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of Transportation 

Pipeline and Hazardous 
Materials Safety 
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Judah Prero 
Counsel 
Sidley Austin LLP 
1501 K Street NW 
Washington, DC 20005 

Reference No. 18-0105 

Dear Mr. Prero: 

OCT 1 5 2018 

1200 New Jersey Avenue, SE 
Washington, DC 20590 

This letter is in response to your July 11, 2018, email requesting clarification of the Hazardous 
Materials Regulations (HMR; 49 CFR Parts 171-180) applicable to the classification of a lithium 
ion battery contained in a computer server power converter. You describe a power converter that 
functions to convert externally supplied electricity from an alternating current to direct current 
for the operation of a computer server. The power converter also contains a 32-volt (V) lithium 
ion battery to supply emergency power to the computer server in the event of external power 
failure. You ask whether the power converter with a lithium ion battery installed should be 
classified as "UN3480, Lithium ion battery" or "UN348 l, Lithium ion battery contained in 
equipment" when it is shipped to the server assembler. 

The power converter must be classified as "UN3480, Lithium ion battery" when shipped to the 
server assembler. For the purposes of lithium batteries, "equipment" is defined in § 173.185 as 
"the device or apparatus for which the lithium cells or batteries will provide electrical power for 
its operation." The battery's purpose in the converter is to supply emergency power to the 
computer server; thus, it must be transported using a proper shipping name that most 
appropriately describes the battery type housed in the power converter. However, once the 
power converter is installed into the computer server, the completed device, when transported, 
would be classified as "UN3481, Lithium ion battery contained in equipment." 

I hope this information is helpful. Please contact us if we can be of further assistance. 

Sincerely, 

. t,~ 
rrk rKin~ _ 

Chief, Standards Development Branch 
Standards and Rulemaking Division 



January, lkeya CTR (PHMSA) 

From: 
Sent: 
To: 
Subject: 
Attachments: 

Hi lkeya, 

Patrick, Eamonn (PHMSA) 
Friday, July 13, 2018 9:00 AM 
January, Ikeya CTR (PHMSA) 
FW: Request for Interpretation 
PHMSA Letter 07112018.pdf 

Please check in this attachment as a letter of interpretation and assign it to me. Thanks! 

Eamonn 

From: Prero, Judah [mailto:jprero@sidley.com] 
Sent: Wednesday, July 11, 2018 11:52 AM 
To: Patrick, Eamonn (PHMSA) <eamonn.patrick@dot.gov> 
Subject: Request for Interpretation 

r>a-trlcl­
\S-Q\(Jj""" 

Eamonn - got a better understanding of this equipment - but my client decided it wanted to submit a formal request for 
an interpretation. Attached, please find that letter. Can you please forward it to the appropriate individuals? 

Thank you again! 

Judah 

JUDAH PRERO 
Counsel 

SIDLEY AUSTIN LLP 
+1 202 736 8451 
jprero@sidley.com 

From: Patrick, Eamonn (PHMSA) <eamonn.patrick@dot.gov> 
Sent: Monday, June 25, 2018 10:58 AM 
To: Prero, Judah <jprero@sidley.com> 
Subject: RE: Follow up 

Judah, 
I should be available most of the day. 

Eamonn 

****************************************************************************************** 
********** 
This e-mail is sent by a law firm and may contain information that is privileged or confidential. 
If you are not the intended recipient, please delete the e-mail and any attachments and notify us 
immediately. 
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U.S. Department 
of Transportation 

Pipeline and Hazardous 
Materials Safety 
Administration 

Mr. Kendall Wilcox 

NOV 1 1 201! 

Data Domain, DRS Division of EMC Corporation 
2421 Mission College Blvd. 
Santa Clara, CA 95054 

Ref. No.: 12-0137 

Dear Mr. Wilcox: 

1200 New Jersey AVenue, SE 
Washington. D.C. 20590 

This responds to your June 24, 2012 letter requesting clarification of the Hazardous 
Materials Regulations (HMR; 49 CFR Parts 171-180) applicable to the requirements for 
lithium batteries. In your letter, you describe a 7.2V battery pack that consists of two United 
Nations (UN) Manual of Tests and Criteria (UN 38.3) tested lithium ion cells connected in 
series. The battery pack itself has been tested under section 38.3 of the UN Manual of Tests 
and Criteria and incorporates protective circuitry. You install these battery packs in your 
syslems, which incorporate a charging circuit. You state that there arc between 3 and 6 
battery packs on each system, each wilh its own identical charging circuit. The packs are 
connected in parallel lo provide 7.2V power and are protected via fusing and diodes to 
prevent reverse currents between packs. ln addition, the packs and chargirtg circuits have 
been evaluated for compliance with UL2054 battery regulations. You ask if the fin~I 
connected system, as shown in your attached diagram, must be evaluated to the UN 38.3 
transportation test. If so, you ask whether every syste'm needs to be tested or can a single 
system be used to represent all of them, assuming all of the protection circuitry is identical. 

It is the opinion of this Office that in your scenario, each bat.tcry assembly, with different 
numbers of batlery packs, would not require additional testing under UN 38.3. Based on 
your scenario, the final connected system you describe does not appear to be a ball.cry . 
assembly as described in UN 38.3(f). Under this section, the battery assembly is not 
required to undergo tests 3, 4, 5 and, in addition, test 7 in Lhe case of a rechargeable ba11ery 
assembly. ., .. J 

(;µ /l-1 ,,,, , 
t T " "' 

I hope this satisfies your inquiry. Please contact us if we can be of further assistance. 

Sincerely, 

T, Glenn Foster 
Chief, Regulawry Review and ReinvcrHion Branch 
Standards and Rulemaking Division 

I 
I 
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SIDLEY 

Mr. Dirk Der Kinderen 

SIDLEY AUSTIN LLP 

1501 K STREET, N.W. 

WASHINGTON, D.C. 20005 

+1 202 736 6000 

+1 202 736 8711 FAX 

AMERICA • ASIA PACIFIC • EUROPE 

July 11, 2018 

Chief, Standards Development Branch 

Standards and Rulemaking Division 

Pipeline and Hazardous Materials Safety Administration 

United States Department of Transportation 

1200 New Jersey Avenue 

Washington, DC 20590 

JPRERO@SIDLEY.COM 
+1 202 736 8451 

Re: Classification of power conversion equipment that contains batteries 

Dear Mr. Der Kinderen: 

I write to you on behalf of my client seeking clarification as to the Hazardous Materials 

Regulations ("HMR") classification of their product as "UN 3481, Lithium Ion Batteries contained in 

equipment." 

My client manufactures what is essentially a power converter (the "Equipment") that is used in 

conjunction with computer servers. The Equipment functions to convert AC electrical charge provided 

by the electrical utility into a DC charge that is utilized to power the computer server. By itself, the 

Equipment provides no power; It merely functions to convert the power input to a usable current for the 

attached computer server. However, in order to address the circumstance where there may be a power 

failure and to ensure that the server may continue to operate, the Equipment also contains an 

emergency back-up battery. This battery is also connected to a converter. When the AC current 

provided by the electrical utility stops flowing due to a power failure, the emergency battery backup in 

the Equipment will be activated and its power will be converted and power the server until the regular 

power supply is restored. As mentioned, the Equipment is not intended to be a power source. 

The enclosed attachment illustrates what the Equipment is and how it functions. In Figure 1, the 

small metal box in the.rear left corner is the Equipment. The power source is connected to the back of 

this box. This box, which is approximately 12 in. x 7 in. x 1.5 in., is placed on the rear of a "tray." In the 

front of the tray is the server, comprised of processors and the printed circuit board. The box, which is 

the Equipment, is connected to the server. Approximately 30-40 of these server "trays" are placed in a 

cabinet, and these trays are connected to a computer network from the front of each tray. 

Figure 2 illustrates how the Equipment functions. An AC electrical charge, as indicated by the 

solid black arrows, comes in through the rear of the Equipment (black box on lower left), then proceeds 

Sidley Aultin (DC) UP 11 a Delaware imllod HablNty partnerlhlp doing bUsiness as Sidley Aullin UP and pradidng In affiliation with other Sidley Aullin partnerships. 



SIDLEY 
Mr. Dirk Der Kinderen 

July 11, 2018 
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through the converter, and then flows out as DC charge via a connector to the server. As discussed, 

there is also the emergency back-up battery, labelled as "8 Cell 32 V Battery," which is connected to a 

converter as well, and provides DC charge only when the regular power source is interruptec;I. 

The Equipment is not a source of power and is not intended to function as a standalone source 

of power. Accordingly, it appears that, under the HMR, the Equipment could be appropriately classified 

as "UN 3481, Lithium Ion Batteries Contained in Equipment'' as opposed to "UN 3480, Lithium Ion . 

Batteries" when being shipped to the server manufacturer. We seek your clarification on this matter of 

classification. 

Thank you for your assistance. Please let me know if any additional information is needed. 

Sincerely, 

Judah Prero 

Attachment 
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Figure 1 
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Figure 2 

Server Blade MoUI Box 
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