
 
U.S. Department                                         
of Transportation     

Pipeline and Hazardous  
Materials Safety  
Administration 
 

1200 New Jersey Avenue, SE 
Washington, DC  20590  

   
 
March 13, 2025 
 
 
Drew Watts 
Regulatory Compliance Specialist 
Council on Safe Transportation of Hazardous Articles 
101 Ridge Street, Suite I 
Glens Falls, NY  12801 
 
Reference No. 24-0047 
 
Dear Mr. Watts: 
 
This letter is in response to your June 5, 2024 letter requesting clarification of the Hazardous 
Materials Regulations (HMR; 49 CFR Parts 171-180) applicable to the exceptions for “UN0012, 
Cartridges for weapons, inert projectile or Cartridges, small arms, 1.4S,” “UN0014, Cartridges 
for weapons, blank or Cartridges, small arms, blank or Cartridges for tools, blank, 1.4S,” and 
“UN0055, Cases, cartridge, empty with primer, 1.4S” in accordance with 49 CFR §§ 173.63(b) 
and 175.75(c).  Specifically, you ask whether a package can be fully prepared for transport by air 
in accordance with the International Civil Aviation Organization Technical Instructions for the 
Transport of Dangerous Goods by Air (ICAO Technical Instructions) and also be affixed with 
the 49 CFR §§ 172.315(a) or (b) limited quantity mark, and, if so, whether such a package would 
be eligible for the 25kg inaccessible cargo compartment limit exception in 49 CFR § 175.75(c). 
 
We have paraphrased and answered your questions as follows: 
 
Q1. Can a package containing less than 25kg of UN0012, UN0014, and UN0055—offered as 

a fully regulated shipment for international air transportation  (e.g., packaged, marked, 
labeled, and documented) in accordance with the ICAO Technical Instructions—also be 
affixed with the limited quantity mark with or without the symbol “Y,” specifying air 
transport, in accordance with 49 CFR § 173.63(b)(1)(i)? 

  
A1. Yes.  A package containing less than 25kg of UN0012, UN0014, and UN0055—offered 

as a fully regulated shipment for international air transportation  (e.g., packaged, marked, 
labeled, and documented) in accordance with the ICAO Technical Instructions—can also 
be affixed with the limited quantity mark with or without the symbol “Y,” specifying air 
transport, in accordance with 49 CFR § 173.63(b)(1)(i).  However, using the limited 



 

 
 

quantity mark with the “Y” may frustrate the shipment for air transportation for the 
following reasons.   

 
As PHMSA explained in the January 17, 2013 final rule that added the 49 CFR 
§ 173.63(b)(1)(i) marking requirement, the ICAO Dangerous Goods Panel Working 
Group of the Whole (DGP-WG/12) has not authorized these 1.4S articles as limited 
quantities.1  The DGP-WG/12 has noted, however, that packages bearing the limited 
quantity marking of other modes can still be accepted for air transport provided all 
additional requirements of the ICAO Technical Instructions are met.  As PHMSA and the 
Federal Aviation Administration (FAA) also noted in the January 17, 2013 final rule—
albeit in the context of a proposal to remove the air limited quantity marking 
authorization in 49 CFR § 173.63(b)(1)(i) that was not adopted—retaining the option to 
display the air limited quantity marking by all modes may result in confusion and 
potentially frustrate shipments of packages with the air limited quantity marking for air 
transportation.  

 
In other words, while the HMR authorizes the use of either limited quantity marking, 
since the ICAO Technical Instructions do not authorize these materials to be shipped as 
limited quantities by air, it is advisable to only affix the limited quantity mark without the 
“Y” to the package when a shipment is prepared in accordance with the ICAO Technical 
Instructions for air transport.  This will help to reduce potential frustration and confusion 
with air operators and freight forwarders.  Please also be advised that an air operator may 
have additional restrictions based on its FAA-accepted operator procedures and 
information.  

  
Q2. Is such a package eligible for the 49 CFR § 175.75(c) exception to the 25kg inaccessible 

cargo compartment limit? 
  
A2. Yes.  A package prepared in accordance with 49 CFR § 173.63(b) is eligible for the 

exception in 49 CFR § 175.75(c). 
 
We hope this information is helpful.  Please contact us if we can be of further assistance. 
 
Sincerely, 
 
 
 
T. Glenn Foster 
Chief, Regulatory Review and Reinvention Branch 
Standards and Rulemaking Division 
 
 

 
1 Hazardous Materials: Harmonization with International Standards (RRR) (HM-215L; 78 FR 
988) 


