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U.S. Department
of Transportation

Pipeline and Hazardous
Materials Safety DEC 1 12017
Administration

1200 New Jersey Avenue, SE
Washington, DC 20590

Mr. James V. McManus
Entegris Inc.

7 Commerce Drive
Danbury, CT 06810

Reference No. 17-0094

Dear Mr. McManus;

This letter is in response to your August 25, 2017, letter requesting clarification of the Hazardous
Materials Regulations (HMR; 49 CFR Parts 171-180) applicable to cylinders. Specifically, you
present two scenarios involving the requalification of U.S. Department of Transportation (DOT)

3AA 2400 specification cylinders.
We have paraphrased and answered your questions as follows:

Scenario A

A DOT-3AA 2400 specification cylinder was last qualified on September 15, 2012, and
subsequently marked in accordance with § 180.213(d). You marked the cylinder with a
requalification date of September 15, 2012, and subsequently recorded the date in the
qualification record in accordance with § 180.215(b). You further state that the requalification
period for the cylinder is 5 years as specified in § 180.209(a). The cylinder is now empty and

meets the requirements of § 173.301(a)(2).

Q1:  You ask for the date by when the cylinder must be filled with a gas defined as a
hazardous material to remain in service before the requalification becomes due.

Al:  The cylinder in your scenario must be requalified within 5 years of the last requalification
date. Therefore, it must be filled before September 15, 2017, to remain in service.

Scenario B

A DOT-3AA 2400 specification cylinder was last qualified on September 15, 2012; subsequently
filled with a Class 2 hazardous material on July 15, 2017; and then shipped from the fill plant on
August 1, 2017, to a location where it is stored in a warehouse. The cylinder remains in the
warehouse until its next requalification comes due on October 15, 2017 (see § 180.209(a)), at
which point the cylinder is verified in good condition and shipped to an end user. The end user
consumes half the contents of the cylinder and returns it to the warehouse on January 6, 2018.
The warehouse in turn ships the cylinder back to the fill plant.



Ql:
Al:

Q2:

You ask if the transport operations described in this scenario comply with the HMR.

The answer is yes. Cylinders filled prior to their reauthorization date may remain in
service until emptied and may be transported in commerce provided all applicable HMR
requirements are met (see § 180.205(c)). An emptied cylinder due for requalification
may not be refilled and offered for transportation unless it has been requalified in

accordance with the HMR.

You ask if the Pipeline and Hazardous Materials Safety Administration (PHMSA)
defines the term “remain in service.”

PHMSA does not define “remain in service.” However, under § 180.205(c) of the HMR,
PHMSA does allow a cylinder to remain in service until it is emptied of a hazardous

material.

I hope this information is helpful. Please contact us if we can be of further assistance.

Sincerely,

T. Glenn Foster
Chief, Regulatory Review and Reinvention Branch
Standards and Rulemaking Division
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From: INFOCNTR (PHMSA)

Sent: Monday, August 28, 2017 11:16 AM

To: Hazmat Interps

Subject: ' FW: Request for Interpretation

Attachments: Entegris Request for Interpretation 49 CFR §180.205 (c).docx; Entegris Request for

Interpretation 49 CFR §180.205 (c).pdf

Hi Alice,
Please submit this as a letter of interpretation. Please let me know if you have any questions.

Thanks,
Jodi

From: Jim McManus [mailto:Jim.McManus@entegris.com]
Sent: Friday, August 25, 2017 1:59 PM

To: INFOCNTR (PHMSA) <INFOCNTR.INFOCNTR@dot.gov>
Subject: Request for Interpretation

Dear PHMSA,
| am submitting a request for interpretation of the HMR in accordance with 49 CFR §105.20.
I look forward to PHMSA's response.

Regards,

Jim McManus

Principal Engineer

Dangerous Goods Safety Advisor (DGSA)
M 203-482-1606

T 203-207-9307

N T e rrmes e entegris.com 7 Commerce Drive
CITHE EE N 50 YEARS DF PURE ADVANTAGE Danbury, CT 06810
United States
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August 25, 2017

Standards and Rulemaking Division

Pipeline and Hazardous Materials Safety Administration, Attn: PHH-10
U.S. Department of Transportation

East Building

1200 New Jersey Avenue, SE

Washington, DC 20590-0001

infocntr@dot.gov

Re: Request for Interpretation
Dear Sir or Madame:

In accordance with 49 CFR §105.20, this letter is being submitted by e-mail to PHMSA to request an
interpretation on several questions we have related to the Hazard Materials Regulations (HMR).

Question 1:
Scenario A

A DOT-3AA 2400 specification cylinder was last requalified on 9/15/2012. The necessary requalification
period is 5 years as specified in §180.209 (a). Subsequent to successful requalification on 9/15/2012,
the cylinder was marked in accordance with §180.213 (d). The month of requalification was identified
by the mark “9” and the year of requalification by the mark “12”. The date of the requalification was
recorded in the requalification record in accordance with §180.215 (b). The date format recorded was
“9/15/2012” such that the exact day during the month and year of requalification is known to the filler.
The cylinder is empty and in good condition meeting the requirements of §173.301 (a) (2).

Relevant Regulation

Below are the statements in §180.205 (c) that are relevant to our question:

No cylinder may be filled with a hazardous material and offered for transportation in commerce unless
that cylinder has been successfully requalified and marked in accordance with this subpart. A cylinder
may be requalified at any time during or before the month and year that the requalification is due.
However, a cylinder filled before the requalification becomes due may remain in service until it is
emptied.

Question for Scenario A

For the scenario previously described, what would be the last date that this cylinder could be filled with
a gas defined as a hazardous material and then “remain in service” before the requalification becomes
due?

Would this date be 8/31/2017 or 9/14/2017 or 9/30/2017 or some other date?



Scenario B

A DOT-3AA 2400 specification cylinder was last requalified on 9/15/2012. The cylinder is empty and in
good condition meeting the requirements of §173.301 (a) (2). The necessary requalification period is 5
years as specified in §180.209 (a).

The cylinder is then filled with a hazardous material of Class 2 on 7/15/2017 and then shipped from a
USA fill plant on 8/1/2017 to another location in the USA where it is stored in a warehouse.

The unemptied, unused cylinder remains in the USA warehouse until after its next requalification
becomes due. This date is 10/15/2017. On 10/15/2017, the warehouse HazMat shipping specialist has
verified that the cylinder is in good condition and ships it to an end-user in the USA. The end-user
consumes % the contents of the cylinder. The cylinder is still considered a hazardous material per the
HMR.

On 1/6/2018, the end-user wishes to return the cylinder to the USA warehouse. The end-user ships the
cylinder back to the warehouse. The warehouse in turn ships the cylinder back to the USA fill plant.

Relevant Regulation

Below is the statement in §180.205 (c) that is relevant to our question:

However, a cylinder filled before the requalification becomes due may remain in service until it is
emptied.

Questions for Scenario B

1. Are each of the transport operations described in Scenario B in compliance with the HMR?

2. If the answer to question 1 is “Yes”, is that because the term “remain in service” includes
operations related to the transport of hazardous materials?
3. Can PHMSA provide a definition for the term “remain in service”?

| look forward to any guidance PHMSA can provide as these types of questions come across my desk
often and | would appreciate PHMSA's take on these scenarios.

If PHMSA requires any further clarification regarding the questions, please contact me at your
convenience.

Sincerely,
Joames V. MeMaonans

James (Jim) V. McManus

Principal Engineer

Dangerous Goods Safety Advisor (DGSA)
Entegris Inc.

M  203-482-1606

O 203-207-9307
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August 25, 2017

Standards and Rulemaking Division

Pipeline and Hazardous Materials Safety Administration, Attn: PHH-10
U.S. Department of Transportation

East Building

1200 New Jersey Avenue, SE

Washington, DC 20590-0001

infocntr@dot.gov

Re: Request for Interpretation
Dear Sir or Madame:

In accordance with 49 CFR §105.20, this letter is being submitted by e-mail to PHMSA to request an
interpretation on several questions we have related to the Hazard Materials Regulations (HMR).

Question 1:

Scenario A

A DOT-3AA 2400 specification cylinder was last requalified on 9/15/2012. The necessary requalification
period is 5 years as specified in §180.209 (a). Subsequent to successful requalification on 9/15/2012,
the cylinder was marked in accordance with §180.213 (d). The month of requalification was identified
by the mark “9” and the year of requalification by the mark “12”. The date of the requalification was
recorded in the requalification record in accordance with §180.215 (b). The date format recorded was
“9/15/2012” such that the exact day during the month and year of requalification is known to the filler.
The cylinder is empty and in good condition meeting the requirements of §173.301 (a) (2).

Relevant Regulation

Below are the statements in §180.205 (c) that are relevant to our question:

No cylinder may be filled with a hazardous material and offered for transportation in commerce unless
that cylinder has been successfully requalified and marked in accordance with this subpart. A cylinder
may be requalified at any time during or before the month and year that the requalification is due.
However, a cylinder filled before the requalification becomes due may remain in service until it is
emptied.

Question for Scenario A

For the scenario previously described, what would be the last date that this cylinder could be filled with
a gas defined as a hazardous material and then “remain in service” before the requalification becomes
due?

Would this date be 8/31/2017 or 9/14/2017 or 9/30/2017 or some other date?



Scenario B

A DOT-3AA 2400 specification cylinder was last requalified on 9/15/2012. The cylinder is empty and in
good condition meeting the requirements of §173.301 (a) (2). The necessary requalification period is 5
years as specified in §180.209 (a).

The cylinder is then filled with a hazardous material of Class 2 on 7/15/2017 and then shipped from a
USA fill plant on 8/1/2017 to another location in the USA where it is stored in a warehouse.

The unemptied, unused cylinder remains in the USA warehouse until after its next requalification
becomes due. This date is 10/15/2017. On 10/15/2017, the warehouse HazMat shipping specialist has
verified that the cylinder is in good condition and ships it to an end-user in the USA. The end-user
consumes % the contents of the cylinder. The cylinder is still considered a hazardous material per the
HMR.

On 1/6/2018, the end-user wishes to return the cylinder to the USA warehouse. The end-user ships the
cylinder back to the warehouse. The warehouse in turn ships the cylinder back to the USA fill plant.

Relevant Regulation

Below is the statement in §180.205 (c) that is relevant to our question:

However, a cylinder filled before the requalification becomes due may remain in service until it is
emptied.

Questions for Scenario B

1. Are each of the transport operations described in Scenario B in compliance with the HMR?

2. If the answer to question 1 is “Yes”, is that because the term “remain in service” includes
operations related to the transport of hazardous materials?
3. Can PHMSA provide a definition for the term “remain in service”?

I look forward to any guidance PHMSA can provide as these types of questions come across my desk
often and | would appreciate PHMSA’s take on these scenarios.

If PHMSA requires any further clarification regarding the questions, please contact me at your
convenience.

Sincerely,
James V. McMawnany

James (Jim) V. McManus

Principal Engineer

Dangerous Goods Safety Advisor (DGSA)
Entegris Inc.

M  203-482-1606

O 203-207-9307



