Cardez, E.

25-0097
PORT OF TEXAS CITY

TEXAS CITY TERMINAL RAILWAY COMPANY

Mr. Shane Kelley

Director, Standards and Rulemaking Division

U.S. DOT/PHMSA (PHH-10)

1200 New Jersey Avenue, SE East Building, 2nd Floor
Washington, DC 20590

RE: REQEUST FOR FORMAL LETTER OF INTERPRETATION
Dear Mr. Kelley:

This letter is a request for a Formal Letter of Interpretation to the train placement requirement for
the movement of hazmat cars to customers of the Texas City Terminal Railway Company (TCTRR).

Factual description of movement:

The TCTRR is a terminal switching railroad consisting of other than main track operation tracks
(FRA GCOR 6.28) that are 10 MPH maximum speed that does not handle trains as defined in
HMG-123. We provide switching services to our chemical industry partners with primarily
petroleum products shipments. Our industry partners are located on leased property owned
by the Port of Texas City — Texas City Terminal Railway Company. We switch cars between
the TCTRR terminal and our industry partners that restrict movements to cars destined to and
from their facilities only. Most of the products handled are ethanol, diesel fuel, and gasoline.
We do not handle any explosive or TIH/PIH cars but do handle corrosive, flammable, and
combustible cars. The only non-hazmat cars that are handled in our facility are the buffer
cars that come to us with the unit ethanol trains.

TCTRR believes that by the definition shown in HMG-123, our operation should be classified as a
switching operation only. We further believe that the restriction for car placement found in our
switching instructions is sufficient for the movements being made in our terminal to be defined as
“switching operations”. We use the Union Pacific Railroad form 8620 as our instructions to our
crews. We give our crews hazmat paperwork as part of our normal process, and we keep the
current Emergency Response Guidebook on all locomotives.

Thank you for your consideration of our request. Please contact me at 409-739-0231 or

tbrown@sictrr.com with any questions.

Respectfully,

The

TK Brown
Director of Rail Operations

PORT OF TEXAS CITY 2425 SH 146 North Phone 409-945-4461
Established 1893 Texas City, Texas 77590 Fax 409-945-8479
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Summary:

This Hazardous Materials Guidance document provides guidanee on the application of the
term “train” as defined in the Federal hazardous materials transportation safety regulations
(HMR) at Title 49 Code of Federal Regulatious {CFR) § 171.8. The term is relevant to
determining when the HMR’s train placement and hazard communication requirements
apply. See 49 CFR § 174.85 and 49 CFR Part 172, Subparts C-G

Discussion:

The eperation ef a “train” trzmspc)rtmg hazardous materials requires the proper placement within
the train of all cars carrying hazardous materials. Additionally, the train crew must have
documentation for the hazardous materials cars that meets the requirements of the HMR. See 49
CFR §§ 174.85 (train placement requirements) and 174.26 {(notice to wain crew reqmrcmentq) '

The HMR defines “train™ as:
one or more engines coupled with one or more rail cars, except during switching
operations or where the operation is that of elassifying and assembling rail cars
within a railroad yard for the purpose of making or breaking up trains.

Given this definition, “switching operations” must mean something different from “classifying
and assembling cars for the purpose of making or breaking up trains,” otherwise the definition is
redundant, “Switching service,” according to a common tailroad dictionary', “consists of
moving cars from one track to another track or to different positions on the same track. It
includes the moving of cars in the make-up and break-up of trains; also, moving cars on
industrial switching tracks or interchange tracks, and the general movement of cars within
terminals or at junctions.” The Supreme Court® has described switching operations as “sorting,
orselecting, or classifying,



cars involving coupling and unceupling, and the movement of one or a few at a time over shert
distances.” It follows that switching operations are railroad operations in yards, sidings, and
industries where the air brake rules do not apply.

Iir a letter to Southern Pacific dated March 3, 1980, FRA explained the term “train™ as it related
to FRA's air brake regulations:

A train consists of ene or niore locomotives coupled to ene or more cars exeept
during operations involving switching, Although the lines are not always
clearly drawn, where there is:a movement of a considerable number of cars for
more than one mile, without any setting out or picking up cars enroute, that
movement involves a train rather than a loconiotive performing sw. itching

Other factors that indicate a train are transfers between yards and crossing of
public highways or other railroad tracks at grade. Movements on mainline track
and use of road crews and locomotives are not essential for a train.

To summarize, if the air brake rules apply to a movement, it is a train and the train placement
and hazardous materials documentation rules apply’. In addition, because interchange
operations involve the transfer of custody/responsibility with the cars, transfer movements,

regardless of the applicability of the air brake rules, are not considered switching,

G way Age’s tompf ehensive Railroad chtzanm v, p. 143, ﬁxmmons—Boardman
Pubhshmg (,ompany ©1984.

ZUmfed States v. Seaboard Air Line Razlroad Co. 361 US 78, 81 (1959).

3 Operations not co ve‘;ed by the air brake rules are nonetheless covered by the requirements for
emergency response information: 49 CFR §§ 172.600 through 172.604.



