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U.S. Department DEC 1 4 20 17 1200 New Jersey Avenue, SE
of Transportation Washington, DC 20590

Pipeline and Hazardous
Materials Safety
Administration

Allen Grantham

3M Cottage Grove

10746 Innovation Road
Building 145-2

Cottage Grove, MN 55016

Reference No. 17-0106
Dear Mr. Grantham:

This letter is in response to your September 26, 2017, email requesting clarification of the
Hazardous Materials Regulations (HMR; 49 CFR Parts 171-180) applicable to the shipping
description of a hazardous material. You provide the following scenario:

An isotainer is being sent to a facility for cleaning and reconditioning.
The isotainer contains the residue of a hazardous material that is also a hazardous waste.
The trucking company responsible for transport is requesting the hazardous waste
manifest accompany the shipping paper.

e As a hazardous waste, the manifest includes the shipping description “UN3161, Waste
liquefied gas, flammable, n.o.s., (1-CHLOR-1, 1-DIFLUOROETHANE), 2.1, DOT-SP
12074, RQ (D001).”

It is your understanding that the isotainer would meet the requirements in 40 CFR 261.7, which
except an empty container from 40 CFR Parts 261-267. As such, this material would no longer
be considered a hazardous waste under the HMR because the hazardous waste manifest
requirements of 40 CFR Part 262 would no longer apply. Based on the scenario provided, you
ask if a hazardous waste manifest is required and whether the appropriate shipping description
for the residue is “UN3161, Liquefied gas, flammable, n.o.s., (1-CHLOR-1,
1-DIFLUOROETHANE), 2.1, DOT-SP 12074.” Additionally, you seek confirmation of your
understanding that the term “tank car” refers only to a rail car as described in § 172.203.

A material, by definition, is only subject to the HMR as a hazardous waste if it is subject to
40 CFR Part 262 hazardous waste manifest requirements. The shipping description must not
include terms that indicate it is a hazardous waste or hazardous substance unless applicable.
Furthermore, you are correct in your understanding that the term “tank car” refers to a rail car.

I hope this information is helpful. Please contact us if we can be of further assistance.
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Sincerely, .

e
L EVE
. Dirk DerKindefen

Chief, Standards Development Branch
Standards and Rulemaking Division



Dodd, Alice (PHMSA)

s S
From: Patrick, Eamonn CTR (PHMSA)
Sent: Wednesday, September 27, 2017 3:12 PM
To: Hazmat Interps
Subject: FW: Request for interpretation

Hi Alice,

Please submit this as a letter of interpretation. Mr. Grantham spoke with me in the Info Center. Let me know if you have
any questions.

Thank you,
Eamonn

From: Allen Grantham [mailto:agrantham@mmm.com]
Sent: Tuesday, September 26, 2017 8:32 AM

To: INFOCNTR (PHMSA) <INFOCNTR.INFOCNTR@dot.gov>
Subject: Request for interpretation

Allen Grantham

3M Cottage Grove

10746 Innovation Road, Bldg 145-2
Cottage Grove, MN 55016-4600
agrantham@mmm.com
651-768-1680

Request for interpretation of 173.29
Dear Sir:

We have an isotainer that is to be sent for cleaning and reconditioning. The residue remaining in it is from a
shipment of hazardous waste. Regulation 40CFR173.29(a) says it must be offered for transportation the same as
when it held a greater quantity of the hazardous material. The trucking company believes that it must therefore
be shipped as a hazardous waste. They are asking that the manifest used for the last shipment be included with
the shipping papers, which will make the shipping description UN3161, Waste Liquefied gas, Flammable,
N.O.S., (1-CHLOR-1,1-DIFLUOROETHANE) 2.1, DOT-SP12074 RQ (D001).

According to 40CFR261.7 a RCRA empty container is not subject to 40CFR parts 261-268. That includes part
261, which means the waste code D001 no longer applies, and the waste is not a reportable quantity. It also
includes part 262 which means a manifest is not required. If a manifest is not required, the word waste should
not be in the shipping description. Therefore, I believe the shipping description should be UN3161, Liquefied
gas, Flammable, N.O.S., (1-CHLOR-1,1-DIFLUOROETHANE) 2.1, DOT-SP12074. I don’t believe that a copy
of the manifest used on the previous shipment is necessary. This would be consistent with 49CFR173.29(b)(3).

Can you please tell me which of the shipping descriptions in the two paragraphs above is correct under the
circumstances?



Secondly, 49CFR172.203 states that the shipping paper for a tank car containing the residue of a hazardous
material must include the phrase “RESIDUE: LAST CONTAINED”. Am I correct that the term “tank car”

refers only to a rail road car?
Thank you for your assistance.

Kind Regards,

Allen Grantham
EHS Engineer



