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Dear Mr. Weakland: 
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This letter is in response to your August 20, 2018, letter requesting clarification of the Hazardous 
Materials Regulations (HMR; 49 CFR Parts 171 -180) applicable to shipments of used 
nickel-cadmium and lithium ion batteries for recycling. You explain that your company 
disassembles electronic devices and ships the used nickel-cadmium and lithium ion batteries to 
recycling centers via highway transportation only. Additionally, you state that certain battery 
recycling companies have instructed you to use the Class 8 (Corrosive) label for packages of 
spent dry nickel-cadmium batteries and the Class 9 (Miscellaneous) label for packages of used 
lithium ion batteries. You provide photographs of the requested package configurations. 

Specifically, you ask several questions about the labeling and training requirements for these 
battery shipments. We have paraphrased and answered your questions as follows: 

Q 1. You ask if shipments meeting the exceptions in § 172.102( c) Special Provision 130( d) for 
spent dry batteries and § 173 .185( d) for used lithium ion batteries require hazard class 
labels. 

A 1. Shipments of used or spent dry batteries meeting the conditions of§ 172.102( c ), Special 
Provision 130(d) are not subject to any other requirement of the HMR, to include labeling 
requirements. Special Provision 130(d) does not permit batteries having different 
chemistries,. e.g. lithium ion and/or dry batteries with a marked rating of greater than 
9-volts, to be combined with used or spent batteries in the same package. 

Please note the description "UN3028, Batteries, dry, containing potassium hydroxide 
solid" is not appropriate for nickel-cadmium batteries. This entry should be used only to 
describe non-activated batteries that contain dry potassium hydroxide and that are 
intended to be activated prior to use by the addition of an appropriate amount of water to 
the individual cells. This proper shipping name does not apply to common household 
batteries, such as nickel-cadmium, which are most appropriately described as "Batteries, 
dry, sealed, n.o.s." 



Shipments of lithium cells or batteries transported by motor vehicle for purposes of 
recycling in accordance with § 173 .185( d) are excepted from the testing and record 
keeping requirements of§ 173.185(a) and the specification packaging requirements of 
§ 173. l 85(b )(3) when packed in a strong outer packaging conforming to the requirements 
of§§ 173.24 and 173.24a. A lithium cell or battery shipment that meets the size, 
packaging, and hazard communication requirements in§ 173.185(c)(l)-(3) is excepted 
from the requirements in Subparts C through H of Part 172, which includes labeling 
requirements. Such packages must display the lithium battery mark required by 
§ 173.185(c)(3). A lithium cell or battery shipment that does not meet the requirements 
in § 173 .185( c )( 1 )-(3) must be labeled with the appropriate hazard class and meet the 
requirements in Subparts C through H of Part 172. 

Q2. Provided the shipments in Question Q 1 do not require hazard class labels, you ask if 
permissive labeling of Class 8 for nickel-cadmium batteries and Class 9 for lithium ion 
batteries would be permitted in accordance with Special Provision 130(d) and 
§ 173.185(d). 

A2. You may permissively label the package so long as it contains the material and presents 
the hazard described. However, as noted in Answer Al, nickel-cadmium batteries are 
most appropriately described as "Batteries, dry, sealed, n.o.s." and do not meet the 
definition of a Class 8 material. Therefore, it would be incorrect to use the Class 8 label 
for shipments of nickel-cadmium batteries. 

Q3. Provided the hazard class labels in Question Q2 are permitted but unnecessary, you ask if 
it is appropriate for a carrier to require the additional labels. 

A3. While the HMR do not prohibit permissive labeling of these shipments, this Office does 
not recommend partial use of either exception, as it can create confusion in the 
enforcement or emergency response community that may result in issuance of a ticket 
and frustration of your shipment. 

Q4. You ask ifthere are training requirem~nts for staff who package used nickel-cadmium 
and lithium ion batteries that qualify for the exceptions in Special Provision 130(d) and 
§ 173.185(d). 



A4. Hazardous materials training is not required for staff packaging shipments that meet the 
exceptions in Special Provision 130( d) for spent dry batteries. Lithium cells or batteries 
that meet the size, packaging, and hazard communication requirements in paragraph 
( c )(1 )-{3) and § 173 .185( d) for used lithium ion batteries shipped for recycling are 
excepted from the training requirements in Subpart H. See Answer Al. 

I hope this information is helpful. Please contact us if we can be of further assistance. 

Sincerely, 

T. Glenn Foster 
Chief, Regulatory Review and Reinvention 
Standards and Rulemaking Division 
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August 20, 2018 

Mr. Shane Kelley 

Director, Standards and Rulemaking Division 

U.S. DOT/PHMSA (PHH-10) 

1200 New Jersey Avenue, SE East Build ing, 2nd Floor 

Washington, DC 20590 

'18 - 0l \9 
Corporate Headquarters & Processing Facility 
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Madison, WI 53704 

Our company is seeking clarification regarding the labeling of used batteries shipped for recycling and the 

training requi rements for staff conducting the shipments. Specifically, our questions regard whether 

putting hazard class labels on containers nullifies t he exempt ions to Hazardous Materials Regulations that 

are provided fo r qualifying types of small batteries shipped for recycling, and, secondly, whether there are 

still legally mandated training requirements that would apply even if we are exempt from the 

requirements specified in 49 CFR 172.704. 

As background, our company disassembles computers and other electronic devices for recycling. Nearly all 

batteries removed for recycling are of the size and type that qualify for the exceptions given in Special 

Provision 130(d) in 49 CFR 172.102(c)(l) for spent dry batteries, and in 173.185(d) fo r used lithium 

batteries. (All batteries are shipped to battery recyclers via highway t ransport only.) By my reading of 

those exceptions, the dry batteries require no special DOT labeling, while the lithium batteries require UN 

numbers and certain other labeling but not a class 9 lithium battery hazard label. However, some battery 

recycling companies have instructed us to put the class 9 label on all lithium battery containers and the 

class 8 label on all dry nickel-cadmium battery containers (classifying the latter as UN 3028) . This left me 

uncertain about what is the proper way to label these materials. 

I have attached photos of how we were requested to label packages of used lithium ion batteries and 

nickel-cadm ium batteries from laptops, tablets, smart phones and other small electronics . By my reading 

of the except ions, the class 9 label on the lithium ion package is unnecessary (the other two remain per 

173.185(c) ), and neither of the two labels on the NiCd container are required. 

I was advised by someone in the industry that the hazard class labels were most definitely NOT required if 

the batteries were being shipped for recycling and, furthermore, that adding those labels was to commit 

to classifying the contents as fully regulated hazardous material, nullifying the exceptions and bringing 

into effect other .pa rts of the HMR (notably training requirements for Hazmat employees) that we w ished 

to avoid. However, a DOT regulator told me over the phone that this was not the case-that applying the 

hazard class labels did not of itself nullify the except ions (although he agreed they were superfluous and 

recommended omitting them). Our attorneys concurred w ith that opinion, but t hey noted that there has 
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been no formal letter of interpretation published about the matter and they advised that we seek one 

from the PHMSA. 

To summarize, ou r questions are the following: 

Ql : Do the exceptions cited above for qualifying batteries shipped for recycling indeed remove the need 

for hazard class labels on the outer packaging? 

Q2 : If yes (Ql), does applying the hazard class label (class 9 for lithium and class 8 for nickel-cadmium) to 

the packaging nullify the exceptions? 

Q3 : If the hazard class labels are permitted but unnecessary (Ql-yes, Q2-no), is it appropriate for a 

transporter to require these extra labels? 

One last question we have regards training requirements for staff who package used batteries that qualify 

for the exceptions above: 

Q4: If the training requirements in 172.704 do not apply, are there other training-related requirements 

that apply instead? 

We appreciate you providing a definitive answer to these questions, which will help clarify the matter for 

others in our industry. 

John Sorrel Weakland 

EH&S Compliance Coordinator 

Cascade Asset Management, LLC 

jweakland@cascade-assets.com 
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Nickel-cadmium batteries : 
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