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U.S. Department 1200 New Jersey Avenue, SE
of Transportation Washington, DC 20590

Pipeline and Hazardous
Materials Safety
Administration

DEC 2 12017

Brad Gibson

Texas Highway Patrol
6200 Guadalupe Street
Building P

Austin, TX 78752

Reference No. 17-0077
Dear Mr. Gibson:

This letter is in response to your July 26 and 27, 2017, emails requesting clarification of the
Hazardous Materials Regulations (HMR; 49 CFR Parts 171-180) applicable to combustible
liquids. Specifically, you ask about reclassification and enforcement of Class 3 Flammable
Liquids.

We have paraphrased and answered your questions as follows:

Q1. You ask ifit is permitted to reclassify a material listed in the Hazardous Materials Table
(HMT; § 172.101) as a flammable liquid to a combustible liquid, while still listing the
material as a Class 3 in the proper shipping description.

Al.  The answer is no. As specified in § 172.202(a)(3), the hazard class listed in the proper
shipping name must match the hazard class or division prescribed for the material as
shown in Column (3) of the HMT in § 172.101. According to § 172.101(d)(4), each
reference to a Class 3 material is modified to read “Combustible liquid” when that
material is reclassified in accordance with § 173.150(e) or (f) or has a flash point above
60 °C (140 °F) but below 93 °C (200 °F).

Q2. You ask how a shipper should communicate to a roadside enforcement official that a
material has been reclassified as a combustible liquid.

A2.  Inaccordance with § 173.22, it is the shipper’s responsibility to properly classify a
hazardous material. If the reclassified material is shipped in a bulk packaging, then it is
still subject to shipping paper requirements and should be described as a combustible
liquid. See Al. The requirements in this subchapter do not apply to a material classed as
a combustible liquid in a non-bulk packaging unless the material is a hazardous
substance, a hazardous waste, or a marine pollutant. A test report can be used to confirm



a material’s reclassification and confirm the flash point is within the prescribed range for
reclassification. It should also be noted that under the HMR, test reports are not required
to be included with a shipment of hazardous materials.

I hope this information is helpful. Please contact us if we can be of further assistance.
Sincerely,
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T. Glenn Foster
Chief, Regulatory Review and Reinvention
Standards and Rulemaking Division



Dodd, Alice (PHMSA)

From: INFOCNTR (PHMSA)

Sent: Thursday, July 27, 2017 4:43 PM
To: Hazmat Interps

Subject: FW: Request for Interpretation
Hi Alice,

Please submit this as a letter of interpretation. Please let me know if you have any questions.

Thanks,
Jodi

From: brad.gibson dps.texas.gov

Sent: Thursday, July 27, 2017 12:07 PM

To: INFOCNTR (PHMSA) <INFOCNTR.INFOCNTR@dot.gov>
Subject: PHMSA Written Interpretation Request Clarification

Attention: Jodi
Interpretation request clarification.

Packages:
Bulk: The following packages authorized by 173.242
e Cargo tank specifications MC300, MC301, MC302, MC303, MC304, MC305, MC306, MC307,
MC310, MC311, MC312, MC330, MC331, DOT 406, DOT 407 and DOT 412.
e IBCs with Code Number 31.
e Portable tanks DOT 51, DOT56, DOT57, DOT60, IM101, IM102 and UN Portable Tanks.
Non-bulk: The following packages authorized by 173.203
e Combination packages with the following identification codes for:
o Outer Packages: 1A1, 1A2, 1B1, 1B2, IN1, IN2, 1D, 1G, 1H1, 1H2, 2C2, 3A1, 3A2, 3H1,
3H2, 3B1, 3B2, 4A, 4B, 4C1, 4C2, 4D, 4F, 4G, 4H1, 4H2 and 4N.
o Inner Packages: glass or earthenware receptacles, plastic receptacles, metal receptacles and
glass ampoules.
e Single packages with the following identification codes:
o 1A1,1A2,1B1, 1B2, IN1, 1H1, 1H2, 1G (with liner), 2C1, 3A1, 3A2, 3H1, 3H2, 3B1, 3B2,
6HAIL, 6HB1, 6HG1, 6HHI1, 6HA2, 6HB2, 6HC, 6HD2, 6HG2, 6PA1, 6PB1, 6PG1, 6PA2,
6PB3, 6PC, 6PG2, 6PH1, 6PH2, 6HD1, 6PD1, 6PD2.

Mailing Address:

Brad Gibson

6200 Guadalupe St., Building P
Austin, TX 78752

Thank you!

Brad Gibson



Sergeant, Texas Highway Patrol

Commercial Vehicle Enforcement Training Unit
(512) 486-6481 - Office (Austin)

(512) 424-2539 - CVE Training (Austin)
brad.gibson@dps.texas.gov

From: brad.gibson dps.texas.gov

Sent: Wednesday, July 26, 2017 5:05 PM v

To: INFOCNTR (PHMSA) <INFOCNTR.INFOCNTR@dot.gov>
Subject: Request for Interpretation

To whom it concerns,

Please allow this email to serve as a request for a formal written interpretation from PHMSA concerning the
two following questions.

1. How does, or rather how can, a shipper communicate to a roadside enforcement official that a material
listed in the 172.101 table as a flammable liquid, such as diesel fuel, has been reclassified as a
combustible liquid?

2. Isthere any way a shipper can reclassify a material listed in the 172.101 table as a flammable liquid, as a
combustible liquid, but still list 3 as the material’s hazard class in the proper shipping description on the
shipping paper?

Thank you.

Brad Gibson

Sergeant, Texas Highway Patrol

Commercial Vehicle Enforcement Training Unit
(512) 486-6481 - Office (Austin)

(512) 424-2539 - CVE Training (Austin)
brad.gibson@dps.texas.gov




