e

U.S. Department 1200 New Jersey Avenue, SE
of Transportation Washington, DC 20590

MAY 2 1 2018

Pipeline and Hazardous
Materials Safety
Administration

Joe Rodriguez

Quality Manager/EH&S Manager
Lighting Technologies International, LLC
13700 Live Oak Avenue

Baldwin Park, CA 91706

Reference No. 18-0030
Dear Mr. Rodriguez:

This letter is in response to your February 27, 2018, email requesting clarification of the
Hazardous Materials Regulations (HMR; 49 CFR Parts 171-180) applicable to the classification
of radioactive material. Specifically, you ask whether a material that does not meet the
definition of “radioactive material” in § 173.403 may be transported as a non-hazardous material.

In accordance with § 173.22 of the HMR, it is the shipper’s responsibility to properly classify a
hazardous material. This Office generally does not perform this function. Section 173.403
defines “radioactive material” as any material containing radionuclides where both the activity
concentration and the total activity in the consignment exceed the values specified in the table in
§ 173.436 or values derived according to instructions in § 173.433. If a material does not meet
this definition, then it is not considered radioactive material under the HMR.

Furthermore, if the material does not meet the definition of any other hazard class or division, it
is not considered a hazardous material subject to the HMR and may be transported as a '
non-hazardous material.

I hope this information is helpful. Please contact us if we can be of further assistance.

Sincerely,

Chief, Standards Development Branch
Standards and Rulemaking Division
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From: INFOCNTR (PHMSA)

Sent: Wednesday, February 28, 2018 4:18 PM

To: Hazmat Interps

Subject: FW: Request for Interpretation, 49CFR 173.403 Definition of Radioactive Material
Hello all,

Please see the below Interp request. | have spoken with the requestor and they are aware of letter 13-0201, but they
would like a letter addressed specifically to them.

Regards,
-Breanna

From: Joe Rodriguez [mailto:joe.rodriguez@ltilighting.com]

Sent: Tuesday, February 27, 2018 1:35 PM

To: INFOCNTR (PHMSA) <INFOCNTR.INFOCNTR@dot.gov>

Subject: Request for Interpretation, 49CFR 173.403 Definition of Radioactive Material

Dear Director,
This email is an official request for an interpretation of 49 CFR 173.03.

The definition of Radioactive Material according to 49 CFR 173.403 states: Radioactive Material means any material
containing radionuclides where both the activity concentration and the total activity in the consignment exceed the
values specified in the table in 173.436 or values derived according to the instructions in 173.433.

The question | have is: If the radionuclide | would like to transport is below the criteria called out, and does not meet the
definition of “Radioactive Material” as stated in 173.403 can | transport it as non-hazardous?

Thank you so much for your time and attention to this matter. | appreciate your help in clarifying this for me. | will look
forward to your formal clarification and official response. If you have any questions or concerns, please contact me
directly.

Best Regards,

Joe Rodriguez

Quality Manager/EH&S Manager

Lighting Technologies International, LLC,

13700 Live Oak Ave. Baldwin Park, CA 91706, USA
Tel: +1 626 480 0755 - ext. 300

Fax: +1 626 480 0855

Cell: +1 626 274 1336

Email: joe.rodriguez@ltilighting.com




