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Robert Miller 
Manager-Transportation Safety 
ESHQ Services North America 
299 Jefferson Road 
Parsippany, NJ 07054 

Reference No. 18-0089 

Dear Mr. Miller: 

AUG 2 0 2018 
1200 New Jersey Avenue, SE 
Washington, DC 20590 

This letter is in response to your June 15, 2018, email requesting clarification of the Hazardous 
Materials Regulations (HMR; 49 CFR Parts 171-180) applicable to training requirements. You 
describe a scenario in which a laboratory employee fills a sample bottle with a hazardous 
material and then hands the bottle to the shipping department. The laboratory employee does not 
perform any other function related to transportation. The shipping department employees are 
fully trained and perform all remaining pre-transportation functions. You ask whether the 
laboratory employee must be trained in accordance with the hazardous material employee 
training requirements in Part 172 Subpart H. 

The answer is yes. As defined in § 171.8, a hazmat employee is a person who, in the course of 
his or her employment, directly affects hazardous materials transportation safety. An employee 
who fills a packaging with a hazardous material is performing a function that directly affects 
transportation safety and, thus, is subject to the training requirements in Part 172 Subpart Hof 
the HMR. Note that training provided in accordance with standards or regulations of other 
Federal agencies, such as the Occupational Safety and Health Administration or the 
Environmental Protection Agency, may be used to satisfy the training requirements in§ 172.704, 
provided such training addresses the training components specified in § 172. 704(a). 

I hope this information is helpful. Please contact us if we can be of further assistance. 

Chief, Standards Development Branch 
Standards and Rulemaking Division 



January, lkeya CTR (PHMSA) 

From: 
Sent: 
To: 
Subject: 
Attachments: 

Hi lkeya, 

INFOCNTR (PHMSA) 
Friday, June 15, 2018 4:48 PM 
Hazmat Interps 
FW: Request for Interpretation on Lab Employee Training 
Lab Employee Training Requirements Under 49CFR.pdf 

Attached is a letter of interpretation. I spoke with Mr. Miller about his request. Please let me know if you have any 
questions. 

Thank you, 
Jodi 

From: Miller, Robert [mailto:robert.miller@evonik.com] 
Sent: Friday, June 15, 2018 11:33 AM 
To: INFOCNTR (PHMSA) <INFOCNTR.INFOCNTR@dot.gov> 
Subject: Request for Interpretation on Lab Employee Training 

Attached please find a letter requesting clarification and interpretation on lab employee training pertaining to 
49 CFR. 

Thanks, 

Rob 

Robert Miller 
Manager - Transportation Safety 

ESHQ Services North America 
Phone +1 973 929 8059 
Fax +1 973 929 8040 
Cell +1 973 202 3038 
robe rt. miller@evonik.com 

Evonik Corporation 
299 Jefferson Road 
Parsippany, NJ 07054, USA 
http://www.evonik.com 

This message and any attachments are the property of Evonik Industries and its subsidiaries, are confidential, and may be privileged or otherwise protected from 
disclosure. This message is intended solely for the use of th_e addressee. If you receive this e-mail in error, -please telephone or e-mail the sender and delete this 
message and any attachments from your system. If you are not the intended recipient you are strictly prohibited from disclosing, copying, distributing or using any of this 
information. 
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@evan1K 
POWER TO CREATE 

Standards and Rulemaking Division 

Pipeline and Hazardous Materials Safety Administration 

Attn : PHH-1 0 

U.S. Department of Transportation 

East Building 

1200 New Jersey Avenue, SE. 

Washington, DC 20590-0001 

RE: Request for Clarification on Lab Employee Training 

Dear Madam / Sir: 

We would like to obtain some guidance or an interpretation, which 

addresses whether 49 CFR training is required for lab employees who only fill 

sample bottles of hazmat and then hand it to the shipping department. The lab 

employees do not perform any other function such as classification, package 

selection, package assembly, marking, or labeling. 

The shipping department is fully trained and they place the bottles in 

spec packages. The trained shipping employees do all the certifications and 

ensure the rest of the shipping functions are completed including package 

selection and closure requirements. The bottles are only the Inner packaging and 

the labs do not perform any other packaging or pre-transportation functions 

listed in 49 CFR 1 71.1 (b). The trained shippers certify the final package Is In 

compliance, which includes the inner packaging. 

Please advise If these lab employees require 49 CFR training. Thank you 

for your time and guidance. 

Sincerely yours, 

tird 
Robert Miller 

Manager - Transportation Safety 

Product Regulatory Services 

USA 
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June 1 5, 2018 

Evonlk Corporation 
299 Jefferson Road 
Parslppany, IIU 07054 
www.evonlk.com 
Phone + 1 973-929-8059 
Fax + 1 973-929-8040 
Cell + 1 973-202-3038 
Roben.mlller@evonlk.com 


