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Dear Ms. Bernard: 

OCT 1 l 2018 

1200 New Jersey Avenue, SE 
Washington, DC 20590 

This letter is in response to your client' s April 17, 2018, letter requesting clarification of the 
Hazardous Materials Regulations (HMR; 49 CFR Parts 171-180) applicable to lithium ion 
battery packs. Your client describes the lithium ion battery pack as follows: 

• The battery pack is designed to provide power to various measurement and radio 
equipment. 

• The design consists of two individual batteries with cells in series and parallel contained 
in a single plastic housing. 

• The battery pack includes a printed circuit board assembly (PCBA) enclosed in the 
plastic housing. 

• Each lithium battery is separately wired to the PCBA. 
• The PCBA provides independent protection circuitry for each individual battery. 
• These batteries have been tested in accordance with the United Nations (UN) 38.3 lithium 

battery test in accordance with the HMR. 

Your client asks if the battery pack as described and illustrated in his letter is considered two 
individual batteries for purposes of the HMR. 

Based on the proprietary memorandum you provided describing the configuration and the 
associated schematics, it is the opinion of this Office that your client's rechargeable battery pack 
is comprised of two batteries provided they are electrically isolated from each other. 

I hope this information is helpful. Please contact us if we can be of further assistance. 

Sincerely, 

T. Glenn Foster 
Chief, Regulatory Review and Reinvention Branch 
Standards and Rulemaking Division 



April 17, 2018 

U.S. Department of Transportation 
Pipeline and Hazardous Materials Safety Administration 
Office of Hazardous Materials Standards 
1200 New Jersey Avenue, SE. 
Washington, DC 20590-0001 

Re: Request for Interpretation Letter on Lithium ion Battery Pack Design 

I am writing to request written confirmation from PHMSA that our lithium ion battery pack (PIN 
UBBL62) constitutes two individual lithium ion batteries for purposes of the U.S. and 
international hazardous materials regulations. As explained in more detail below, the battery 
pack is of similar design to the one described in a letter to PHMSA dated November 25, 2014 
from Space Information Laboratories (Ref. No. 14-0152). That is, the battery pack is comprised 
of two individual lithium ion batteries that are electrically isolated from each other. 

Our lithium ion battery pack consists of two individual batteries each with 3S2P cells in series 
and parallel ( e.g., 4S2P) contained in a single plastic housing. The battery pack is designed to 
provide power to various measurement and radio equipment. The battery pack includes a printed 
circuit board assembly (PCBA) enclosed in the plastic housing. Each lithium ion battery is 
separately wired to the PCBA. The PCBA provides independent protection circuitry for each 
individual battery. The batteries have been tested in accordance with the UN38.3 lithium battery 
tests as required by regulation. Attached is a confidential schematic drawing of the battery for 
reference. 

Again, we request written confirmation from PHMSA that our battery pack contains individual 
lithium ion batteries for purposes of the U.S. and international hazardous materials regulations 
because they are separately wired within the plastic housing and the PCBA provides independent 
protection circuitry for each individual battery. 
Thank you for your assistance. 

Sincerely, 

;/U-/;t_ 
Michael E. Manna V.P. Global Sales and Strategic Alliances 
315-332-7100 x669 
mmanna@ulbi.com 
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