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U.S. Department 
of Transportation 

Pipeline and Hazardous 
Materials Safety 
Administration 

Mr. Sid DeCell 
Global Companies, LLC 
2 Flynn Avenue 
Burlington, VT 05401 

Reference No. 18-0037 

Dear Mr. DeCell: 

MAR O 7 2019 

1200 New Jersey Avenue, SE 
Washington, DC 20590 

This letter is in response to your March 15, 2018, email requesting clarification of the Hazardous 
Materials Regulations (HMR; 49 CFR Parts 171-180) applicable to the consignee for tank cars 
delivering Class 2 (gas) materials under§ 174.204 or Class 3 (flammable liquid) materials under 
§ 174.304. 

We have paraphrased and answered your questions as follows: 

QI. You ask if the facility that receives tank cars delivering Class 2 materials conforming 
with§ 174.204 or Class 3 materials conforming with§ 174.304 must be designated as the 
"consignee." 

A 1. The answer is yes. If the facility meets the definition of a "consignee" in § 171.8, then 
the facility is a consignee for the purpose of determining compliance with §§ 174.204 and 
174.304. A consignee is defined as the person or place shown on a shipping document, 
package marking, or other media as the location to which a carrier is directed to transport 
a hazardous material (§ 171.8). Thus, if your facility is the location where the rail carrier 
is instructed to deliver the tank cars on the railroad waybill or other documentation, it 
meets the definition of a consignee. The HMR defines consignee but does not 
specifically state the consignee name must appear on a shipping document. The Surface 
Transportation Board prescribes what information must appear on bills of lading under 49 
CFR Part 1035. For information on these requirements, you may wish to contact STB's 
Office of Public Assistance, Governmental Affairs, and Compliance (OPAGAC) at 202-
245-0238. 

Q2. You ask if the tank car must be consigned to the facility. 

A2. · The answer is yes. A consignee of a tank car containing a hazardous material may be any 
"person," as this word is defined in§ 171.8, permitted to receive a tank car of hazardous 
material(s) in conforniance with applicable federal, including the HMR, state, local, and 
tribal laws. For example, §§ 174.204 and 174.304 require tank cars that contain Class 2 



and Class 3 materials, respectively, be delivered to facilities that permit these materials to 
be unloaded provided additional requirements are met. Provided your facility is the 
intended recipient of a tank car containing hazardous material, and the facility complies 
with the requirements mentioned earlier in this paragraph, then your facility may be 
entered as a consignee of this tank car on the shipping document or package markings or 
other media that contain the information required for its transport. 

Q3. You ask if tank car receiving facilities comply with the HMR if each facility is only 
named as the destination and not the consignee on the shipping papers (i.e., bill of lading) 
for tank cars that contain either Division 2.1 (flammable gas) or Class 3 material. · 

A3. The answer is yes. For the purposes of compliance with the HMR, the rail receiving 
facility in your example is a consignee if it meets the definition of consignee in § 171.8. 
There may be multiple consignees for a shipment. The tank car receiving facility would 
be subject to the requirements of§§ 174.204 and 174.304. 

I hope this information is helpful. Please contact us if we can be of further assistance. 

Sincerely, 

T. Glenn Foster 
Chief, Regulatory Review and Reinvention Branch 
Standards and Rulemaking Division 



January, lkeya CTR (PHMSA) 

From: INFOCNTR (PHMSA) 
Sent: 
To: 

Thursday, March 15, 2018 4:13 PM 
Hazmat Interps 

Subject: FW: Letter of interpretation on consignee or consigned 

Hi Alice and lkeya, 

Below is a request for a letter of interpretation . Mr. DeCell spoke with Eugenio. Please let me know if you have any 
questions. 

Thanks, 
Jodi 

From: Sidney Decell [mailto:SDecell@globalp.com] 
Sent: Thursday, March 15, 2018 12:42 PM 
To: INFOCNTR (PHMSA) <INFOCNTR.INFOCNTR@dot.gov> 
Subject: Letter of interpretation on consignee or consigned 

We are looking for clarification on 49 CFR 174.304 Class 3 flammable liquid and 174.204 Tank car delivery of gases. 
When receiving delivery of rail cars into our facilities does the receiving facility have to be the consignee? Does the rail 
car have to be consigned to the facility. Are receiving facilities incompliance if the facility is only named as the 
destination and not the consignee on the BOL for both class 3 flammable liquid and Class 2.1 gases. Mailing address 
below. Thank you 

Sid DeCell 
Global Companies LLC 
2 Flynn ave Burlington VT 05401 
Email: sdecell@globalp.com 
Office# 802 658 4140 EXT 5472 
Cell# 802 316 0848 
Fax# 802 658 3190 
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