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Dear Mr. Dorsey: 

SEP 1 8 2018 

1200 New Jersey Avenue, SE 
Washington, DC 20590 

This letter is in response to your March 13, 2018, letter requesting clarification of the Hazardous 
Materials Regulations (HMR; 49 CFR Parts 171-180) applicable to specifications for DOT-111 
and DOT-117 series tank cars. 

We have paraphrased and answered your questions as follows: 

Q 1. You ask whether a DOT-111 tank car manufactured after October 1, 2015, is eligible to 
be retrofitted to DOT-11 7R or DOT-11 7P specification. 

Al. The answer is no. In accordance with§ 174.3 lO(a)( 4), a newly manufactured tank car 
used to transport flammable liquids must be built to the new DOT-117 or DOT- l 17P 
specifications. 

Q2. Certain jacketed DOT-111 tank cars are equipped with fiberglass insulation, which is not 
an approved thermal protection system, in accordance with § 179 .18( c ). You ask whether 
these tank cars being retrofitted to the DOT-11 7 specification require documentation of a 
worst-case thermal analysis for crude oil and ethanol to show that they are capable of 
achieving the performance standard in § 179 .18( a). 

A2. The answer is yes. When converting jacketed DOT-111 tank cars equipped with a 
thermal protection system not on the verification list, a thermal analysis must be provided 
that demonstrates the tank car can achieve the performance standard in§ 179.18(a). In 
accordance with§ 179.202-12(a), only cars that show they can meet this performance 
standard will be eligible for conversion to DOT-11 7P specification and need additional 
approval from Associate Administrator for Railroad Safety/Chief Safety Officer, Federal 
Railroad Administration (FRA). 



Q3. You ask if the minimum plate thickness requirements for DOT-117R specification can be 
based on the minimum plate thickness requirement at the time of original construction. 

A3 . The answer is yes. In accordance with§ 179.202-13(c), the minimum plate thickness for 
all tank cars manufactured to the DOT-117R is 7 /16 of an inch. However, DOT-111 tank 
cars manufactured to the Association of American Railroads CPC-1232 standard have a 
minimum plate thickness of½ an inch. Additionally, when calculating minimum 
allowable tank shell thickness in accordance with § 180.509(f), the original plate 
thickness at time of construction must be used for these calculations. 

I hope this information is helpful. Please contact us if we can be of further assistance. 

Sincerely, 

. 1/42 .~ 
rkDer~eg 

Chief, Standards Development Branch 
Standards and Rulemaking Division 



January, lkeya CTR (PHMSA) 

From: Kelley, Shane (PHMSA) 
Sent: Tuesday, March 13, 2018 4:03 PM 
To: January, lkeya CTR (PHMSA); Dodd, Alice (PHMSA) 

~l,CCQW\l~ 

1ant-c~ 
l~ - CD¾ 

Cc: 
Subject: 

DerKinderen, Dirk (PHMSA); Nickels, Matthew (PHMSA); Foster, Glenn (PHMSA) 
FW: Request for Interpretation 49 CFR part 179.202 

Attachments: 179.202 Request.pdf 

Colleagues 

Please log this for processing as an interp. 

Thanks 

From: Dorsey, Ken <kdorsey@aar.org> 
Sent: Tuesday, March 13, 2018 3:39:51 PM 
To: Kelley, Shane (PHMSA) 
Subject: Request for Interpretation 49 CFR part 179.202 

Mr. Kelley 

Please find the attached request for interpretation of 49 CFR part 179.202. The AAR is currently fielding requests on 
various aspects concerning DOT 117 class tank cars and is requesting the DOT interpretation of the regulations so that 
we can proceed. 

Kenneth Dorsey 
Executive Director of Tank Car Safety 
Association of American Railroads 
202-639-2262 
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~ l ASSOCIATION OF 
AMERICAN RAILROADS 

Safety and Operations 
Kenneth B. Dorsey 
Executive Director Tank Car Safety 

Mr. Shane R. Kelley 
Director, Office of Standards and Rulemaking 
Office of Hazardous Materials Safety 
Pipeline and Hazardous Materials Safety Administration 
United States Department of Transportation 
1200 New Jersey Avenue SE 
East Building, PHH-10 
Washington, DC 20590-0001 

Subject: Request for Interpretation 

Dear Mr. Kelley: 

AAR is seeking clarification of three issues related to the 49 CFR Part 179, Subpart D 
specifications for DOT-111 and DOT-117 tank cars. We respectfully request that you 
expedite your response to the extent practicable. 

The first question relates to time limitations for conversions of DOT-111 tank cars into 
DOT-117R tank cars. AAR has received approval requests for conversion of DOT-111 
tank cars constructed after October 1, 2015 to DOT-117R cars. It seems apparent that 
such requests circumvent DOT's regulatory intent in establishing a new, safer standard 
Title 49 CFR 174.310(a)(4) provides that: 

"[a)fter October 1, 2015, tank cars manufactured for use in a HHFT must meet: (i) 
DOT Specification 117, or 117P performance standard in part 179, subpart D of 
this subchapter; or (ii) An authorized tank specification as specified in part 173, 
subpart F of this subchapter. 

To allow manufacturers to build new DOT-111 cars and convert them to DOT-117Rs 
would provide a disincentive to the adoption and manufacture of the DOT-117 standard 
cars, which provide superior safety benefits. 

1. AAR requests an interpretation on whether DOT-111 cars built after 
October 1, 2015, are ineligible to be retrofitted to DOT-117R or P class. We 
expect that the answer is yes, which would also provide regulatory 
consistency with Canadian standards.2 

1 See TP-14877 2015 , 8.3.25.2eii (available at 
) 
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Next, AAR is also seeking guidance regarding documentation to approve as DOT-117R 
tank cars built as jacketed DOT-111 cars and equipped with only fiberglass insulation. 
Under 49 CFR 179.4(a), AAR's Executive Director of Tank Car Safety is charged with 
granting approval for the alteration of DOT specification tank cars. The thermal 
protection requirements for DOT-117R are set forth in 49 CFR 179.202-13(e), which 
requires that tank cars employ a thermal protection system that complies with 49 CFR § 
179.18. The 179.18 section establishes a requirement that thermal protection systems 
not included on a list referenced in 179.1 B(c) must provide documentation of a thermal 
analysis to show that they are capable of achieving a performance standard. In the 
case of DOT-117R conversions for jacketed cars equipped with fiberglass insulation, 
they met the standards when they were built to the DOT-111 specification, but the 
thermal protection system is not on the 49 CFR 179.18(c) approved list. 

Additionally, Transport Canada (TC) guidance for previously jacketed DOT-111 class 
cars equipped with only fiberglass insulation indicates that only cars meeting the 
requirements of CPC-1232 will be considered for a temporary certificate. AAR requests 
that DOT harmonize the domestic requirements with those of TC in-order to avoid 
disrupting international commerce. 

2. Accordingly, for conversions of jacketed DOT-111 tank cars equipped with 
only fiberglass insulation to DOT-117 specification cars, are applicants 
required to provide documentation of a worst case thermal analysis for 
crude oil and ethanol to show that they are capable of achieving the 49 CFR 
179.1 B(a) performance standard? 

Finally, AAR is requesting an interpretation on how to determine the allowable tank 
plate thickness standard for a DOT-117 class car. AAR is seeking clarification that DOT 
considers the plate thickness allowed by the specification to be based on the minimum 
plate thickness for the type of car at the time of original construction. For example, a 
DOT 117R converted from non-jacketed CPC-1232 car would have a required base 
thickness of½ inch rather than 7/16 inch, which is the published DOT-117R minimum 
shell thickness in general (179.202-13c). 

3. For tank car conversions to a DOT-117R, does DOT consider the plate 
thickness allowed by the specification to be based on the minimum plate 
thickness for the type of car at the time of original construction? 



Page 13 

Thank you very much for your prompt attention to these matters. Please do not hesitate 
to contact me with any questions at 202-639-2262. 
Sincerely, 

Kenneth B. Dorsey 
Executive Director of Tank Car Safety 


