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Dear Mr. Lane: 

1200 New Jersey Avenue, SE 
Washington, DC 20590 

This letter is in response to your June 4, 2018, letter requesting clarification of the Hazardous 
Materials Regulations (HMR; 49 CFR Parts 171-180) applicable to the shipment of lead-acid 
batteries for purposes of recycling. You explain that your company wants to ship both intact and 
broken, damaged, or burned lead-acid batteries in the same vehicle for transport to secondary 
lead smelters for recycling. Specifically, you ask whether these batteries may be shipped 
together in compliance with 49 CFR 173 .159( e) and (k), and if they are subject to additional 
requirements. 

The answer is yes. Electric storage batteries containing electrolyte, acid, or alkaline corrosive 
battery fluid (i.e., wet batteries) that are intact and broken, damaged, or burned may be 
transported in the same vehicle for the purposes of recycling. Provided the requirements in 
49 CFR 173 .159( e) are met, wet batteries are excepted from the HMR when transported by 
highway or rail. Additionally, 49 CFR 173.159(k) allows for highway or rail transportation of 
damaged wet electric storage batteries for recycling purposes. Batteries that are transported in 
accordance with the requirements in paragraph (k) are eligible for the exception provided in 
49 CFR 173 .159( e ). Please note that in addition to the conditions listed in paragraph (k) of this 
section, damaged wet electric storage batteries must also meet the requirements of 
49 CFR 173.159(a). 

I hope this information is helpful. Please contact us if we can be of further assistance. 

Sincerely, 

--7~~G✓~---

T. Glenn Foster 
Chief, Regulatory Review and Reinvention 
Standards and Rulemaking Division 



RECYCLING 

June 4, 2018 

Mr. Shane Kelley 
Director, Standards and Rulemaking Division 
U.S. DOT/PHMSA (PHH-10) 
1200 New Jersey Avenue SE East Building, 2nd Floor 
Washington, DC 20590 

Request for a formal letter of interpretation 

Dear Mr. Kelley: 
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Interstate Batteries, Inc. occasionally wants to ship to secondary lead smelters pallets of intact 
scrap lead-acid batteries as well as broken, damaged, or burned batteries in leakproof containers 
on the same truck. If these scrap lead-acid batteries are shipped in complete compliance with 49 
CFR 173.159(e) and 49 CFR 173.159(k), can they be shipped without needing to comply with 
any other requirements of 49 CFR Title 49 - Subtitle B - Chapter I - Subchapter C? 

Thank you for your consideration. 

Sincerely yours, · .·· . 

.. ~of~ 
Dan Lane 
Regulatory Compliance Manager 
Interstate Batteries Recycling, LLC 
12770 Merit Drive, Suite 300 
Dallas, Texas 75251 
1-800-541-8419, Ext. 6672 

Dan.Lane@ibsa.com 
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HM-218H Preamble: 
Section 173.159 
Section 173.159 prescribes requirements applicable to the transportation of electric storage batteries 
containing electrolyte acid or alkaline corrosive battery fluid (i.e., wet batteries) . This section outlines 
packaging requirements, exceptions for highway or rail transport, and tests that batteries must be 
capable of withstanding to be considered as non-spillable. However, there is no authorization to 
transport nor are there any requirements or instructions for shippers of damaged or leaking wet 
batteries on how to prepare these items for transport. PHMSA received a request for a letter of 
interpretation (Ref. No. 06-0031) to clarify whether a shipper of a damaged wet battery may utilize 
the exception from full regulation provided in § 173.159(e). In response, we stated that a damaged 
battery may be shipped in accordance with § 173.159(e) provided: (1) It has been drained of battery 
fluid to eliminate the potential for leakage during transportation; (2) it is repaired and/or packaged in 
such a manner that leakage of battery fluid is not likely to occur under conditions normally incident to 
transportation; or (3) the damaged or leaking battery is transported under the provisions of 
§ 173.3(c). 

PHMSA proposed adding a new paragraph (j) to § 173.159 to address this provision . However, a 
final rule published January 21, 2016 [Docket No. PHMSA-2013-0042 (HM-233F); 81 FR 3635] 
added a paragraph (j) to account for nickel cadmium batteries containing liquid potassium hydroxide. 
Therefore, all references to the previously proposed paragraph (j) will be to the new paragraph (k) . 
PHMSA received positive feedback from commenters with the ATA, the UPS, the USWAG, and 
Veolia voicing general support for this amendment. Veolia requested that "cargo vessel" be added 
as a mode of transportation; however, as this was not proposed and that inclusion would need an 
analysis from both PHMSA and the USCG, and we will not be authorizing vessel transportation in 
this final rule. 

The Battery Council International (BCI) also commented on this provision . While they voiced strong 
support for the creation of a new paragraph to address damaged wet batteries, they had concerns 
that the proposed regulatory text was unclear, did not take into account the industry standard, and 
may inadvertently eliminate existing exceptions for wet batteries. To supplement their comments, a 
meeting was requested by representatives of BCI with PHMSA to clarify their comments. Notes from 
that August 11 meeting can be found in the docket for this rulemaking . The BCl's primary concern is 
that a different packaging method referenced in previous PHMSA letters of interpretation (Ref. Nos. 
09-0227 and 06-0062) that utilizes leak-proof packaging in other than an intermediate/outer 
configuration (i.e., single polyethylene bag) is absent from paragraph (j). BCI asserts that the single 
polyethylene bag method is sufficient to prevent leakage of the battery acid during transportation and 
that changing this standard industry practice will be highly disruptive, costly, and likely to result in 
considerable confusion . During the meeting, it emphasized that this was the predominant method of 
transporting damaged wet batteries by a vast majority of industry. 

PHMSA agrees with BC l's concerns and it was not our intent to undo progress made to address 
safety concerns by industry and PHMSA in the past by not allowing for this packaging configuration . 
Therefore, we are amending paragraph (k) (i.e., previously proposed paragraph (j)) to allow for this 
packing method . PHMSA believes that public safety would be better served by allowing the use of a 
method that is known and widely used by industry, that has a strong safety record for transporting 
damaged wet batteries, and on which affected hazmat employees are trained . The BCI further points 
out confusion in the proposed regulatory text in paragraphs (j)(2) and (3), stating that it is unclear 
how a shipper could comply with the packaging requirement in § 173.159(j)(2) without also 
complying with § 173.159(j)(3). PHMSA agrees with this comment; although, paragraphs (j)(2) and 
(3) are intended to be used in tandem, they currently appear to be separate conditions for transport. 
Therefore, we are amending the regulatory text to consolidate the previously proposed (j)(2) and (3) 
into one paragraph, now (k)(2) . Lastly, BCI requests that clarification be added to ensure that there 
is no confusion that the batteries shipped under this paragraph are still eligible to be shipped using 



the exception found in § 173.159(e). PHMSA agrees. It was never our intent to prohibit the use of 
this exception, and it was an oversight in the NPRM not to specify this. Therefore, we are including a 
provision to clarify the eligibility of damaged wet batteries for exception under paragraph (e) when 
transported in accordance with § 173.159(k). 

PHMSA is adding a new paragraph (k) in § 173.159 to address the need for provisions that allow 
shippers to prepare for transport and offer into transportation damaged wet electric storage batteries 
for purposes of recycling. Note that in addition to the conditions listed in paragraph (k), damaged wet 
electric storage batteries must also meet requir~ments of§ 173.15~(a). 

PHMSA is reinserting language into§ 173.159(e)(4) of the HMR indicating that the transport vehicle 
may not carry material shipped by any person other than the shipper of the batteries. This language 
was inadvertently deleted from the HMR when PHMSA published a final rule titled "Hazardous 
Materials: Reverse Logistics" under Docket HM-253 (81 FR 18527; March 31 , 2016). As revised by 
HM-253, § 173.159(e)(4) now states that a carrier may accept shipments of batteries from multiple 
locations for the purpose of consolidating shipments of batteries for recycling, which creates 
confusion in the context of the section. The intent of the HM-253 final rule was to allow carriers to 
consolidate shipments of batteries from multiple locations for the purpose of recycling. To correct 
this inadvertent deletion, in this final rule we are revising § 173.159(e)(4) by retaining the previous 
text and providing a clear exception when batteries are consolidated for recycling . 


