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U.S. Department 
of Transportation 

Pipeline and Hazardous 
Materials Safety 
Administration 

Steve Hawks 
Hawks Logistics 
1120 Bank Side Circle 
Edmond, OK 73012 

Reference No. 18-0046 

Dear Mr. Hawks: 

OCT J 1 2018 

1200 New Jersey Avenue, SE 
Washington, DC 20590 

This letter is in response to your March 23 , 2018, email requesting clarification of the Hazardous 
Materials Regulations (HMR; 49 CFR Parts 171-180) applicable to Special Provision (SP) 387 
for substances requiring stabilization prior to transportation. 

We have paraphrased and answered your questions as follows: 

Q 1. You ask whether the carrier may rely on the shipper to ensure that the stabilized material 
will be such that the material will not become unstable at temperatures of 50 °C (122 °F) 
or less. 

A 1. The answer is yes. In accordance with § 173 .22 of the HMR, it is the responsibility of 
the shipper, or "person who offers," to properly classify and describe a hazardous 
material, as well as to determine whether the packaging or container is authorized for the 
hazardous material that is being offered for transportation. 

Q2. You ask whether a carrier may rely on information provided on a material's Safety Data 
Sheet (SDS) that states a hazardous material does not require temperature stabilization 
while in transportation. 

A2. An SDS may be a useful reference document for information pertaining to a hazardous 
material; however, PHMSA does not verify or certify transportation information provided 
in an SDS. Therefore, an SDS may not reflect all requirements of, or exceptions from, 
the HMR-. in your case, SP 387 and§ 173.21(f). However,§ 173.22 of the HMR places 
primary responsibility on the shipper, or "person who offers," to properly classify, 
communicate the hazard of a hazardous material, and determine that the packaging is 
authorized for the hazardous material. Pursuant to § 171.2(f) of the HMR, a carrier may 
rely on information provided by the shipper, unless the carrier knows that the information 
provided is incorrect. 

Q3. You ask whether the HMR require the shipper to provide the self-accelerated 
polymerization temperature (SAPT) or self-accelerated decomposition temperature 
(SADT) for self-reactive materials. 



A3. The answer is no. SAPT and SADT values are defining characteristics used for the 
classification of certain Division 4.1 hazardous materials. However, the HMR currently 
do not require that the shipper provide that information to the carrier or on a shipping 
paper for transportation. 

Q4. You ask why there is a sunset date on the provisions added in SP 387. 

A4. PHMSA included a "sunset" provision of January 2, 2019, for all amendments 
concerning polymerizing substances. PHMSA intends to review and research the 
implications of the polymerizing substance amendments and readdress the issue in the 
next international harmonization rulemaking. The HM-215N Harmonization With 
International Standards (RRR) Final Rule (82 FR 15796; March 30, 2017) further 
discusses PHMSA's decision to include a sunset date. The final rule may be accessed 
online at: https://www.gpo.gov/fdsys/pkg/FR-2017-03-30/pdf/2017-04565.pdf 

I hope this information is helpful. Please contact us if we can be of further assistance. 

Sincerely, 

//40 /2#1',L 
~kDe /4 ·ndeifn 

Chief, Standards Development Branch 
Standards and Rulemaking Division 



January, lkeya CTR (PHMSA) 

From: INFOCNTR (PHMSA) 
Sent: 
To: 

Friday, March 23, 2018 3:59 PM 
Hazmat Interps 

Subject: FW: Special Provision 387 

Hi Alice and lkeya, 

Please submit the email below as a letter of interpretation. Mr. Hawks spoke with Breanna. Please let me know if you 
have any questions. 

Thanks, 
Jodi 

From: steve [mailto:shawks@hawkslogistics.com] 
Sent: Friday, March 23, 2018 12:22 PM 
To: PHMSA HM lnfoCenter <PHMSAHMlnfoCenter@dot.gov> 
Subject: Special Provision 387 

My company is Hawks Logistics, inc. We do logistics consulting. We have noticed a lot of confusion about Special 
Provision and are requesting a letter of interpretation on this provision. 

The provision reads: 

387 W e n rnater ials are stabilized by temperat re control, ·he provisions of §173. 1 ( o chis subchapter app ly. W_he n chemica 
stabiliz.atio is e ployed, ,he person offering : he mate ria l fo r tra spore shall ensure that t e level of s,abilization is su icier 
prevent the m a e rial as packaged from dangerous polymerization at SO 0

( (1 22 ° ). If chem ical stabilization becomes in effe -
at lower temperatures with in the anticipated duratio of transpon, tem perature control is req ired and is forbidde by 
ai rcraft. In maki g this detern ination factors rn be ·aken into considera ·on i elude, b tare not li mited to, the capaci y and 
geometry of the packaging a d thee ect of a ny insulation present, the tem perarure of the ma e ri al w e n offered o 
ransport, the du ration o ·he journey, a nd t e ambient ·e n perature conditions typically e ncou tered i the journey 

(considering a lso the season o year), th e effectiveness and other properties of the stabilizer empl·oyed, applicable operacior 
controls imposed by regulatio (e.g . requ iremen s. co pro·ecc f om sources of heat, i el udi ng o he r cargo carried at a 
·emperacure above a biem) nd a0y other relevant ·actors. T e pr visions of this specia l provis ion will be effective ti l 
Ja nua ry 2, 20 9, u less we termina1e them ea rlier or extend them beyo d ! at dace by ocice of a nal ru le int e FEDERAL 

EGIS 'ER. 

The first sentence is understand; if temperature control is used to stabilize the material, §173.21(f) applies. 
The second sentence tells me that the person offering chemically stabilized material shall ensure the stabilization will be 
such that the material will not become unstable at a temperature <S0°C (122° F). 
First Question: Is the carrier receiving the material supposed to rely on the shipper to ensure this? . 
Second Question: If paragraph 10 or 14 in the Safety Data Sheet states that the material is safe for transportation 
without temperature stabilization, does this make it acceptable? 
Third Question: Is there a requirement for the shipper to provide a SAPT or SADT number to the material? 
Forth Question: Why is there a sunset to this provision? 

Last have you any additional words of wisdom to add that might help the lack of common understanding between the 
carriers and the shippers? 
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Thanks you. 

Steve 

Steve Hawks 
405 203-5689 
405 340-3395 
shawks@hawkslogistics.com 
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