Cajar, J.

25-0075
From: INFOCNTR (PHMSA)
To: Baker, Yul (PHMSA)
Cc: Hazmat Interps
Subject: FW: Interpretation Request
Date: Friday, June 6, 2025 12:17:16
Hi Yul,

Please see the below interpretation request.
Let me know if you need anything.

-Breanna

From: Manuel de la Fuente <manueldelafuente1967 @gmail.com>
Sent: Friday, June 6, 2025 10:17 AM

To: INFOCNTR (PHMSA) <INFOCNTR.INFOCNTR@dot.gov>
Subject: Re: Interpretation Request

This email originated from outside of the Department of Transportation (DOT). Do

not click on links or open attachments unless you recognize the sender and know the content

is safe.

Thank you Breanna for your response
My phone number is 469-203-9186

On Thu, Jun 5, 2025 at 10:06 AM INFOCNTR (PHMSA) <INFOCNTR.INFOCNTR@dot.gov> wrote:

Dear Manuel,

We have received your request for a written letter of interpretation regarding the hazardous
materials regulations (49 CFR Parts 171-180). The hazardous materials regulations are available at
the following URL:

https://www.phmsa.dot.gov/phmsa-regulations

However, before we can submit your request for processing, please respond to this email with:

e Telephone Number
Sincerely,

Breanna, Hazardous Materials Specialist



An e-mail response from this office is considered informal guidance. Formal guidance may be
requested in accordance with 49 CFR 105.20. https://www.phmsa.dot.gov/standards-

rulemaking/hazmat/hazardous-materials-information-center

From: Manuel de |la Fuente <manueldelafuente1967 @gmail.com>
Sent: Wednesday, June 4, 2025 9:48 PM

To: INFOCNTR (PHMSA) <INFOCNTR.INFOCNTR@dot.gov>
Subject: Interpretation Request

This email originated from outside of the Department of Transportation (DOT).

Do not click on links or open attachments unless you recognize the sender and know the
content is safe.

June 4" 2025

Interpretation Request

| am writing to request an interpretation of a hazmat employee definition in relation to the scenarios
described below.

| am writing as a private citizen not associated with any organization and would like to remain
anonymous if DOT decides to make this request public.

Scenario 1: Employee A grabs a DOT-approved drum, fills it up with a hazardous waste, labels it, and
transports it to a RCRA-authorized 90-day hazardous waste storage area located in building X.

Question: Is employee A a hazmat employee? Is DOT training required for employee A?

Answer: No. Even though employee A performed tasks that are described in the DOT rule as hazmat
employee tasks (49 CFR 171.8 — Pre-transportation Function), namely: 3) filling a hazardous material
packaging, including bulk packaging; 4) Securing a closure on a filled or partially filled hazardous
materials package or container ..., 5) marking a package to indicate that it contains a hazardous
material, and 6) labeling a package to indicate that it contains a hazardous material; employee A never
performed this functions with the intent to give the package for transportation. Waste containers were
transported to a RCRA storage within the building.

All these tasks were performed under RCRA. The drum is not a DOT container but a RCRA container,
the label is not a DOT shipping label but a RCRA label, the transportation of the hazardous waste was
done within the building X, not on a public road. DOT rules are not applicable. Since DOT rules are
not applicable to this scenario, employee A is not a hazmat employee and training will fall under
RCRA, not DOT.

| would even argue that the hazardous waste in this scenario cannot be classified as a DOT hazardous
material. Itis a hazardous waste regulated under RCRA. DOT hazardous material classification is not
applicable to the waste containers till the containers are closed to specs, weighted, palletized by DOT
classes, corresponding DOT labels are affixed, and a Hazardous Waste Manifest is prepared, all in
preparation for consignment (49 CFR 171.8 — Pre-transportation Function)



Scenario 2: Employee A selects a DOT-approved drum, fills it up with a hazardous waste, labels it,
and transports it to a RCRA-authorized 90-day hazardous waste storage area located in building X.

Question: Is employee A a hazmat employee?

Answer: The answer will vary depending on how the waste was shipped. If the waste was shipped on
the same drum employee A initially selected; then, yes, employee A is a hazmat employee because
he/she selected a hazardous material packaging that was ultimately given for transportation in
commerce (49 CFR 171.8 — Pre-transportation Function (2)). If the waste is re-packaged into a
different container before shipment by employee B, employee A is not a hazmat employee but
employee B is since he/she performed pre-transportation tasks.

Thank you for helping me in clarifying this

Manuel de la Fuente
11914 County Road 496, Princeton, TX 75407

Manueldelafuente1967@gmail.com



