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Dear Mr. Stoehr: 

MAR 1 3 2019 

1200 New Jersey Avenue, SE 
Washington, DC 20590 

This letter is in response to your April 17, 2018, email requesting clarification of the Hazardous 
Materials Regulations (HMR; 49 CFR Parts 171-180) applicable to specification packaging. 
Specifically, you ask several questions about the use of specification packaging for the 
transportation of non-hazardous materials in commerce when the specification marking is visible 
on the packaging. 

We have paraphrased and answered your questions as follows: 

Q 1. You ask if a bulk specification packaging ( e.g., IBC, tank car, portable tank) that is filled 
with a non-hazardous material (e.g., water) and offered for transportation after the test or 
re-inspection date marked on the packaging would comply with the HMR. 

Al. The answer is yes. For example, under § 173.35(a), a specification IBC, for which 
the prescribed periodic retest or inspection under subpart D of part 180 of the HMR is 
past due, may not be filled and offered for transportation until the retest or inspection 
have been successfully completed. This requirement is not applicable to an IBC filled 
with a non-hazardous material. The periodic retest and inspection must be successfully 
performed before the IBC may be filled with a hazardous material and offered for 
transportation and transported in commerce. However, if the United Nations (UN) 
standard or Department of Transportation (DOT) specification packaging is not 
maintained in accordance with the HMR, we recommend securely covering any 
identifying marks or specification plates representing it as such. 

Q2. You ask if a pon-bulk specification packaging ( e.g., 208 L steel drum) that is filled with a 
non-hazardous material that exceeds the marked specific gravity and offered for 
transportation in commerce would comply with the HMR. 

A2. Although not recommended, such a practice is not a violation of the HMR provided the 
specification packaging design is manufactured, fabricated, marked, maintained, 
reconditioned, repaired, and retested in accordance with the applicable requirements of the 



HMR when used to package hazardous materials for transportation in commerce. Please 
note that a specification packaging exceeding the limitations to which the packaging 
design was tested may degrade its capabilities. 

Q3. You ask if a non-bulk specification packaging ( e.g., fiberboard box) that is filled with a 
non-hazardous solid material and offered for transportation in commerce would comply 
with the HMR if the completed package exceeds the marked gross mass. 

A3. See answer A2. 

Q4. You ask if the requirements of the HMR regarding the use of a specification packaging 
apply when the packaging is used for the transportation in commerce of a non-hazardous 
material and the specification marking is visible during transport. 

A4. Generally, no. However, under§ 171.2(g), no person may represent or offer a packaging as 
meeting the requirements of the HMR unless the packaging is manufactured, fabricated, 
marked, maintained, reconditioned, repaired, and retested in accordance with the applicable 
requirements of the HMR. These requirements are applicable whether or not the packaging 
is used for the transportation of a hazardous material. Therefore, if the specification 
packaging is not maintained in accordance with the HMR, we recommend you securely cover 
any identifying marks representing it as such. Otherwise, a specification packaging may be 
used to package a non-hazardous material and be offered for transportation in commerce. 

I hope this information is helpful. Please contact us if we can be of further assistance. 

Sincerely, 

T. Glenn Foster 
Chief, Regulatory Review and Reinvention Branch 
Standards and Rulemaking Division 



January, lkeya CTR (PHMSA) 

From: 
Sent: 
To: 
Subject: 

Hi lkeya and Alice, 

INFOCNTR (PHMSA) 
Tuesday, April 17, 2018 2:20 PM 
Hazmat Interps 
FW: Request for Letter of Interpretation: Use of a Specification Packaging for Transport 
of non-Hazardous Material 

Below is a request for a letter of interpretation. Mr. Stoehr spoke with Eugenio about his questions. Please let me know 
if you have any questions. 

Thanks, 
Jodi 

From: Daniel Stoeh~ [mailto:info@danielstraining.com] 
Sent: Tuesday, April 17, 201811:45 AM 
To: INFOCNTR (PHMSA) <INFOCNTR.INFOCNTR@dot.gov> 

Subject: Request for Letter of Interpretation: Use of a Specification Packaging for Transport of non-Hazardous Material 

Please advise on the following. 

Example: 

• A shipper offers for transportation in commerce a non-hazardous material. 
• The non-hazardous material is packed in a specification packaging. 
• The specification packaging mark is displayed on the packaging and is visible in transportation. 

Question 1: 

If shipped in a bulk packaging (IBC, tank car, cargo tank, or portable tank), will its transport in commerce comply with the 
Hazardous Materials Regulations (HMR) if the bulk packaging has exceeded its re-test and/or re-inspection date marked on the 
packaging before it was filled and shipped? 

Question 2: 

If shipped in a non-bulk packaging, will its transport in commerce comply with the HMR if the specific gravity of a liquid non­
HazMat exceeds the specific gravity for which the packaging has been tested and is marked as part of the specification mark? 

Question 3: 

If shipped in a non-bulk packaging, will its transport in commerce comply with the HMR if the gross mass of the package (solid 
non-Hazmat and packaging) exceeds the gross mass for which the packaging has been tested and is marked as part of the 
specification mark? 

Question 4: 

Do the requirements of the HMR for the use of a specification packaging apply when the packaging is used for 
the transport in commerce of a non-hazardous material and the specification mark is visible during transport? 

Thank you and please contact me if you require additional information. 
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Daniel Stoehr 
Daniels Training Services, Inc. 
PO Box 1232 
Freeport, IL 61032-1232 
815.821.1550 
lnfo@DanielsTraining.com 
www.DanielsTraining.com 
Subscribe to my Monthly Newsletter 
How'd I do? Click here to write a review. 
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