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March 27, 2025 
 
 
Ms. Carolyn Norris 
Project Manager 
AECOM Technical Services, Inc. 
5438 Wade Park Boulevard 
Suite 200 
Raleigh, NC  27607 
 
Reference No. 24-0104 
 
Dear Ms. Norris: 
 
This letter is in response to your October 24, 2024, letter requesting clarification of the 
Hazardous Materials Regulations (HMR; 49 CFR Parts 171-180) applicable to classification of 
Division 4.2 self-heating substances.  Specifically, is the alternative to the testing method 
described in the United Nations (UN) Manual of Tests and Criteria described in your letter have 
technical merit in this Office’s opinion?  According to your letter, the material to be tested 
exhibits the characteristic of a self-heating material; though, the exact test as described in the UN 
Manual of Tests & Criteria cannot be performed. 
 
Yes.  The method described in the UN Manual of Tests and Criteria, Test N.4—test method for 
self-heating substances—requires testing of samples in 25 mm and 100 mm cubes at discrete 
temperatures to establish whether a material meets the definition of a Division 4.2 self-heating 
material and to determine the packing group.  You state that your alternative method mimics the 
test set out in the UN Manual of Tests and Criteria for the Division 4.2 self-heating material 
except that—due to the form of the material—you did not use a 25 mm or 100 mm sample cube.  
You state that the test was performed as a thin layer on a substrate measuring 152.5 mm x 
152.5 mm—the form it will be in when offered for transportation.  You note that your testing 
demonstrated that in this form, the material exhibits self-heating behavior. 
 
In accordance with § 173.22 of the HMR, it is the shipper’s responsibility to classify a hazardous 
material.  This Office generally does not perform this function.  However, based on the test data 
as described in your letter, we agree with your determination that it is appropriate to class the 
material—when offered as a thin layer on a substrate measuring 152.5 mm x 152.5 mm—as a 
Division 4.2 self-heating material. 
 



 

 
 

I hope this information is helpful.  Please contact us if we can be of further assistance. 
 
Sincerely, 
 
 
 
T. Glenn Foster 
Chief, Regulatory Review and Reinvention Branch 
Standards and Rulemaking Division 



From: INFOCNTR (PHMSA)
To: Dodd, Alice (PHMSA)
Cc: Hazmat Interps
Subject: FW: Request for DOT PHMSA Regulatory Interpretation Division 4.2 Self Heating Substance UN Test
Date: Friday, October 25, 2024 12:13:56 PM
Attachments: Request for DOT PHMSA Interpretation Self Heating Substance UN Test 10242024.pdf

Hello Hazmat Interps,

Please see the attached request for a letter of interpretation.

Thanks,
Janaye

From: Norris, Carolyn <carolyn.norris@aecom.com> 
Sent: Thursday, October 24, 2024 11:26 AM
To: INFOCNTR (PHMSA) <INFOCNTR.INFOCNTR@dot.gov>
Subject: Request for DOT PHMSA Regulatory Interpretation Division 4.2 Self Heating Substance UN
Test

CAUTION: This email originated from outside of the Department of Transportation (DOT). Do
not click on links or open attachments unless you recognize the sender and know the content
is safe.

Mr. Shane Kelley and Hazardous Materials Information Center:

See attached request for a formal DOT PHMSA Interpretation letter concerning the Division 4.2
Self Heating Substance UN Test.

Let me know if you have any questions.

Thanks,

Carolyn E. Norris, DGSA
Senior Project Scientist/Project Manager, EHS Department
D +1-919-461-1238
carolyn.norris@aecom.com
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AECOM Technical Services, Inc. 
5438 Wade Park Boulevard 
Suite 200 
Raleigh, NC 27607 
(919) 461-1100 
www.aecom.com 


October 24, 2024 


Mr. Shane Kelley 
Director, Office of Hazardous Materials Standards and Rulemaking Division 
U.S. Department of TransportaƟon/Pipeline and Hazardous Materials Safety AdministraƟon (PHH-10) 
East Building, 2nd Floor 
1200 New Jersey Avenue, SE 
Washington, DC  20590-0001 
Phone: (202) 366-8553 
E-mail:  infocntr@DOT.gov 


Subject: Request for concurrence that due to the limitaƟon of form, tesƟng conducted on a solid 
material (substrate with Material A applied in a thin layer) rather than in a 25 millimeter (mm) 
or 100 mm sample cube may be used to establish whether a solid material should be classified 
as a Division 4.2 self-heaƟng substance. 


Dear Mr. Kelley: 


In 49 CFR 173.124(b)(2), a Division 4.2 self-heaƟng material is defined as: 


A self-heaƟng material is a material that through a process where the gradual reacƟon of that 
substance with oxygen (in air) generates heat.  If the rate of heat producƟon exceeds the rate of 
heat loss, then the temperature of the substance will rise which, aŌer an inducƟon Ɵme, may 
lead to self-igniƟon and combusƟon. A material of this type which exhibits spontaneous igniƟon 
or if the temperature of the sample exceeds 200oC (392oF) during the 24-hour test period when 
tested in accordance with the UN Manual of Tests and Criteria…is classed as a Division 4.2 
material. 


We have a high surface-area substrate with Material A applied in a thin layer that as shipped behaves like 
a Division 4.2 Self-heaƟng material PGII. However, we cannot perform the test set out in the most 
current UN Manual of Test & Criteria for the Division 4.2 Self-heaƟng Substances (33.4.3.3) because we 
cannot form the material into the cube of the material (25 mm or 100 mm sample cube) as required by 
the test due to its form (thin layer applied on a substrate). The only variaƟon from the UN test is not 
forming it into this cube. 


Note that Material A itself has been tested by the manufacturer and does not meet the UN test criteria 
as a Division 4.2 self-heaƟng material. The inert substrate alone does not meet the UN test criteria as a 
Division 4.2 self-heaƟng material. Only when Material A is applied in a thin layer on the substrate does it 
exhibit these self-heaƟng properƟes at a temperature exceeding 60oC.  Note also that we eliminated any 
pyrophoric characterisƟc through tesƟng.  This substrate with Material A applied only exhibits 
Division 4.2 self-heaƟng properƟes. 


The test we ran mimics the test set out in the UN Manual of Test & Criteria for the Division 4.2 
self-heaƟng material except we did not use a 25 mm or 100 mm sample cube due to the form of the 
material. We ran the test on Material A applied as a thin layer on the substrate (15.25 cenƟmeter (cm) x 
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Director, Office of Hazardous Materials Standards and Rulemaking 
October 24, 2024 
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15.25 cm cube), as it would be shipped, and found it exhibits self-heaƟng behavior. (See graphs of test 
results below.) May the test we conducted be used to support the Division 4.2 self-heaƟng classificaƟon 
of this material, even though the exact test as described in the UN Manual of Tests & Criteria was not 
followed? 


Note that there is a leƩer of interpretaƟon (08-0214) that allows an alternaƟve test for classifying as a 
self-heaƟng material, although it was used to support classificaƟon as not self-heaƟng, rather than 
self-heaƟng. 


 


We appreciate your consideraƟon and response to this regulatory interpretaƟon request. 


Sincerely,  
AECOM Technical Services, Inc. 


Carolyn Norris 
Project Manager 
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AECOM Technical Services, Inc. 
5438 Wade Park Boulevard 
Suite 200 
Raleigh, NC 27607 
(919) 461-1100 
www.aecom.com 

October 24, 2024 

Mr. Shane Kelley 
Director, Office of Hazardous Materials Standards and Rulemaking Division 
U.S. Department of TransportaƟon/Pipeline and Hazardous Materials Safety AdministraƟon (PHH-10) 
East Building, 2nd Floor 
1200 New Jersey Avenue, SE 
Washington, DC  20590-0001 
Phone: (202) 366-8553 
E-mail:  infocntr@DOT.gov 

Subject: Request for concurrence that due to the limitaƟon of form, tesƟng conducted on a solid 
material (substrate with Material A applied in a thin layer) rather than in a 25 millimeter (mm) 
or 100 mm sample cube may be used to establish whether a solid material should be classified 
as a Division 4.2 self-heaƟng substance. 

Dear Mr. Kelley: 

In 49 CFR 173.124(b)(2), a Division 4.2 self-heaƟng material is defined as: 

A self-heaƟng material is a material that through a process where the gradual reacƟon of that 
substance with oxygen (in air) generates heat.  If the rate of heat producƟon exceeds the rate of 
heat loss, then the temperature of the substance will rise which, aŌer an inducƟon Ɵme, may 
lead to self-igniƟon and combusƟon. A material of this type which exhibits spontaneous igniƟon 
or if the temperature of the sample exceeds 200oC (392oF) during the 24-hour test period when 
tested in accordance with the UN Manual of Tests and Criteria…is classed as a Division 4.2 
material. 

We have a high surface-area substrate with Material A applied in a thin layer that as shipped behaves like 
a Division 4.2 Self-heaƟng material PGII. However, we cannot perform the test set out in the most 
current UN Manual of Test & Criteria for the Division 4.2 Self-heaƟng Substances (33.4.3.3) because we 
cannot form the material into the cube of the material (25 mm or 100 mm sample cube) as required by 
the test due to its form (thin layer applied on a substrate). The only variaƟon from the UN test is not 
forming it into this cube. 

Note that Material A itself has been tested by the manufacturer and does not meet the UN test criteria 
as a Division 4.2 self-heaƟng material. The inert substrate alone does not meet the UN test criteria as a 
Division 4.2 self-heaƟng material. Only when Material A is applied in a thin layer on the substrate does it 
exhibit these self-heaƟng properƟes at a temperature exceeding 60oC.  Note also that we eliminated any 
pyrophoric characterisƟc through tesƟng.  This substrate with Material A applied only exhibits 
Division 4.2 self-heaƟng properƟes. 

The test we ran mimics the test set out in the UN Manual of Test & Criteria for the Division 4.2 
self-heaƟng material except we did not use a 25 mm or 100 mm sample cube due to the form of the 
material. We ran the test on Material A applied as a thin layer on the substrate (15.25 cenƟmeter (cm) x 
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15.25 cm cube), as it would be shipped, and found it exhibits self-heaƟng behavior. (See graphs of test 
results below.) May the test we conducted be used to support the Division 4.2 self-heaƟng classificaƟon 
of this material, even though the exact test as described in the UN Manual of Tests & Criteria was not 
followed? 

Note that there is a leƩer of interpretaƟon (08-0214) that allows an alternaƟve test for classifying as a 
self-heaƟng material, although it was used to support classificaƟon as not self-heaƟng, rather than 
self-heaƟng. 

 

We appreciate your consideraƟon and response to this regulatory interpretaƟon request. 

Sincerely,  
AECOM Technical Services, Inc. 

Carolyn Norris 
Project Manager 
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