
From: INFOCNTR (PHMSA)
To: Dodd, Alice (PHMSA)
Cc: Hazmat Interps; Baker, Yul (PHMSA)
Subject: FW: Interpretation Request - Shipping Cat B Blood as Non-Regulated for Autologus Transfusion
Date: Monday, April 21, 2025 15:42:04
Attachments: PHMSA_Interpretation_Request_Autologous_Transfusion.pdf

Hi Alice,

Please see the attached interpretation request. Let us know if you need anything.

Sincerely,
Janaye

From: Jim Powell <jim@dgtraining.com> 
Sent: Monday, April 21, 2025 1:43 AM
To: PHMSA HM InfoCenter <PHMSAHMInfoCenter@dot.gov>; INFOCNTR (PHMSA)
<INFOCNTR.INFOCNTR@dot.gov>
Cc: Jim Powell <jim@dgtraining.com>; Terry Poland <Terry@dgtraining.com>
Subject: Interpretation Request - Shipping Cat B Blood as Non-Regulated for Autologus Transfusion

CAUTION: This email originated from outside of the Department of Transportation (DOT). Do
not click on links or open attachments unless you recognize the sender and know the content
is safe.

Please see the attached request to clarify 173.134(b)(7) which essentially exempts all blood
being shipped for the purpose of transfusion, from the HMR.  It is possible that a patient with a
rare blood type might want to bank their own blood for a future surgery.  If that patient tested
positive for HIV or Hepatitis or some other blood borne pathogen, could this blood, being
shipped for transfusion be shipped as non-regulated.

It seems that it could.  It’s not being shipped for the purpose of testing – it’s already been
tested so 173.134(b)(8) would not seem to apply.

I called the HMinfo center and talked with an agent so agreed that it would be not subject to
the HMR but I’d feel more comfortable with an interpretation.

Thank you,

Jim Powell
President
Transportation Development Group LLC
www.dgtraining.com
1-808-280-6047

Horne, T.
25-0063
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DOT Interpretation Request HIV+ Blood shipped for Autologous Transfusion. 
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Green Valley, AZ 85614 
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April 20, 2025 


Pipeline Standards and Rulemaking 
U.S. Department of Transportation, Pipeline and Hazardous Materials Safety 
Administration 
1200 New Jersey Avenue, SE 
Washington, DC 20590 


Email pdf to infocntr@dot.gov Phone: 202-366-8553 


Interpretation request – Autologous Transfusion with HIV+ Blood 


I would like to verify that if a HIV+ patient who wants to “bank” their own blood (i.e. for 
future surgery) and that blood for transfusion can be shipped without being considered 
either UN3373 or an Exempt Human Specimen. 


49 CFR 173.134(b)(7) says that blood shipped for the purpose of transfusion is not subject 
to the HMR.  It does not qualify that exception if the patient might be HIV+ or infected with 
some other bloodborne pathogen in Category B. 


The PHMSA Infectious Substance Classification Flowchart supports this as well. Here’s a 
recap of that flow chart: 


Is the material known or reasonably expected to contain an infectious pathogen? YES 


Does it meet the definition of a Category A infectious substance? NO 


Does it meet any of the conditions listed in §173.134(b)? YES (it meets 173.134(b)(7)) 


Not subject to the requirements of Division 6.2 materials. 


While the incidence of autologous transfusions is diminishing, it is still possible that a 
patient with a rare blood-type may want to engage in this type of storage, and if needed, 
shipping this blood to a surgical site.



https://www.ecfr.gov/current/title-49/part-173/section-173.134#p-173.134(b)(7)





DOT Interpretation Request HIV+ Blood shipped for Autologous Transfusion. 


One final note, there is an exception in 173.134(b)(8), but that appears only relevant to 
blood being shipped for the purpose of testing. 


This is the patient’s own blood that has already been screened and is known to be HIV+ (or 
some other Cat B pathogen for the sake of discussion.) 


Can that blood, shipped for the purpose of transfusion, even though it is HIV+, be 
transported as not-regulated as per 173.134(b)(7). 


Sincerely, 


 


Jim Powell, DGSA, CDGP 
President 
Transportation Development Group LLC 
jim@dgtraining.com  1-808-280-6047 


PS just to double-check I also looked at ICAO and the UN Recommendations and it has the 
same exemption: 


ICAO 6.3.2.3.7 Bood products 


Blood or blood components that have been collected for the purposes of transfusion or for 
the preparation of blood products to be used for transfusion or transplantation and any 
tissues or organs intended for use in transplantation as well as samples drawn in 
connection with such purposes are not subject to these Instructions. 


UN Model Regulations (Orange Book) 


2.6.3.2.3.7 Blood or blood components which have been collected for the purposes of 
transfusion or for the preparation of blood products to be used for transfusion or 
transplantation and any tissues or organs intended for use in transplantation as well as 
samples drawn in connection with such purposes are not subject to these Regulations. 
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