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Adel G Hanna 
PO Box 271390 
Oklahoma City, OK  73137 

Reference No. 24-0101 

Dear Ms. Hanna: 

This letter is in response to your October 21, 2024, email requesting clarification of the 
Hazardous Materials Regulations (HMR; 49 CFR Parts 171-180) applicable to the shipper’s 
certification shipping paper requirement.  Specifically, must the “shipper’s certification” section 
on a shipping paper be left blank if a shipment does not contain a regulated hazardous material? 

No.  The requirements of § 172.204 “Shipper’s Certification” apply to offerors of hazardous 
materials in transportation, except as described in §§ 172.204(b) and (c).  There is no 
requirement to sign the shipper’s certification if the shipment that is offered contains no 
hazardous materials.  Per § 171.1(b)(11), only the certification “that a hazardous material is in 
proper condition for transportation in conformance with the requirements of the HMR” is a 
regulated pre-transportation function.  If no hazardous materials are present in the shipment, 
signature of a bill of lading or language matching the shipper’s certification found in § 172.204 
would not be a pre-transportation function as defined in the HMR and therefore not a violation of 
the HMR.  Please note that including language matching the § 172.204 “Shipper’s Certification” 
in the bill of lading for a non-hazardous shipment could result in frustration of your shipment.  

I hope this information is helpful.  Please contact us if we can be of further assistance. 

Sincerely, 

T. Glenn Foster
Chief, Regulatory Review and Reinvention Branch
Standards and Rulemaking Division



From: INFOCNTR (PHMSA)
To: Dodd, Alice (PHMSA)
Cc: Hazmat Interps
Subject: FW: Request for official interpretation 49 CFR 172.204
Date: Monday, October 21, 2024 2:51:29 PM

Hello Alice,

Please see the below interpretation request. Let us know if you need anything.

Sincerely,
Janaye

From: Adel Hanna <ea4adelghanna@gmail.com> 
Sent: Monday, October 21, 2024 12:12 PM
To: INFOCNTR (PHMSA) <INFOCNTR.INFOCNTR@dot.gov>
Subject: Request for official interpretation 49 CFR 172.204

CAUTION: This email originated from outside of the Department of Transportation (DOT). Do
not click on links or open attachments unless you recognize the sender and know the content
is safe.

Greetings,

I need official interpretation and official clarification of 49 CFR 172.204. Please refer to the attached
image.

Shouldn't the "Shipper Certification" box in a bill of lading be signed ONLY if a shipment contains
hazardous materials?

Specifically, if a shipment is NOT hazmat, shouldn't the "Shipper Certification" be left blank and
should NOT be signed?

Since the "Shipper Certification" contains specific language intended for hazardous materials, if it is
signed, it implies that the shipment contains hazardous materials. That would be misleading.

Many are misinformed and believe it is acceptable to sign the "Shipper Certification" for non-hazmat
shipments.

49 CFR 172.204 DOESN'T include specific language indicating that the "Shipper Certification"
SHOULDN'T be signed if it ISN'T a hazmat load.

To me, it's simple common sense. However, everyone has their own opinion and some people think
it acceptable to sign the "Shipper Certification" for non hazmat shipments.

Jacobson

24-0101
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If you agree that the "Shipper Certification" SHOULDN'T be signed if it is NOT a hazmat shipment,
please send me an official interpretation/clarification on a Pipeline and Hazardous Materials Safety
Administration letter head. Also please include a person's name, official signature, and contact
information.
 
You may also want to modify and include specific language in 49 CFR 172.204.
 
Feel free to call me or email me if you need further clarification of my concerns.
 
Adel G Hanna
Cell - (405) 464-9463
PO Box 271390
Oklahoma City, OK 73137
Email - EA4AdelGHanna@gmail.com
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