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Dear Mr. Myers: 

FEB 2 7 2018 

1200 New Jersey Avenue, SE 
Washington , DC 20590 

This letter is in response to your October 5, 2017, letter requesting clarification of the Hazardous 
Materials Regulations (HMR; 49 CFR Parts 171-180) applicable to shipment of radioactive 
materials by air. 

We have paraphrased and answered your questions as follows: 

Q 1: You ask if drilling mud would be exempt from the HMR under the Naturally Occurring 
Radioactive Materials (NORM) exception in§ 173.401. 

A 1 : The answer is no. The N 0 RM exception in § 1 73.401 (b )( 4) includes "natural material 
and ores containing naturally occurring radionuclides which .. . have only been processed 
for purposes other than for extraction of the radionuclides." The term "natural material" 
in§ 173.401(b)(4) means material existing in a form as it would otherwise be in nature, 
not in a form manipulated by human application. 

Therefore, the exception in§ l 73.401(b)(4) does not apply, and the waste material is 
subject to the HMR if the activity concentration of the radionuclides in the waste material 
and the total activity in the consignment exceed the values specified in§ 173.436 or 
values derived according to the instructions in§ 173.433. See the definition of 
radioactive material in§ 173.403. 

Q2: You ask if§ 175.75(e)(3) allows for an x-ray technician and his or her assistant to 
accompany a piece of x-ray equipment shipped as "UN2916, Radioactive material, Type 
B (U) package non-fissile or fissile-excepted" by cargo-only aircraft. 

A2: The answer is no. The provisions of§ 175.75(e)(3) only apply to the transportation of 
hazardous materials carried on a single pilot cargo-only aircraft in which no person is 
carried on the aircraft other than the pilot, an FAA inspector, the shipper or consignee of 
the material, a representative of the shipper or consignee so designated in writing, or a 



person necessary for handling the material. Based on the scenario that you describe, 
PHMSA does not believe that the provisions of§ 175.75(e)(3) would apply to the X-ray 
technician and his or her assistant. 

Q3: You describe a scenario in which a shipment of "UN29 l 0, Radioactive material, excepted 
package-limited quantity material" consists of a limited quantity shipment of Cesium 13 7 
in a Type A package. You ask if a shipment of Cesium 137 with an activity level of 
10 µCi per unit consisting of 4 total units is eligible for the limited quantity provisions in 
§§ 173.421 and 173.425. 

A3: The answer is yes, provided the total activity in the package does not exceed 54 µCi and 
the package meets all of the requirements in § 1 73 .4 21. 

Q4: You ask if the shipment described in Question Q3 needs a shipping paper to specify both 
the radioactive material as Cesium 137 and the activity level of 40 µCi for transport by 
air. 

A4: The answer is yes. Since the material is shipped by aircraft, a shipping paper is required 
showing both the radionuclide and the activity level. (See 49 CFR § 172.202(a).) 

Q5: You ask if a shipper may use a Type A package to transport a limited quantity radioactive 
material in an excepted package and still classify the material as "UN2910, Radioactive 
material, excepted package-limited quantity of material," and ifthere are any restrictions 
in using a Type A package as an excepted package. 

AS: When shipping a limited quantity of a radioactive material in a Type A package, a 
shipper would be required to have a shipping paper showing both the radionuclide and 
the activity level as required by§ 172.203(d). Alternatively, the shipper could cover up 
the markings indicating the package is a Type A package and not be required to have a 
shipping paper, provided the shipment is not by air. 

I hope this information is helpful. Please contact us if we can be of further assistance. 

{JO/ T. Glenn Foster 
I Chief, Regulatory Review and Reinvention Branch 

Standards and Rulemaking Division 
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Dodd, Alice (PHMSA) 

From: 
Sent: 
To: 
Subject: 
Attachments: 

Hi Alice, 

Jones, Jodi CTR (PHMSA) 
Friday, October 13, 2017 9:34 AM 
Hazmat Interps 
FW: Letter of Interpretation 
PHMSA Interpretation.docx 

Please submit this as a letter of interpretation. Let me know if you have any questions. 

Thanks, 
Jodi 

From: Myers, Terry [mailto:tmyers@phihelico.com] 
Sent: Thursday, October 05, 2017 11:59 AM 
To: PHMSA HM lnfoCenter <PHMSAHMlnfoCenter@dot.gov> 
Subject: Letter of Interpretation 

Attached please find a request for interpretation, I also mailed the letter to PHH-10. 
Thank You 

Terry R Myers 
Director of Operations 
PHI Inc. 
(o) 337-272-4240 
(c) 337- 789-7831 

Safety, Quality, Efficiency, Customer Service are our Core Values 

I ' 



Mr. Charles E. Betts 
Director, Standards and Rulemaking Division 
US DOT /PHMSA (PHH-10) 
1200 New Jersey Avenue, SE East Building, 2nd Floor. 
Washington, DC 20590 

Terry R. Myers 
Director of Operations 
Post Office Box 90808 
Lafayette, Louisiana 70509 
USA 

tmyers@phihelico.com 
337.235.2452 

Petroleum Helicopter, Incorporate (PHI) of Louisiana operates as an air carrier in the 
transport of passengers and cargo in support of oil and gas exploration, production and 
transportation in the Gulf of Mexico and International operations. 

Throughout all shipments of hazardous material (HAZMAT), PHI checks for consistency in 
the proper identification of the HAZMAT, the proper packaging and correctly filled out 
shipping papers. 

Periodically we are presented with several forms of radioactive material (RAM) for 
shipment. These shipments typically come in three forms normally occurring radioactive 
material (NORM), UN2916, and UN2910. 

PHI request a Letter of Interpretation on the shipment of these types of RAM. 

a. Normally occurring radionuclide material (NORM) , 
b. UN2916, Radioactive material, Type B(U) package non-fissile or fissile-excepted 
c. UN2910, Radioactive material, excepted package-limited quantity of material 

First requested Interpretation: 

Subpart I - Class 7 (Radioactive) Materials, 

§173.401(a) This subpart sets forth requirements for the packaging and transportation of 
Class 7 (radioactive) materials by offerors and carrier subject to this subchapter. The 
requirements prescribed in this subpart are in addition to, not in place of, other requirements 
set forth in this subchapter for Class 7 (radioactive) materials and those of the Nuclear 
regulatory Commission in 10 CFR part 71. 

(b) This subpart does not apply to: 



( 4) Natural materials and ores containing naturally containing naturally occurring 
radionuc/ides which are either in their natural state, or which have only been processed for 
purposes other than for extraction of the radionuclides, provided .... 

Based on our reading of this regulation (§173.401), naturally occurring radionuclide 
materials (NORM) occurring in drilling mud would not be classified as a hazardous 
material and as such are not subject to the HMRs. 

Furthermore, as NORM is not a HAZMAT it does not require shipping paperwork as 
specified in Subpart C -Shipping Papers §172.200 and may be transported in a passenger 
carry aircraft. 

Second requested Interpretation: 

The second request comes from the shipment of UN2916, Radioactive material, Type B (U) 
package non-fissile or fissile-excepted. This shipment is in the form of x-ray equipment used 
offshore on the oil and gas platforms. PHI is currently accepting shipments of UN2916 and 
restricting the transport to Cargo Only aircraft. The interpretation request arises from the 
following: 

§175.75(e)(3)(i) No person is carried on the aircraft other than the pilot, an FAA inspector, 
the shipper or consignee of the material, a representative of the shipper or consignee so 
designated in writing, or a person necessary for handling the material; 

Is it within the interpretation of this regulation to allow the x-ray technician and his/her 
assistant to accompany the shipment on the Cargo Only aircraft? 

Third requested Interpretation: 

The third request comes in several parts and stems from the shipment ofUN2910, 
Radioactive material, excepted package-limited quantity of material. This shipment 
consist of Cesium 137 in a limited quantity being shipped in a Type A package. The 
shipper's declaration specifies Passenger and Cargo Aircraft in addition to the following; 
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First part of this interpretation; 

TRI CAN of Calgary, Alberta Canada publishes an MSDS for Cesium 137. As specified on this 
MSDS, Cesium 137s proper Shipping Name/Description is RADIOACTIVE MATERIAL TYPE 
A PACKAGE, SPECIAL FORM, UN3332 

§ 173.421 Excepted packages for limited quantities of Class 7 (radioactive) materials. 

A Class 7 (radioactive) material with an activity per package which does not exceed 
the limited quantity package limits specified in Table 4 in §173.425, and its packaging, 
are excepted from the requirements in this subchapter for specification packaging, 
marking (except for the UN identification number marking requirement described in 
§173.422{a}), labeling, and if not a hazardous waste, shipping papers, and the 
requirements of this subpart if; 

The first part, can Cesium 137 with an activity level of 10µCi per unit and consisting of four 
units (total activity 40µCi) meet the requirements of Limited quantity requirements of 
§173.425? According to our reading and understanding, Special Form has a limit of 54µCi 
for limited quantity. 

Second part, if this shipment meets the requirements for Limited Quantity as specified in 
§173.421 and 425, does the UN2910 Declaration form need to specify both the RAM as 
Cesium 137 and activity level of 40µCi for transport by air? 

The third part of this request is revolves around using a Type A shipping package for the 
transport of UN2910, Radioactive material, excepted package ... 

Can a shipper present for transport a Type A package containing a limited quantity of RAM 
and still classify it as UN2910? If so, what must be indicated on the shipper's declaration 
paperwork? Are there any restrictions in using a Type A package as an excepted package? 

Sincerely, 

' -~ {}__ l1riAA/ 
Te;J. R. Mye/s- -., 

Director of Operations 
PHI, Inc. 


