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Denise Nguyen 
QC Chemist 
Simpson Strong Tie Company, Inc. 
136 Official Road 
Addison, IL 601 01 

Ref. No. 13-0052R 

Dear Ms. Nguyen: 

1200 New Jersey Avenue, SE 
Washington, D.C. 20590 

This is in further response to your February 21, 2013 e-mail to the Hazardous Materials 
Information Center (HMIC) and March 15, 2013 follow-up letter to this Office requesting 
clarification of the Hazardous Materials Regulations (HMR; 49 CFR Parts 171-180) 
applicable to shipping paper entries and placarding determinations. Specifically, you asked: 
(1) how to calculate the total quantity of hazardous material covered by a description as 
prescribed in § 172.202(a)(5} for transportation by modes other than aircraft; (2) how to 
calculate the total net mass of hazardous material per package as prescribed in 
§ 172.202(a)(6) for transportation by air; and (3) whether the weight of non-hazardous 
material should be considered when calculating the "aggregate gross weight" under 
§ 172.504( c )(1) when it is packed in the same outer package with hazardous material. While 
our responses to the second and third questions were accurate, it appears our response to the 
first question was in error. Once again, the package you described in your e-mail and letter 
was as follows: 

We place a two-part epoxy kit within the same combination 
package. Part A is non-hazardous and weighs 10 lbs. Part B is 
a regulated hazardous material and is described as "UN2735, 
Amines, liquid, corrosive, n.o.s. (Technical name), 8, II" and 
also weighs 10 lbs. For simplicity, we assume the gross weight 
of the completed package is 25 lbs. 

Al. Except as otherwise provided in§ 172.202(a)(5), the total quantity of hazardous 
material covered by a description for transportation by modes other than aircraft may 
be indicated as the net sum of hazardous materials or the gross weight covered by an 
individual description. For example: 

UN2735, Amines, liquid, corrosive, n.o.s. (Technical name), 8, II, 1 box, 10 lbs. Q!.,_ 

UN2735, Amines, liquid, corrosive, n.o.s. (Technical name), 8, II, 1 box, 25 lbs. 



A2. The total net mass of hazardous material per package for transportation by air is 
indicated as the net sum of hazardous materials only, covered by the same description, 
type of packaging and quantity of hazardous material per package, as prescribed in 
§ 172.202(a)(6). For example: 

UN2735, Amines, liquid, corrosive, n.o.s. (Technical name), 8, II, 1 box, 10 lbs. 

A3. As provided by§ 172.504( c), except for bulk packagings and hazardous materials 
subject to§ 172.505, a transport vehicle carrying less than 454 kg (1,001 pounds) 
aggregate gross weight of Table 2 hazardous materials need not be placarded. When 
calculating the 454 kg (1 ,001 pounds) aggregate gross weight, the tare weight of each 
individual packaging plus the weight of its Table 2 hazardous material content is used 
to determine whether placarding is required. Generally, tare weight consists of the 
packaging and its various components (e.g., cushioning, liner, absorbent, inner 
packaging). However, in the scenario you describe, tare weight also includes non­
hazardous articles or substances packed in the same outer package as the hazardous 
articles or substances. 

I trust this information is helpful and apologize for any inconvenience this correction may 
have caused. Please contact us if we can be of further assistance. 

Sincerely, 

--7~~~ 
T. Glenn Foster 
Chief, Regulatory Review and Reinvention Branch 
Standards and Rulemaking Division 
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Ref. No. 13-0052 

Dear Ms. Nguyen: 

1200 New Jersey Ave, S.E. 
Washington, D.C. 20590 

Tllis responds to your February 21, 2013 e-mail to the Hazardous Materials Information Center 
(HMIC) and March 15, 2013 follow-up letter to this Office requesting clarification of the 
Hazardous Materials Regulations (HMR; 49 CFR Parts 171-180) applicable to shipping paper 
entries and placarding determinations. Specifically, you ask: (I) how to calculate the total 
quantity of hazardous material covered by a description as prescribed in§ 172.202(e)(5) for 
transportation by modes other than aircraft; (2) how to calculate the total net mass of hazardous 
material per package as prescribed in§ 172.202(e)(6) for transportation by air; and (3) whether 
the weight of non-hazardous material should be considered when calculating the "aggregate 
gross weight" under§ l72.504(c)(l) when it is packed in the same outer package with 
hazardous material. The package you describe in your e-mail and letter and our responses to 
your aforementioned questions are as follows: 

We place a two-part epoxy kit within the same combination package. 
Part A is non-hazardous and weighs 1 0 lbs. Part B is a regulated 
hazardous material and is described as "UN2735, Amines, liquid, 
corrosive, n.o.s. (Technical name), 8, II" and also weighs 10 lbs. 

A 1. The total quantity of hazardous material covered by a description for transportation by 
modes other than aircraft is indicated as the net sum of hazardous materials only, 
covered by an individual description, as prescribed in§ l72.202(e)(5). For example: 

UN2735, Amines, liquid, corrosive, n.o.s. (Technical name), 8, II, 1 box, 10 lbs. 

A2. The total net mass of hazardous material per package for transportation by air is 
indicated as the net sum of hazardous materials only, covered by the same description, 
type of packaging and· quantity of hazardous material per package, as prescribed in 
§ 172.202( e )(6). For example: 

UN2735, Amines, liquid, corrosive, n.o.s. (Technical name), 8, II, 1 box, 10 lbs. 

----~------------· 



A3. As provided by § 172.504( c), except for bulk packagings and hazardous materials 
subject to§ 172.505, a transport vehicle carrying less than 454 kg (1,001 pounds) 
aggregate gross weight of Table 2 hazardous materials need not be placarded. When 
calculating the 454 kg (1,001 pounds) aggregate gross weight, the tare weight of each 
individual packaging plus the weight of its Table 2 hazardous material content is used 
to determine whether placarding is required. Generally, tare weight consists of the 
packaging and its various components (e.g., cushioning, liner, absorbent, inner 
packaging). However, in the scenario you describe, tare weight also includes non­
hazardous articles or substances packed in the same outer package as the hazardous 
articles or substances. 

I trust this information is helpful. Please contact us if we can be of further assistance. 

Sincerely, 

T. Glenn Foster 
Chief, Regulatory Review and Reinvention Branch 
Standards and Rulemaking Division 

------~---------·------------



Drakeford, Carolyn (PHMSA) 

From: 
Sent: 
To: 
Subject: 

Hi Carolyn, 

INFOCNTR (PHMSA) 
Friday, February 22, 2013 9:32AM 
Drakeford, Carolyn (PHMSA) 
FW: Request For Interpretation Letter 

18-00S~ 

We received the following request for a letter of interpretation. The caller spoke with both Mike Pagel and Adam lucas in 
the Info Center, and Dirk DerKinderen also provided them with guidance on their phone response. 

Thanks, 
Victoria 

From: Denise Nguyen [mailto:dtnguyen@strongtie.com] 
Sent: Thursday, February 211 2013 10:01 AM 
To: Pagel, Michaei.CTR (PHMSA) 
Subject: Request For Interpretation Letter 

Hi Mike, 

I recently contacted your office regarding the definition of "aggregate gross weighf1
• The answer that 

I received was different than what we were told a few years ago. For that reason, I was told to 
request for an Interpretation Letter from your office. Here is my question. 

If a non-regulated material is packed together with a hazardous material in a same box, do we need to 
include the weight of the non-regulated material? 

Regards, 

(J)enise !Nguyen 
QCChemist 
Simpson Strong Tie Company, Inc. 
136 Official Road 
Addison IL, 60101 
Phone: (630) 613-5120 
E~mail: dtnguyen@strongtie.com 

PRIVILEGED AND CONFIDENTIAL NOTICE: 
This communication, including attachments, is for the exclusive use of addressee and may contain proprietary, 
confidential and/or privileged information. If you are not the intended recipient, any use, copying, disclosure, 
dissemination or distribution is strictly prohibited. If you are not the intended recipient, please notify the. sender 
immediately by return e-mail, delete this communication and destroy all copies. 

1 



March 15,2013 

U.S. Department of Transportation 

Pipeline and Hazardous Materials Safety Administration 

1200 New Jersey Ave., SE 

Washington, DC 20590 

To Whom It May Concern: 

SIMPSON 

I recently contacted your office regarding the definition of "aggregate gross weight". The 
answer that I received was different than what we were told a few years ago. For that reason, I 
was told to request for an Interpretation Letter from your office. Here is our scenario. 

We have a 2-part epoxy kit in the same box. Part A weighs 10 lbs. and Part B weighs 10 lbs. The 
total package weight is 22 lbs. 

Part A is NOT REGULA TED since it does not meet the definition of a hazardous material 
as defined in 49 CFR 171.8. 

Part B is regulated as a Class 8 corrosive material and is classified as UN2735, AMINES, 
LIQUID, CORROSIVE, N.O.S. (), 8, II. 

49 CFR 172.202( e )(5) states, "Except for transportation by aircraft, the total quantity of 
hazardous materials covered by the description must be indicated (by mass or volume, or by 
activity for Class 7 materials) and must include an indication of the applicable unit of 
measurement, for example, "200 kg" (440 pounds) or "50 L" (13 gallons) ... " 

Question 1: For Ground shipments, how do we declare the total quantity of the hazardous 
materials on the shipping paper as required in 49 CFR 172.202(e) (5)? 

49 CFR 172.202(e) (6) states, "For transportation by aircraft, the total net mass per package, 
must be shown unless a gross mass is indicated in Columns (9A) or (9B) of the § 172.1 OJ table in 
which case the total gross mass per package must be shown; or, for Class 7 materials, the 
quantity of radioactive material must be shown by activity." 

Question 2: For Air shipments, how do we declare the total net mass per package of the 
hazardous materials on the shipping paper as required in 49 CFR 172.202( e )(6)? 
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SIMPSON 

For placarding purposes, please defme "aggregate gross weight of hazardous materials" as 
referenced in 49 CPR 172.504(b) & 172.504(c). 

Question 3: Do we list the weight on the shipping paper (Bill of Lading) of the whole package 
(the 1 gallon of hazardous and 1 gallon of non-hazardous material) as 22lbs. or do we list it as 
only the weight of the Part B hazardous material (1 0 lbs.) plus the packaging (e.g. 2 lbs.) and 
skip the 10 lbs. ofthe Part A 1 gallon non-hazardous material so the weight would be (12lbs.)? 

Question 4: If pallet and stretch wrap were used, do we need to include these weights as part of 
the aggregate gross weight? 

Thank you in advance for your time and input on these questions. Any guidance you may give is 
greatly appreciated and we look forward to your response. Please contact me at 
dtnguyen@strongtie.com or 630-613-5120 if there is a need for clarification to adequately 
address these questions. 

Sincerely, 

Denise Nguyen 

QC Chemist 
Simpson Strong Tie Company, Inc. 
136 Official Road 
Addison IL, 60101 
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