


 
August 25, 2025 
 

U.S. Department of Transportation 

U.S. DOT/PHMSA (PHH-10) 

East Building 

1200 New Jersey Ave., SE 

Washington, DC 20590 

INFOCNTR.INFOCNTR@dot.gov 

 

RE: Letter of Interpretation Request 

 

Dear Sir/Madam: 

 

Fibrebond is a modular building manufacturer performing work in the industrial and data center 

industries. Our manufactured, industrial equipment buildings are transported via specialized hauling 

equipment by a select few motor vehicle carriers. Recently it was requested that we include in our 

buildings during shipment full racks of lithium-ion batteries containing multiple cells within custom-

manufactured battery racks. These racks are engineered by the battery makers for the specific purpose 

of safely housing batteries during transport, storage, and use. 

 

I am requesting confirmation on our ability to ship a set of lithium-ion batteries tested to UN3480, then 

in turn packed (in engineered racks) in a shippable building/container per requirements in UN3536 

including special provision 389.  

 

I am using Interpretation Letter 22-0086 (attached) as a basis.  

 

Please advise at your earliest convenience. 

 

Sincerely, 

 

Chet Carpenter______ 

Chet Carpenter 

Director of Technical Sales 

Fibrebond Corporation, now a part of Eaton 

mailto:INFOCNTR.INFOCNTR@dot.gov


U.S. Department     
of Transportation 
Pipeline and Hazardous 
Materials Safety  
Administration 

November 7, 2022 

Ms. Laura Warren 
Vice President 
Fujitrans USA Inc. 
1231 E 230th Street 
Carson, CA  90745 

Reference No. 22-0086 

Dear Ms. Warren: 

This letter is in response to your August 22, 2022, email and subsequent conversations with a 
member of my staff requesting clarification of the Hazardous Materials Regulations (HMR; 49 
CFR Parts 171-180) applicable to requirements for transporting lithium ion batteries and nickel-
metal hydride batteries by highway.  Specifically, you describe a scenario in which your 
company facilitates the highway movement of 1) “UN3480, Lithium ion batteries, 9” with a 
watt-hour (Wh) rating greater than 300 Wh, and 2) “UN3496, Batteries, nickel-metal hydride, 9.”  
You ask several questions regarding the training, hazard communication, and emergency 
response information (ERI) requirements for highway transportation of these hazardous 
materials. 

Regarding nickel-metal hydride batteries, a nickel-metal hydride battery transported by highway 
is not subject to any of the requirements of the HMR, except for incident reporting and basic 
packaging requirements to protect the batteries from damage and short-circuit during movement.  
Nickel-metal hydride batteries transported by highway are not subject to the HMR’s hazard 
communication or training requirements.  See § 172.102(c)(1) Special Provision 130 for further 
details on the requirements applicable to nickel-metal hydride batteries transported by highway.  

We have paraphrased and answered your questions as applicable to the transportation of large 
lithium ion batteries greater than 300 Wh as follows: 

Q1. You ask whether drivers are required to have a hazardous material (hazmat) endorsement 
on their commercial driver’s license (CDL) in order to transport the described lithium ion 
batteries by highway. 

A1. The answer is no, a driver is not required to have a hazmat endorsement on their CDL to 
transport lithium ion batteries by highway in the United States.  Section 172.504(f)(9) 
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states that a Class 9 placard is not required for domestic transportation.  Therefore, the 
Federal Motor Carrier Safety Regulations would not require a driver to have a hazmat 
endorsement on their CDL.  However, please be aware that in accordance with § 
177.800(c), each driver who is a hazmat employee is subject to the training requirements 
in Subpart H of Part 172 and the driver training requirements in § 177.816, regardless of 
whether a hazmat endorsement is required on their CDL.

Q2. You ask whether dock workers involved in the transloading of a shipping container 
containing these lithium ion batteries from a vessel to a motor vehicle are required to be 
“hazmat certified.” 

A2. Based on the understanding that “hazmat certified” means a hazmat employer has 
certified that a hazmat employee has been trained and tested in accordance with Part 172, 
Subpart H, then the answer is yes—depending on the function(s) performed by the 
employee relating to the safe transportation of the lithium ion batteries.  The HMR’s 
training requirements (see Part 172, Subpart H) apply to all employees directly affecting 
hazardous materials transportation safety.  This includes persons who load, unload, or 
handle hazardous materials; prepare hazardous materials for transportation; or who 
transport hazardous materials subject to the HMR (see generally, §§ 171.1, 172.702(b)). 

Q3. You ask whether the bill of lading (i.e., the shipping paper) presented to the motor 
vehicle carrier must comply with the requirements of the HMR. 

A3. The answer is yes.  The bill of lading for the described lithium ion batteries is subject to 
the hazardous materials shipping paper requirements of Part 172, Subpart C.  

Q4. You ask whether a safety data sheet (SDS) is required to be provided to the driver of the 
motor vehicle. 

A4. A shipment of the described lithium ion batteries is subject to the ERI requirements in 
accordance with Part 172, Subpart G.  An SDS could be used to meet the ERI 
requirement (see § 172.602(b)(3)); however, it is not the only way to meet the content 
and accessibility requirements for ERI.  

Q5.  You ask whether the consignee of the shipment is required to have “hazmat certified” 
employees unload the shipping container after delivery. 

A5.  The answer is dependent on the details of the delivery procedure at the consignee’s 
facility.  If consignee employees unload the lithium ion batteries from the shipping 
container while the motor carrier is still present, then this meets the definition of 
“unloading incidental to movement” and therefore, the consignee employees must be 
trained in accordance with Part 172, Subpart H requirements.  However, if the unloading 
occurs after the carrier has departed (i.e., no longer with or in presence of carrier 
personnel), then transportation has ended with respect to the shipment and the consignee 
employees are not subject to the HMR.  See § 171.1(c)(3) for further details. 



Q6.  You ask whether hazardous material storage protocols are required to be followed at the 
consignee’s facility. 

 
A6. This question is beyond the scope of the HMR.  Requirements for the storage of lithium 

ion batteries may be found in state and local fire codes and regulations issued by the 
Department of Labor Occupational Safety and Health Administration. 

 
I hope this information is helpful.  Please contact us if we can be of further assistance.   
 
Sincerely,  
 
 
 
Dirk Der Kinderen 
Chief, Standards Development Branch 
Standards and Rulemaking Division 
 



From: INFOCNTR (PHMSA)
To: Dodd, Alice (PHMSA); Hazmat Interps
Subject: FW: Los Angeles transloading Lithium batteries
Date: Monday, August 22, 2022 2:34:48 PM
Attachments: image001.png

Dear Alice and team,
Please see the interp request below. I apologize for the messy format of the email, as there was a
delay in the inquirer sending their address. Please let me know if anything else is needed.
Best,
Rachel (HMIC)

From: laura@fujitransusa.com <laura@fujitransusa.com> 
Sent: Monday, August 22, 2022 2:03 PM
To: INFOCNTR (PHMSA) <INFOCNTR.INFOCNTR@dot.gov>
Subject: RE: Los Angeles transloading Lithium batteries

CAUTION: This email originated from outside of the Department of Transportation (DOT). Do
not click on links or open attachments unless you recognize the sender and know the content
is safe.

Hello Rachel,

Thank you for your prompt reply.  Please note answers below:

Laura Warren, VP

Fujitrans USA Inc.

1231 E 230th Street
Carson, CA  90745
(310) 600-1569

From: INFOCNTR (PHMSA) <INFOCNTR.INFOCNTR@dot.gov> 
Sent: Monday, August 22, 2022 10:34 AM
To: laura@fujitransusa.com
Subject: RE: Los Angeles transloading Lithium batteries

Dear Laura,

We have received your request for a written letter of interpretation regarding the hazardous
materials regulations (49 CFR Parts 171-180). The hazardous materials regulations are available at
the following URL:

Patrick

22-0086
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https://www.phmsa.dot.gov/phmsa-regulations
 
However, before we can submit your request for processing, please respond to this email with:
 

Full Name
Physical Mailing Address
Telephone Number

 
Sincerely,
 
Rachel, Hazardous Materials Specialist
 
An e-mail response from this office is considered informal guidance. Formal guidance may be
requested in accordance with 49 CFR 105.20. https://www.phmsa.dot.gov/standards-
rulemaking/hazmat/hazardous-materials-information-center
 
 
 

From: laura@fujitransusa.com <laura@fujitransusa.com> 
Sent: Monday, August 22, 2022 8:17 AM
To: INFOCNTR (PHMSA) <INFOCNTR.INFOCNTR@dot.gov>
Subject: Los Angeles transloading Lithium batteries
 
CAUTION: This email originated from outside of the Department of Transportation (DOT). Do
not click on links or open attachments unless you recognize the sender and know the content
is safe.
 
Hello Phsma,
 
Please see below and attached.  Fujitrans is a logistics company in the Los Angeles
Area.  We are currently offering our services to an importer and some of the shipments
They are import are lithium batteries UN3980 and UN3496.  They are imported on the
Water and follow the requirements from the IMDG which requires IMO’s and placards
To be issued and used for all handling for ocean transport.
 
The big question and confusion is still the domestic and highway transportation.  I have
Received information that once the shipment is a domestic shipment moving over the
Highway  the haz mat protocal is not required.
 
Is that correct:
 

1. Drivers are not required to be haz mat certified and no endorsement is required on
Their CDL license???  Since the attached indicates no CDL endorsement is required then
Logic would be that the shipment is deemed non hazardous / non regulated so no haz
Protocal or procedures are required.  No placarding, no hazardous indicated shipping

https://www.phmsa.dot.gov/phmsa-regulations
https://www.phmsa.dot.gov/standards-rulemaking/hazmat/hazardous-materials-information-center
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Papers and no training is required to handle these shipments???
 

2. Dock workers handling the transloading from ocean container to domestic trailer are not
Required to be haz mat certified???

 
3. Truck BOL is not required to indicate any haz mat detail with class, proper shipping name

Etc???
 

4. MSDS is not required to be included with the load, with the driver???
 

5. Consignee is not required to use haz mst certified dock workers to handle the shipment
 
Upon deliver??

 
6. No haz mat protocal is required during storage at consignee’s facility??     

 
This is my confusion that I need clarification.  I understand how to handle for air
And ocean.  My confusion starts once the shipments are domestic and in need of
Highway motor carrier transportation.
Are the shipments imported by ocean under UN3480 and UN3496 non regulated
Once they are transported by highway by motor carrier truck service???
 
Please confirm soonest and I would like the opportunity to call your offices this
Morning to discuss and confirm.  You will see the attached includes a letter from
The PHSMA confirming that drivers are not required to have a CDL endorsement
On their license so that would steer me to handle the entire shipment as a non
Regulated / non hazardous shipment.
 
 
Please advise soonest.
 
Best Regards,
Laura Warren
Fujitrans USA inc.
(310) 600-1569
 
 
 
Hi Laura,
 
Your enquiry was passed to me by our LA office. It is a little out of our normal purview, but I
think you are on the correct path. 
 
Please see the attached PHMSA interpretation, specifically a similar question and answer
below (Q2 and A2) for guidance. 
 
Q2: You ask whether the driver of a motor vehicle transporting an energy storage system
classified as “UN3536, Lithium batteries installed in cargo transport unit, 9” is required to
have a hazmat endorsement on his or her Commercial Driver’s License (CDL). 



 
A2: The answer is no. For purposes of 49 CFR Part 383 and the applicability of the CDL
hazmat endorsement, a “hazardous material” is defined in 49 CFR 383.5 as a material that has
been designated as hazardous under 49 U.S.C. 5103 and is required to be placarded under
Subpart F of 49 CFR Part 172; or any quantity of a material listed as a select agent or toxin in
42 CFR Part 73. In your scenario, the cargo transport unit does not require placards under
Subpart F of 49 CFR Part 172 (see § 172.504(f)(9)).
 
The PHMSA interpretation website has a search function (magnifying glass on the left and
enter the CFR section) which can be useful tracking previous interpretations related to a
particular section of code. Link below.
 
https://www7.phmsa.dot.gov/regulations/title49/b/2/1

Interpretations | PHMSA
49 CFR Parts 100 - 199 This section provides interpretations related to PHMSA’s safety
regulations, as well as regulations parts identified by the part number and subject.

www7.phmsa.dot.gov

 
 

Regards,

 

Robert Harris

Deputy Chief Surveyor - Pacific Ports

National Cargo Bureau
Mobile: (206) 900-6497
Email: harris@natcargo.org
Visit our Website: www.natcargo.org 

Our Mission:  Safety of Life and Cargo at Sea
 

From: laura@fujitransusa.com <laura@fujitransusa.com>
Sent: Tuesday, February 15, 2022 10:34:27 AM
To: ncblax@natcargo.org <ncblax@natcargo.org>
Subject: Tacoma and Los Angees transloading
 
Hello Greg,
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https://gcc02.safelinks.protection.outlook.com/?url=http%3A%2F%2Fwww.natcargo.org%2F&data=05%7C01%7CAlice.Dodd%40dot.gov%7C4df82646a16d49e7b62608da846cfd09%7Cc4cd245b44f04395a1aa3848d258f78b%7C0%7C0%7C637967900877415035%7CUnknown%7CTWFpbGZsb3d8eyJWIjoiMC4wLjAwMDAiLCJQIjoiV2luMzIiLCJBTiI6Ik1haWwiLCJXVCI6Mn0%3D%7C3000%7C%7C%7C&sdata=hm7cD2c5KpuSf%2FSmLtR%2BRY4UE2MGrPzzCviQI5NRh30%3D&reserved=0
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See below.  So I think I found the reg.  Does that reg cover the 2 UN’s I sent you???
 
UN3480 and UN3496???
 
My assumption is that we do not need haz drivers or placards when transporting
By truck.
 
Please confirm..
 
Thanks much,
Laura Warren
Fujitrans USA Inc.
(310) 600-1569
 
 
 
For Class 9 (Miscellaneous) hazardous materials, placards are not required to be displayed for
domestic transportation, including the domestic portion of international transportation, that occurs
within the United States (see § 172.504(f)(9) of the HMR).
 
In accordance with the FMCSA regulations, only drivers of vehicles transporting hazardous materials
that are required to be placarded in accordance with Subpart F of Part 172 of the HMR must have a
hazardous materials endorsement to their CDL (See § 383.93). Thus, a hazardous materials
endorsement is not required for a driver transporting any quantity of Class 9 materials, even when
placarded with Class 9 placards.
 
He also shared this link to FMSCA’s guide for placarding that clearly states Class 9 is not required for
domestic transportation, bulk transport is required to display the ID but not to be a hazmat certified
driver or be covered under hazmat insurance.
https://www.fmcsa.dot.gov/sites/fmcsa.dot.gov/files/docs/Hazardous_Materials_Markings_Labeling
_and_Placarding_Guide.pdf
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