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Dear Ms. Shaffer: 

AUG O 2 2018 

1200 New Jersey Avenue, SE 
Washington, DC 20590 

This letter is in response to your August 4, 2017, letter requesting clarification of the Hazardous 
Materials Regulations (HMR; 49 CFR Parts 171-180) applicable to luggage, containing lithium 
batteries, for carriage aboard passenger aircraft. 

We have paraphrased and answered your questions as follows: 

Ql. You ask if a lithium ion or metal battery, contained in luggage, that provides power to 
another device must be treated as a spare battery in accordance with§ l 75.10(a)(18)(iv). 
You note that the purpose of the lithium ion or metal battery is to provide power to 
another device via a USB port, and it does not provide power to the luggage. 

A 1. The answer is yes. If the battery's sole purpose is to provide power to another device, it 
must be treated as a spare battery in accordance with § 175.1 0(a)(l 8)(iv). Spare lithium 
ion batteries are not permitted to be carried in checked baggage and, therefore must be 
carried into the cabin of the aircraft with the passenger. 

Q2. You ask if the requirement for each spare battery to be "individually protected so as to 
prevent short circuits (e.g., by placement in original retail packaging, by otherwise 
insulating terminals by taping over exposed terminals, or placing each battery in a 
separate plastic bag or protective pouch)" is met when the spare battery (as described in 
Q 1) is installed in the luggage. 

A2. The answer is yes, with the presumption that the design of the luggage protects the spare 
battery against short circuiting when installed in the luggage. Please note that the spare 
lithium batteries must meet all additional requirements for carriage of lithium batteries on 
passenger aircraft in§ 175.1 0(a)(l 8). 



Q3. You ask if the battery in QI must be removed. 

A3. The answer is no. However, if the battery is removed, it must be protected from short 
circuiting and overcharging in accordance with§ 175.10(a)(18), along with additional 
requirements for carriage of lithium batteries on passenger aircraft. 

Q4. In.the event the battery in QI is not capable of being removed from the luggage and the 
luggage does not fit in the Federal Aviation Administration (FAA)-approved overhead 
bin, you ask if the luggage can be checked. 

A4. The answer is no. In accordance with § 175.1 0(a)(l 8), a spare battery may only be 
transported in carry-on baggage. If the luggage is not capable of being stowed as 
carry-on baggage and the battery cannot be removed, it is not authorized for air 
transportation under§ 175.10 exceptions. 

Q5. You ask if a lithium ion or metal battery contained in luggage that provides power to 
another device, but also provides power to devices that perform additional functions such 
as power locking, GPS tracking, or propulsion, is considered a portable electronic device 
as described in § 175. IO(a)(l 8). 

A5. The answer is yes. It is the opinion of this Office that a lithium ion or metal battery 
contained in luggage to power features such as locking, GPS tracking, or propulsion, in 
addition to providing power to another device, is considered a portable electronic device. 
Aircraft passengers or crew members may carry portable electronic devices powered by 
lithium batteries in either checked or carry-on baggage in accordance with 
§ 175. IO(a)(l 8). 

You should be aware that FAA Information for Operators (lnFO) 17008: "The 
Transportation Portable Electronic Devices (PED) in Checked Baggage" has been 
published regarding this issue and can be found on FAA's website at www.faa.gov. The 
InFO advises that devices containing lithium batteries should be transported in carry-on 
baggage and not placed in checked baggage. When that is not possible, the devices 
should be completely powered down to the OFF position, protected from accidental 
activation, and packed so they are protected from damage. 

It is also important to note that the International Civil Aviation Organization (ICAO) 
during the 26th meeting of the Dangerous Goods Panel in Montreal, Canada on October 
16 thru 27, 2017, adopted a new requirement that will require luggage equipped with a 
lithium battery to be carried as carry-on baggage, unless the battery is removed from the 
luggage. This new requirement will become effective in the 2019-2020 Edition of the 
ICAO Technical Instructions for the Safe Transport of Dangerous Goods by Air. This 
implementation will be applicable for all international transportation and on any air 



carriers that implement the ICAO or International Air Transportation Association (IAT A) 
requirements as policy. You should always verify the air carrier policies prior to 
transportation. 

In addition to the HMR requirements, you must comply with all applicable FAA 
requirements, including those in 14 CFR 91.21 that address operation of portable 
electronic devices aboard aircraft. Information and guidance to assist with compliance of 
this requirement can be found in Advisory Circular (AC) 91.21-lC, titled "Use of 
Portable Electronic Devices Aboard Aircraft." For additional information regarding the 
FAA requirements or if you seek an interpretation on whether your particular device 
meets electronic transmission requirements contained in 14 CFR 91.21, you may contact 
the FAA at the following address: 

Federal Aviation Administration 
Office of the Chief Counsel 
Regulations Division 
800 Independence Avenue.SW 
Washington, DC 20591 

In addition to the transportation safety requirements pertaining to this device, there may 
be additional security requirements issued by the Transportation Security Administration. 

Q6. You ask how air carrier employees determine if luggage contains a lithium battery, the 
size and characteristics of the battery, and its carrying requirements. 

A6. • It is the responsibility of the passenger and air operator to comply with all applicable 
conditions for passenger and crew exceptions in § 17 5 .10. 

Q7. You ask if a lithium ion battery contained in a baby stroller that provides power to 
another device, but also performs additional features such as powering pathway lights 
and taillights, self-charging rear wheel generators, and an LCD dashboard to track 
distance, speed, calorie bum, temperature, time and battery level, is considered a portable 
electronic device as described in§ 175.10(a)(18). 

A7. SeeA5. 

Q8. You ask if luggage that is designed for passengers to ride (such as the Modobag) and 
powered by a lithium battery meets the definition of a mobility aid. 

A8. Exceptions for passengers using "a wheelchair or other mobility aid equipped with a 
lithium ion battery" are provided in § 175. IO(a)(l 7). While "mobility aid" is not defined 



in the HMR, this wording is intended to mean that the mobility aid is related to an 
assistive need. Therefore, unless the passenger offering the luggage that is designed for 
passenger to ride has a mobility-related disability that is aided by the use of the device, it 
is the opinion of this Office that it would not meet the intent of an assistive device under 
Part 382 or the mobility aid exceptions for passengers in § 175.1 0(a)(l 7), and should be 
treated as a portable electronic device (see AS). 

I hope this information is helpful. Please contact us if we can be of further assistance. 

Sincerely, 

en 
Chief, Standards Development Branch 
Standards and Rulemaking Division 



Dodd, Alice (PHMSA) 

From: 
Sent: 
To: 
Subject: 
Attachments: 

Hi Alice, 

INFOCNTR (PHMSA) 
Friday, August 04, 2017 1:27 PM 
Hazmat Interps 
FW: COSTHA request for interpretation - Baggage with lithium batteries/power source 
COSTHA Interp Request Luggage with Power Source.pdf 

Please submit this as a letter of interpretation. Please let me know if you have any questions. 

Thanks, 

Jodi 

From: L'Gena Shaffer [mailto:Lgena@costha.com] 
Sent: Friday, August 04, 2017 9:50 AM 

To: Kelley, Shane (PHMSA) <shane.kelley@dot.gov> 

Cc: INFOCNTR (PHMSA) <INFOCNTR.INFOCNTR@dot.gov>; Chris Yakush <Chris@costha.com>; Iara costha.com 
<lara@costha.com>; L'Gena Shaffer <Lgena@costha .com>; Tom Ferguson <Tom@costha.com> 

Subject: COSTHA request for interpretation - Baggage with lithium batteries/power source 

Dear Shane, 

Attached please find a COSTHA request for interpretation regarding the passenger and crew exceptions in § 
175.1 0(a)(18) related to new passenger baggage types that contain lithium batteries. 

We look forward to PHMSA's clarification. 

Best regards, 

~'/pHa S~, CDGP 
Technical Consultant 
COSTHA 
10 Hunter Brook Lane 
Queensbury, NY 12804 
http://www.costha.com 
lgena@costha.com 
0: 518-761-0389 Extn. 206 
COST HA Office: 518-761-0389 
F: 518-792-7781 
COSTHA 2018 Annual Forum & Expo~ April 22-25 ~ Weston, FL 

<§sr~ 
CONFIDENTIAL: UNAUTHORIZED USE OR DISCLOSURE IS STRICTLY PROHIBITED. 
This information is intended to provide interpretative and authoritative information in regard to the subject matter covered 
as a service to our clients and has been answered to the best of our ability based on the information provided to us. We do 
not guarantee the accuracy or completeness of any such interpretation or information, however, nor do we warrant that 
compliance with any advice we provide will guarantee compliance with any legal or regulatory requirements. Our statements 
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or opinions do not convey legal interpretation and government authorities or legal counsel should be contacted for such a 
response. 
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August 4 , 2017 

U.S. Department of Transportation 
PHMSA Office of Hazardous Materials Standards 
Attn : PHH-10 
East Building 
1200 New Jersey Avenue, SE 
Washington, DC 20590-0001 
Phmsa.hm-infocenter@dot.gov 

Dear Hazardous Materials Information Center, 

COSTHA is requesting a letter of interpretation regarding applicatlon of the 
passenger and crew exception for personal use portable electronic devices 
(PED) in Title 49 Code of Federal Regulations, Part 175, Subpart A, Section 
175.10- Exceptions for Passengers, Crewmembers, and air operators, to 
baggage with lithium batteries installed. We are specifically looking for 
clarification from the U.S. Department of Transportation's (DOT) Pipeline and 
Hazardous Materials Safety Administration (PHMSA) as to when a passenger's 
luggage, or bag, should be designated as a power bank or a PED, which is 
excepted from certain Hazardous Materials Regulations (HMR; 49 C.F.R. Parts 
171 -180) and permitted in either checked or carry-on baggage aboard a 
passenger aircraft pursuant to 49 C.F.R. § 175.1 0(a)(18). 

There are an increasing number of bags with uses beyond carrying a 
passenger's personal belongings. Some of these bags have GPS tracking, some 
charge external devices with electrical outlets or USB ports, some are designed 
to be mobile devices or ridden, and there is one bag manufacturer that uses 
lithium batteries to power the bag's locking mechanism. There are even baby 
strollers that include batteries for charging external devices. 

Air operators are looking for detailed guidance on how to distinguish when § 
175.1 0(a)(18) applies to bags with lithium batteries installed, such that the bag is 
considered a PED, from situations where the bag must be handled as a spare 
battery because it is used to supply electric power to separate equipment and 
therefore constitutes a power bank. We also request that PHSMA provide 
answers to the following questions and include in its response specific 
consideration of the identified products that are currently or soon to be made 
available on the market. 

Council on Safe Transportation of Hazardous Articles 
10 Hunter BroJk Lane, Queensbury, NY 12004 ,. Phooe: (518)761-0389 c Fax: (518)792-7781 c www.cxshaoom 



1. If a passenger's bag contains lithium metal, lithium ion cells, or batteries for the primary 
purpose of providing power to another device and therefore must be handled as a spare 
battery in accordance with § 175.1 0(a)(18): 

a. Does the battery's installation in the device meet the exception's requirement for 
spare batteries to be "individually protected so as to prevent short circuits (e.g., by 
placement in original retail packaging, by otherwise insulating terminals by taping 
over exposed tenninals, or placing each battery in a separate plastic bag or 
protective pouch)"? 

b. If the battery can be removed from the bag, must it be removed and carried in the 
passenger cabin as a spare battery or is it permitted to remain installed in the bag? 
For example, Travelmate Robotics' has a prototype fully autonomous and robotic 
suitcase that has a removable battery, which can be charged with wireless 
technology, USB port, standard electrical outlet, and removable GPS chip. See 
Travelmate: A Fully Autonomous Suitcase and Robot, http://travelmaterobotics.com/. 

c. What is the required course of action for the bag when the battery cannot be 
removed and the bag is too large to fit in a Federal Aviation Administration (FAA) 
approved stowage location (i.e ., the overhead compartment)? For example, Princess 
Traveler offers a bag equipped with a lithium battery for use as a general charging 
device that generally cannot be removed . See Powerbox PET Collection-Power 
Collection, PRINCESS TRAVELER, 
http ://pri ncesstravel ler. com/en/col lectie/li j n/powerbox/?g=90. 

d. If the bag contains a power lock to secure the bag, or some other functionality , would 
the bag 's exception status change under§ 175.1 0(a)(18) , such that the bag would 
qualify as a PED and be permitted in checked or carry-on baggage? 

2. If a passenger's bag is designed with a lithium ion battery and only provides power to 
external devices via a USB port, or electric plug: 

a. Is the bag considered a spare battery? For example, Away Travel Carry-On Luggage 
produces a bag that contains a built-in battery for the purpose of charging devices 
using a USB port, which while built to stay in place, can be removed by screwdriver 
after unzipping the interior lining. See AWAY TRAVEL, https://www.awaytravel.com/. 

b. Would the bag's exception status change, such that it would qualify as a PED, if it 
was also equipped with GPS tracking, or other functionality? For example, the 
Bluesmart Series 2 Smart Luggage System has installed lithium batteries that can be 
used to charge 6 devices, but also includes a location tracker, digital scale, and 
remote lock. See Bluesmart Series Smart Luggage System, 
http://www.bluesmart.com.)? 

3. How are air carrier employees to determine if a bag contains a lithium battery, the size and 
characteristics of the battery, and its carrying requirements when bags are being checked in 
or carried on board the air craft, particularly in instances where the passenger lacks 
information about the bag? For example, the CowaRobot Robotic Suitcase, which has a 
built-in battery to power external devices using a USB and is equipped with smart 
technology to allow the suitcase to travel beside the user, looks remarkably similar to other 



bags and if not turned on is not distinguishable as a smart suitcase. See CowAROBOT, 
http://cowarobot.com/. 

4. When a baby stroller is equipped with a lithium ion cell, or battery, to power external 
devices, will the stroller be considered a PED and approved for carriage in accordance with 
§ 175.1 O(a)(18), provided the stroller satisfies all other requirements (e.g . the lithium ion 
battery has a Watt-hour (Wh) rating under 100)? See 4Moms 
https://www.4moms.com/moxi?gclid=EAlalQobChMl49S040-
71 QIVDTaBChOxkA2MEAAYASAAEgJ7UfD BwE 

Finally, we request clarification on when an air carrier can accept luggage under§ 175.10(a)(18) 
that is designed with a motor for passengers to ride . Modobag, for example, offers motorized 
luggage, which can also be used as a carry-on, is equipped with a battery to charge two devices 
with dual USB ports, and has a built in GPS. See Modobag: World's First Motorized, Rideable 
Luggage, http://modobag.com. Although the International Air Transport Association (IATA) 
published guidance on smart luggage in May 2017, which addresses bags equipped with 
lithium batteries, this guidance indicates that smart luggage containing a lithium ion battery and 
motor allowing it to be used as a personal transportation device does not meet the criteria for a 
mobility device. Smart Baggage with Integrated Lithium Batteries and/or Electronics, IA TA, (May 
2017), https://www.iata .org/whatwedo/safety/Documents/lATA-Guidance-on-Smart-Baggage­
with-integrated-lithium-batteries-and-electronics.pdf. However, because 14 C.F.R. § 382 .3 
defines a "battery-powered mobility aid" as "an assistive device that is used by individuals with 
mobility impairments such as a wheelchair, a scooter, or a Segway when it is used as a mobility 
device by a person with a mobility-related disability;" it is unclear when a suitcase, which is 
designed for moving a passenger (i.e. rideable), will be considered a mobility aid instead of a 
bag equipped with a motor, or riding luggage. Further, if it does not qualify as a mobility aid, 
additional clarification of the exception in § 175.10(a)(18) is needed to properly assess whether 
the riding luggage can be handled as carry-on baggage. 

As travelers become increasingly connected by portable electronic devices, manufacturers are 
working to meet consumers demand for portable power, leading to new and creative battery 
applications. Although air carriers are diligently attempting to evaluate each device type when 
presented, additional guidance on the exception in § 175.1 O(a)(18) and how it should be applied 
to bags with lithium batteries installed is needed to ensure proper application of the HMR. 

We appreciate your review and prompt response. If you have any questions regarding this 
request, please feel free to call me at +1 .518.761 .0389, Ext. 206 or email lgena@costha.com. 

Sincerely, 

L'Gena Shaffer 
Council on Safe Transportation of Hazardous Articles 


