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Materials Safety  
Administration 
 
August 7, 2025 
 
Art Fleener 
Fleener Consulting LLC 
3741 Mathews Road 
Ames, IA  50014 
 
Reference No. 25-0050 
 
Dear Mr. Fleener: 
 
This letter is in response to your April 23, 2025 email requesting clarification of the Hazardous 
Materials Regulations (HMR; 49 CFR Parts 171-180) applicable to the minimum thickness for 
Department of Transportation (DOT) specification Motor Carrier (MC) 331 cargo tanks. You 
explain that Pipeline and Hazardous Materials Administration (PHMSA) previously issued a 
memo to the Federal Motor Carrier Safety Administration’s (FMCSA) Hazardous Materials 
Division, providing clarification on the minimum thickness requirements for cargo tanks under 
the HMR, including those for MC 331 cargo tanks. You ask questions regarding the minimum 
shell thickness requirements. 
 
We have paraphrased and answered your questions as follows: 
 
Q1. Is the memo from PHMSA to FMCSA, as referenced in your incoming email, regarding 

the minimum shell thickness of an MC 331 specification cargo tank still valid? 
 
A1. Yes, this memo remains valid for the specific scenario that it addressed at the time it was 

drafted. Please keep in mind that an interagency memo, like the one referenced in your 
incoming email, is intended for “internal use only.” This memo is not meant to be shared 
outside of the agency, as it serves as internal guidance for specific situations. 

 
Q2. For an MC 331 specification cargo tank, what thickness is considered below the 

minimum requirement? 
 
A2. In accordance with § 178.337-3(e), the minimum thickness of the tank shell and head 

shall be determined using structural design requirements in Section VIII of the American 
Society of Mechanical Engineers (ASME) Code1 or 25% of the tensile strength of the 

 
1 ASME BPVC.VIII.1-2017, Section VIII—Rules for Construction of Pressure Vessels Division 1. 
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material used. Additionally, the minimum required thickness for an MC 331 cargo tank 
constructed before October 1, 2003, is determined by the thickness indicated on the U-1A 
form2 minus any corrosion allowance, as required in § 180.407(i)(9). If no corrosion 
allowance is indicated on the U-1A form, then the thickness of the tank shall be the 
thickness of the material of construction indicated on the U-1A form with no corrosion 
allowance. For an MC 331 cargo tank constructed after October 1, 2003, the required 
minimum thickness is the value that has been marked on the cargo tank, as required by 
§§ 180.407(i)(9) and 178.337-17(b).

Incidentally, § 180.407(i)(9) states that the minimum thickness for an MC 331 cargo tank 
constructed after October 1, 2003, can be found on the specification plate, but this is incorrect. 
However, the minimum thickness markings can be found on the name plate in accordance with 
§ 178.337-17(b) and this will be corrected in a future rulemaking.

I hope this information is helpful. Please contact us if we can be of further assistance. 

Sincerely, 

Dirk DerKinderen 
Chief, Standards Development Branch 
Standards and Rulemaking Division 

2 Form U-1A 

https://www.asme.org/wwwasmeorg/media/resourcefiles/aboutasme/standards_certification/bpvc%20data%20forms/bpvc_viii-1_u-1a.pdf


From: Dodd, Alice (PHMSA)
To: Baker, Yul (PHMSA)
Subject: FW: interp request
Date: Thursday, April 24, 2025 11:53:46
Attachments: under mill tollerance with .0004.pdf

interp thickness.pdf

From: Kelley, Shane (PHMSA) <shane.kelley@dot.gov> 
Sent: Wednesday, April 23, 2025 3:19 PM
To: Hazmat Interps <hazmatinterps@dot.gov>
Cc: art fleener <fleenerconsulting@yahoo.com>
Subject: Fw: interp request

Please process and thank you

From: art fleener <fleenerconsulting@yahoo.com>
Sent: Wednesday, April 23, 2025 3:09:48 PM
To: Kelley, Shane (PHMSA) <shane.kelley@dot.gov>
Subject: interp request

You don't often get email from fleenerconsulting@yahoo.com. Learn why this
is important

CAUTION: This email originated from outside of the Department of Transportation (DOT). Do
not click on links or open attachments unless you recognize the sender and know the content
is safe.

Shane

See the below and the attached files.

Thanks

art
Fleener Consulting LLC.
515 291 9208
fleenerconsulting.com

On April 18, 2014, PHMSA issued a Memorandum, REF: 13-0216 that addressed
minimum thickness of various specification cargo tanks.  (see attached file).   This
memo appears to no longer be available as a PHMSA interpretation (interp) when a
search is made on PHMSA's website.

Baker, Y
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This interp amongst other things answers questions on when a MC331 cargo tank is
below the minimum thickness.   This interp tells us based on ASME code that the
USDOT will allow .014” below the minimum thickness as shown on the specification
plate.   So, if a tanks minimum thickness as shown on the specification plate is .250”,
this tank would not be too thin until it is more then .014” below .250” or once the tank
went below .236” for thickness.

PHMSA determined the .014” in the April 18, 2014, memo by using the ASME code
for mill under tolerance for .01”.   The .004” is based on a ASME interpretation for
rounding rules for a combination total of .014”.  (see attached file) 

Below are the 49 CFR regulations for determining minimum thickness of specification
cargo tanks.

Questions:

1.       Is the April 18, 2014, Memorandum, REF: 13-0216 that addressed minimum
thickness of various specification cargo tanks still accurate for when a MC 331 cargo
tank is too thin and allowing .014” below the minimum thickness as shown on the
specification plate before the tank is too thin.

2.       If as described in question #1 is no longer allowed by the USDOT for a MC331
cargo tank when would a MC331 cargo tank that has a minimum thickness of .250”
be below the minimum thickness?

If you have any questions, please let me know.

Thank you.

 

Art Fleener

Fleener Consulting LLC

 

§ 180.407 Requirements for test and inspection of specification cargo tanks.

(i)                  Thickness testing.

(5) Minimum thicknesses for MC 300, MC 301, MC 302, MC 303, MC 304, MC
305, MC 306, MC 307, MC 310, MC 311, and MC 312 cargo tanks are determined
based on the definition of minimum thickness found in § 178.320(a) of this
subchapter. The following Tables I and II identify the “In-Service Minimum
Thickness” values to be used to determine the minimum thickness for the
referenced cargo tanks. The column headed “Minimum Manufactured Thickness”
indicates the minimum values required for new construction of DOT 400 series
cargo tanks, found in Tables I and II of §§ 178.346-2, 178.347-2, and 178.348-2 of
this subchapter. In-Service Minimum Thicknesses for MC 300, MC 301, MC 302,



MC 303, MC 304, MC 305, MC 306, MC 307, MC 310, MC 311, and MC 312
cargo tanks are based on 90 percent of the manufactured thickness specified in
the DOT specification, rounded to three places.

 

§ 178.320 General requirements applicable to all DOT specification cargo tank
motor vehicles.

Minimum thickness means the minimum required shell and head (and baffle and
bulkhead when used as tank reinforcement) thickness needed to meet the
specification. The minimum thickness is the greatest of the following values:

(1)

(i) For MC 330, MC 331, and MC 338 cargo tanks, the specified minimum thickness
found the applicable specification(s); or

(ii) For DOT 406, DOT 407 and DOT 412 cargo tanks, the specified minimum
thickness found in Tables I and II of the applicable specification(s); or

(iii) For MC 300, MC 301, MC 302, MC 303, MC 304, MC 305, MC 306, MC 307, MC
310, MC 311, and MC 312 cargo tanks, the in-service minimum thickness prescribed
in Tables I and II of § 180.407(i)(5) of this subchapter, for the minimum thickness
specified by Tables I and II of the applicable specification(s); or

(2) The thickness necessary to meet with the structural integrity and accident damage
requirements of the applicable specification(s); or

(3) The thickness as computed per the ASME Code requirements (if applicable).

 

 
 

https://gcc02.safelinks.protection.outlook.com/?url=https%3A%2F%2Fwww.ecfr.gov%2Fcurrent%2Ftitle-49%2Fsection-180.407%23p-180.407(i)(5)&data=05%7C02%7Cshane.kelley%40dot.gov%7C0b833bcd08ec42e708d408dd829a7be9%7Cc4cd245b44f04395a1aa3848d258f78b%7C0%7C0%7C638810322755470293%7CUnknown%7CTWFpbGZsb3d8eyJFbXB0eU1hcGkiOnRydWUsIlYiOiIwLjAuMDAwMCIsIlAiOiJXaW4zMiIsIkFOIjoiTWFpbCIsIldUIjoyfQ%3D%3D%7C0%7C%7C%7C&sdata=jDKcINaAurtTE51sVt%2FbWapHRc7li5kVvaWk%2BTLH1cQ%3D&reserved=0
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