section and §177 .834(a) of this subchapter 

and with Section 6- 5.2 of NFPA 58, Liquefied Petroleum Gas Code. Straps or chains used as tiedowns 

must be rated to exceed the maximum load to be transported and conform to the requirements in 

§§393.100 through 393.106 of this title. 

(ix) Tow trailers used to transport storage containers in accordance with this paragraph (j)(2) must 

provide rear end protection that conforms to requirements in §393.86 of this title. 

(3) Storage containers of less than 1,042 pounds water capacity (125 gallons) may be shipped when 

charged with liquefied petroleum gas in compliance with DOT filling density. 



173.315(j) in 1949*-2010 

*Unable to search further back in time using HeinOnline or hardcopies, provision likely pre-dates 1949 

(j) Storage containers for liquefied petroleum gas for permanent installation on consumer premises may 

be shipped by--~,~ only under the following conditions: 

(1) Each container must be constructed in compliance with the requirements of the ASME Code 

(containers built in compliance with earlier editions starting with 1943 are authorized) and must be 

marked to indicate compliance in the manner specified by the respective Code. 

(2) Each container must be equipped with safety devices in compliance with the requirements for safety 

devices on containers as specified in NFPA Pamphlet No. 58. 

(3) The containers shall be so braced or otherwise secured on the vehicle as to prevent relative motion 

while in transit. Valves or other fittings shall be adequately protected against injury during 

transportation. (See§ 177.834(g) of this subchapter.) 

(4) Except as provided in paragraph (j)(5) of this section, containers shall not be shipped when charged 

with liquefied petroleum gas to more than 5 percent of their water capacity. 

(5) Storage containers of less than 1,042 pounds water capacity (125 gallons) may be shipped when 

charged with liquefied petroleum gas in compliance with DOT filling density. 

173.315(j) in 2011 after HM-245 (same as today) 
(j) Consumer storage containers. 

(1) Storage containers for liquefied petroleum gas or propane charged to five percent of their capacity 

or less and intended for permanent installation on consumer premises may be shipped by l[yj~~ 
.JAi under the following conditions: 

(i) Each container must be constructed in compliance with the requirements in Section VIII of the ASME 

Code (IBR, see §171.7 of this subchapter) and must be marked to indicate compliance in the manner 

specified by the respective Code. Containers built in compliance with earlier editions starting with 1943 

are authorized. 

(ii) Each container must be equipped with safety devices in compliance with the requirements for safety 

devices on containers as specified in NFPA 58, Liquefied Petroleum Gas Code (IBR, see §171.7 of this 

subchapter). 

(iii) The containers must be braced or otherwise secured on the vehicle to prevent relative motion while 

in transit. Valves or other fittings must be adequately protected against damage during transportation. 

(See §177.834(a) of this subchapter). 



(2) Storage containers with a water capacity not exceeding 500 gallons charged with liquefied petroleum 

gas to more than five percent of their capacity and intended for permanent installation on consumer 

premises may be transported by i1-~lllfi one-way only from the consumer's premises to 

the container owner's nearest facility under the following conditions: 

(i) Each container must be constructed in compliance with the requirements in Section VIII of the ASME 

Code and must be marked to indicate compliance in the manner specified by the respective Code. 

(ii) Maximum permitted filling density may not exceed that specified in paragraph (b) of this section. 

(iii) Prior to loading on a motor vehicle, the container must be inspected by a trained and qualified 

person for leaks, corroded or abraded areas, dents, distortions, weld defects, or other condition that 

may render the container unsafe for transportation. A recc;,rd of the inspection must be legibly signed 

and dated by the person performing the inspection and retained by the container owner for two years. 

The signature on the inspection record represents a certification that the container has been inspected 

and has no defects that would render it unsafe for transportation under the HMR. The record of 

inspection must include the date of inspection, the inspector's contact information (such as a telephone 

number), the container's serial number and container size (water capacity), estimated amount of 

hazardous material, and the origin and destination of shipment. 

(iv) Only one storage container may be transported on a motor vehicle·. 

(v) For loading on a motor vehicle, the container must be lifted by slings, which must be completely 

wrapped around the container. Lifting lugs may not be used. The slings must be rated to a weight 

sufficient to accommodate the container and its lading and shall comply with ASME B30.9 on slings used 

for lifting purposes, and must be visually inspected prior to each use. A sling showing evidence of tears, 

fraying, or other signs of excessive wear may not be used. 

(vi) The storage container must be secured on a motor vehicle so that the container is completely within 

the envelope of the vehicle and does not extend beyond the vehicle frame. 

(vii) The storage container must be placed on the vehicle in a manner, such as in a cradle, which ensures 

that no weight is placed on the supporting legs during transportation. 

(viii) The storage container must be secured against movement during transportation. Bracing must 

conform with the requirements of paragraph (j)(l)(iii) of this section and §177.834(a) of this subchapter 

and with Section 6- 5.2 of NFPA 58, Liquefied Petroleum Gas Code. Straps or chains used as tiedowns 

must be rated to exceed the maximum load to be transported and conform to the requirements in 

§§393.100 through 393.106 of this title. 

(ix) Tow trailers used to transport storage containers in accordance with this paragraph (j)(2) must 

provide rear end protection that conforms to requirements in §393.86 of this title. 

(3) Storage containers of less than 1,042 pounds water capacity (125 gallons) may be shipped when 

charged with liquefied petroleum gas in compliance with DOT filling density. 


