
U.S. Department 
of Transportation 

Pipeline and Hazardous 
Materials Safety 
Administration 

Kristie Absher 
Senior Consultant 
Environmental Resource Center 
101 Center Pointe Drive 
Cary, NC 27513 

Reference No. 18-0013 

Dear Ms. Absher: 

JUL 1 3 2018 

1200 New Jersey Avenue, SE 
Washington, DC 20590 

This letter is in response to your December 11, 2017 letter; your subsequent January 25, 2018 
letter; and a recent phone conversation with a member of my staff requesting clarification of the 
Hazardous Materials Regulations (HMR; 49 CFR Parts 171-180) applicable to authorized 
quantity exceptions for hazardous materials. 

Specifically, you provide six scenarios where you have an inner receptacle (tube) that contains 
two materials1 in different quantities. You state that Material A (i.e., "UN3089, Metal powders, 
flammable, n.o.s., 4.1, II") will be tightly compacted in the bottom portion of the tube and 
Material B will be placed loosely inside the tube above Material A without a physical barrier 
separating the two components from mixing. 

We have paraphrased and answered your questions as follows: 

Q 1. You ask if the small quantity limit in § 1 73 .4 applies only to Material A or to the 
combined amount of Material A and Material B in the inner receptacle with respect to the 
30-gram limit for a Division 4.1 hazardous material. 

·Al. The small quantity limit applies to the hazardous material, Material A. Based on the 
information you provided and the understanding that Material B is not a hazardous 
material in accordance with the HMR, Material A cannot exceed the maximum inner 
receptacle quantity limit of 30 grams (1 ounce) for a Division 4.1, PG II, flammable solid 
material. 

Q2. You ask if the.excepted quantity limit in§ 173.4a applies only to Material A or to the 
combined amount of Material A and Material B with respect to the 30-gram limit per 

1 One of the materials is not classified as hazardous material per the HMR but is an environmentally hazardous 
substance internationally (UN3077). 



inner packaging and 500-gram limit per outer packaging for Division 4.1, Packing Group 
(PG) II material. 

A2. The excepted quantity limits apply to the hazardous material, Material A. Based on the 
information you provided, Material A may not exceed the maximum inner packaging 
limit of 30 grams (1 ounce) for solids. In addition, the outer packaging aggregate 
quantity limit for Material A cannot exceed the maximum aggregate quantity limit of 500 
grams (I.I pounds) for solids. 

Q3. You ask if the limited quantity limit in § 173 .151 applies only to Material A or to the 
combined amount of Material A and Material B when the quantity for a Division 4.1, 
PG II material is limited to 1 kilogram per inner packaging. 

A3. The limited quantity limit of 1 kilogram applies to the net capacity of the inner packaging 
and not the amount of Material A or the combined amount of Material A and Material B. 
Therefore, in this instance, the limit would apply to the inner packaging that contains 
both Material A and Material B. 

Q4. You ask if the entry (i.e., the hazardous material description) on a shipping paper must 
indicate the weight of Material A only or the combined weight of Material A and 
Material B. 

A4. Section 172.202(a)(5) requires indication of the total quantity of hazardous materials 
covered by the description and the applicable unit of measurement (e.g., kilograms), 
which applies to Material A only. However, additional information may be provided 
after the basic description to communicate that additional non-hazardous material is also 
in the package. 

Q5. You ask if for air shipments the entry on a shipping paper must indicate the total mass of 
Material A only. or the combined mass of Material A and Material B. 

AS. Section 172.202(a)(6) requires the total net mass of the hazardous material per package to 
be indicated on the shipping paper unless a gross mass is indicated in Columns (9A) and 
(9B) of the§ 172.101 Hazardous Materials Table, in which case the total gross mass per 
package must be indicated. Material A (UN3089) specifically indicates a net mass in 
Column (9A) for passenger aircraft and a net mass in Column (9B) for cargo aircraft. If 
the package is transported via aircraft, the net mass may not exceed 15 kilograms (33 
pounds) on a passenger aircraft or 50 kilograms (110 pounds) on a cargo-only aircraft for 
a PG II package. In addition, § 172.202(a)(6)(vii) requires hazardous materials in limited 
quantities the total net quantity per package to be indicated unless a gross mass is 
indicated in column 4 of§ 173.27 Table 3, in which case the total gross mass per package 
must be indicated. Please note, Table 3 allows a maximum authorized net quantity of 
5 kg (11 lbs.) for the outer package of a Division 4.1, PG II hazardous material. 

· Q6. You ask if your product meets the HMR definition for "mixture" even though it contains 
two distinct and separate components in the same tube (i.e., may test results obtained 



from a thorough mixing of the.two components be used for hazard classification purposes 
even if the components are layered for shipping purposes). 

A6. The HMR defines "mixture" as a material composed of more than one chemical 
compound or element (see§ 171.8). Based on the information you provided, it is the 
opinion of this Office that the contents in the tube as prepared for transportation are not 
considered a mixture since both materials are distinct and separate in the tube. According 
to the test report data provided, Material A and Material B were tested as a mixture and 
determined to no longer meet the definition of a Division 4.1 material. However, the 
product was not tested in the form in which it will be transported in commerce and you 
cannot use these test results to be excluded from being a Division 4.1 hazardous material. 

Please note, if a facility tested both Material A and Material B in the manner in which the 
tube will be transported in commerce and proved the product is no longer a Division 4.1 
material, then your product would not be subject to the HMR. 

I hope this information is helpful. Please contact us if we can be of further assistance. 

Sin~:~ely . ,,/-7' , ~ 
;.·~ //.~. ;/¼~ /~ 

/ / 4 

&fi'rkD . de 
Chief, Standards Development Branch 
Standards and Rulemaking Division 
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From: 
Sent: 
To: 
Subject: 
Attachments: 

Hello all, 

INFOCNTR (PHMSA) 
Friday, January 26, 2018 2:43 PM 
Hazmat Interps 
FW: Request for Interpretation 
Request for Interpretation.pdf 
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Please see below and attached LOI request. Spoke to the requester, she confirmed that her company mailed the letter 
to us on the 11th of December, but she never received a receipt of reply from us. She re-sent yesterday to ensure that 
we have received her request. 

Regards, 

-Breanna 

From: Kristie Absher [mailto:kabsher@ercweb.com] 
Sent: Thursday, January 25, 2018 11:56 AM 
To: INFOCNTR (PHMSA) <INFOCNTR.INFOCNTR@dot.gov> 
Subject: Request for Interpretation 

Dear DOT Representative: 

Attached is a letter requesting interpretation of the DOT Hazardous Materials Regulations. My company 
mailed the letter on December 11 but when I called the Hazardous Materials Info Center today for an update, 
your representative Alex could not locate the letter in your files. She suggested that I resend the letter via e­
mail o this address to receive assistance. 

I look forward to hearing your response to the questions posed. 

Thank you, 
Kristie Absher 
Environmental Resource Center 
101 Center Pointe Dr. 
Cary, NC 27513 
919-469-1585 X 402 
919-342-0807 fax 
kabsher@ercweb.com 
http://www. ercweb. com 

Correct EHS violations before EPA, OSHA, or DOT find them. Contact Environmental Resource Center for a 
comprehensive environmental, safety, or hazardous material transportation audit. For details, contact 
service@ercweb.com. 

1 



Environmental Resource CenterfJ 
101 Canter Pointe Drive• Cary, North Carolina 27513-5706 • phone 919-469-1585 • fax 919-342-0807 • www.arcweb.com 

December 11 , 201 7 

Mr. Shane Kelley 
Acting Director, Standards and Rulemaking Division 
U.S. DOT/PHMSA (PHH-10) 
1200 New Jersey Avenue, SE East Building, 2nd Floor 
Washington, DC 20590 

Dear Mr. Kelley: 

I am requesting assistance on quantity information for exceptions and shipping papers, and on the 
definition of a mixture. Your input is appreciated. 

The products in question contain two components, in various quantities: 

1. Material A 
a. UN 3089, Metal powders, flammable, n.o.s. , 4.1, II per DOT, IMO, and ICAO 

2. Material B 
a. Non-hazardous per DOT 
b. UN 3077, Environmentally hazardous substance, solid, n.o.s. (dicopper oxide), 9, III 

due to aquatic toxicity per IMO and ICAO 

Based on recent testing, when the components are thoroughly mixed, the resulting mixture does not meet 
the definition of Division 4.1 and would not be regulated for shipment. However, for shipping, the 
components in the product are layered, not mixed, in the same tube (inner package), as shown: 

1. Material A is tightly compacted in the bottom grid of the tube 
2. Material B is placed loosely in the tubes above Material A 

2. Material B 

-1. Material A 



When used, the loose Material B pours easily from the tube while Material A remains in the grid inside the 
tube. To loosen/remove Material A, the bottom of tube must be tapped. 

Question 1, Small quantity exception (49 CFR 173.4): For Division 4.1 materials, the quantity per 
inner receptacle is limited to 30 grams. Does this quantity limit apply only to the hazardous Material 
A, or to the entire contents (Material A and non-hazardous Material B) in our tube? 

Question 2, Excepted quantity exception ( 49 CFR 173.4a): For Division 4.1 Packing Group II 
materials, the quantity of hazardous material is limited to 30 grams per inner packaging and 500 
grams per outer packaging. Do these quantity limits apply only to the hazardous Material A, or to the 
weight of the entire product (Material A and non-hazardous Material B) in our inner and outer 
packagings? 

Question 3, Limited quantity exception (49 CFR 173.154): For Division 4.1 Packing Group II 
materials, the quantity is limited to 1 kilogram per inner packaging. Does this quantity limit apply 
only to the hazardous Material A, or to the weight of the entire product (Material A and non­
hazardous Material B) in our inner packagings? 

Question 4, Shipping papers (49 CFR 172.202(a)(5)): For ground shipments that require a shipping 
paper, the total quantity of hazardous materials must be indicated. Must this entry indicate the weight 
of the hazardous Material A only, or the weight of the entire product (Material A and non-hazardous 
Material B)? 

Question 5, Shipping papers (49 CFR 172.202(a)(6)): For air shipments that require a shipping 
paper, the total net mass per package must be indicated. Must this entry indicate the total mass of the 
hazardous Material A only, or the mass of the entire product (Material A and non-hazardous Material 
B)? 

Question 6, Definition of Mixture (49 CFR 171.8): Mixture is defined as a material composed of 
more than one chemical compound or element. Is this product considered a mixture per DOT 
because the components are in the same tube, even though they are separate, distinct layers with 
different hazards (Division 4.1 and non-hazardous)? If a mixture, may the test results obtained for a 
thorough mixing of the two components be used for hazard classification purposes, even though they 
are layered for shipping purposes? 

Thank you for your assistance. 

Sincerely, 

Kristie Absher 
Senior Consultant 


