
 
U.S. Department                                         
of Transportation     

Pipeline and Hazardous  
Materials Safety  
Administration 

1200 New Jersey Avenue, SE 
Washington, DC  20590  

  
December 19, 2024 
 
  
  
Tom Bartfai  
Hazardous Materials Specialist, Motor Carrier & Rail Enforcement  
Public Utilities Commission of Ohio  
180 East Broad Street  
Columbus, OH  43215  
  
Reference No. 24-0067  
  
Dear Mr. Bartfai:  
  
This letter is in response to your July 17, 2024, email, and subsequent email conversations with a 
member of staff requesting clarification of the Hazardous Materials Regulations (HMR; 49 CFR 
Parts 171-180) applicable to the preparation of shipping papers. Specifically, you have follow-up 
questions seeking further clarification of a previously issued letter of interpretation 
(Reference No. 24-0020) regarding shipping paper requirements. Additionally, you provided four 
photographs of shipping papers as examples.  
  
We have paraphrased and answered your questions as follows:  
  
Q1. In PHMSA’s letter of interpretation (Reference No. 24-0020)—specifically the response 

in answer A1—and in accordance with § 172.201(a)(1)(ii), PHMSA stated that it was 
permissible to highlight additional information along with the basic shipping description 
if the highlighted information is associated with, and consistent with, the hazardous 
materials being shipped. You seek clarification on what PHMSA meant by “consistent 
with.” Specifically, you ask whether PHMSA was referring to required additional 
hazardous material description information provided in § 172.203, or if it was meant to 
generally refer to additional information included in association with the basic 
description, such as batch or lot numbers, internal product codes, or reference numbers, 
along with the basic shipping description to meet the requirements found in 
§ 172.201(a)(1)(ii).  

  
A1. When describing hazardous materials and materials not subject to the HMR that are 

included on a shipping paper, a person is only required to choose one method listed in 
§ 172.201(a)(1)(i) through (a)(1)(iii), as the word “or” (emphasis added) is used to 
indicate three separate options to identify hazardous materials on a shipping paper. If a 
person chooses to use more than one option, there is no prohibition in doing so. As noted 
in Reference No. 24-0020—and in accordance with § 172.201(a)(4)—a shipping paper 



 

 
 

may contain additional information concerning the material, provided the information is 
not inconsistent with the required description. Moreover, unless otherwise permitted or 
required, additional information must be placed after the basic description required by 
§ 172.202(a). For clarification, the requirements found in § 172.202(a) state the shipping 
description of a hazardous material on a shipping paper must include what is prescribed 
in § 172.202(a)(1) through (a)(4); however, there is no prohibition when information such 
as batch or lot numbers, internal product codes, or reference numbers is also entered or 
highlighted on a shipping paper, provided this information is entered after the basic 
shipping description of the hazardous material. Such information would be considered 
consistent with the hazardous material being shipped if the information is relevant to the 
hazardous material described on a shipping paper. Please note the purpose of the 
requirements found in § 172.201 is to allow for easy identification of hazardous material 
information by emergency responders and enforcement personnel. Moreover, additional 
information and the use of multiple techniques for identifying information should not 
interfere with the ability to differentiate between required hazardous material information 
and information that is not required.  

  
Q2. Letter of interpretation Reference No. 24-0020 pertains to a shipping paper that includes 

information for both hazardous materials and materials not subject to the HMR. You ask 
whether our response to answer A1—as it relates to Reference No. 24-0020—would 
change if a person used more than one option listed in § 172.201(a)(1) when a shipping 
paper contained only hazardous material information. Specifically, you seek confirmation 
whether it is permissible in this scenario to highlight information beyond the basic 
shipping description, such as batch or lot numbers, internal product codes, or reference 
numbers, along with the basic shipping description.  

  
A2. Please see answer A1. Please note, the options presented in § 172.201(a)(1)(ii) 

specifically apply to when a shipping paper contains information for both hazardous 
material and materials not subject to the HMR. The HMR do not provide instruction 
when using any of the same options for a shipping paper containing only information 
associated with hazardous materials. Therefore, our response provided to answer A1 in 
Reference No. 24-0020 would not change with respect to highlighting additional 
information because highlighting information beyond the basic shipping description 
would still be permissible.  

  
I hope this information is helpful. Please contact us if we can be of further assistance.  
  
Sincerely,  
  
  
  
Dirk Der Kinderen  
Chief, Standards Development Branch  
Standards and Rulemaking Division  
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Jones, Jessie Jane CTR (PHMSA)

From: INFOCNTR (PHMSA)
Sent: Monday, July 22, 2024 1:54 PM
To: Dodd, Alice (PHMSA)
Cc: Hazmat Interps
Subject: FW: Interpretation follow-up
Attachments: OH3211303074-3.JPG; 24-0020.pdf

Follow Up Flag: Follow up
Flag Status: Flagged

Hello Alice, 

Please see the below interpretation request. Let us know if you need anything. 

Sincerely, 
Janaye 

From: thomas.bartfai@puco.ohio.gov <thomas.bartfai@puco.ohio.gov> 
Sent: Wednesday, July 17, 2024 12:55 PM 
To: INFOCNTR (PHMSA) <INFOCNTR.INFOCNTR@dot.gov> 
Subject: Interpretation follow-up 

CAUTION: This email originated from outside of the Department of Transportation (DOT). Do not click on links 
or open attachments unless you recognize the sender and know the content is safe. 

To whom it may concern, 

I have a couple of follow-up questions regarding the attached interpretation (24-0020). 

In reference to 172.201(a)(1)(ii) you state that it is permissible to highlight more information than the basic 
description set forth in 172.202(a)(1), (2), (3), and (4) as long as it’s consistent with the hazardous material being 
shipped.  What is meant by “consistent with”…….additional description requirements listed in 172.203 and/or 
would batch/lot numbers, internal product codes, or reference numbers be acceptable? 

The first request was for when both hazardous and non-hazardous items are listed on the same bill of 
lading.  Would anything change if multiple methods cited in 172.201(a)(1) were used even though not required 
when only hazardous materials are shipped; there’s an “X” in the HM column and information is also 
highlighted?  Is it permissible in this scenario to highlight information outside of the basic description….. 
additional description requirements listed in 172.203 and/or would batch/lot numbers, internal product codes, or 
reference numbers be acceptable? 

In short, is ever acceptable to highlight information other than the basic description and any additional items listed 
in 172.203; would batch/lot numbers, internal product codes, or reference numbers be acceptable? 

Thank you for additional time in this matter. 

24-0067

Baker
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Tom Barƞai 
Hazardous Materials Specialist 
TransportaƟon Department 
Motor Carrier & Rail Enforcement 
FRA CerƟfied 
216-407-0352 
thomas.barƞai@puco.ohio.gov 
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U.S. Department                                         
of Transportation     

Pipeline and Hazardous  
Materials Safety  
Administration 

1200 New Jersey Avenue, SE 
Washington, DC  20590  

 
May 1, 2024 
 
 
Mr. Tom Bartfai 
Hazardous Materials Specialist, Motor Carrier & Rail Enforcement 
Public Utilities Commission of Ohio 
180 East Broad Street 
Columbus, OH  43215 
 
Reference No. 24-0020 
 
Dear Mr. Bartfai: 
 
This letter is in response to your March 20, 2024, email requesting clarification of the Hazardous 
Materials Regulations (HMR; 49 CFR Parts 171-180) applicable to shipping papers. In your 
email, you note that when a shipping paper contains both hazardous and non-hazardous 
materials, shippers must differentiate between the two using at least one of the methods indicated 
in § 172.201(a)(1). 
 
We have paraphrased and answered your questions as follows: 
 
Q1. Your incoming email and photo present a shipping paper which utilizes all three of the 

options listed in § 172.201(a)(1) simultaneously—i.e., the hazardous materials entries are 
entered first, the hazardous materials entries are identified by the entry of an “X” placed 
before the basic shipping description in a column captioned “HM”, and the hazardous 
materials basic shipping descriptions are highlighted. You ask whether—as shown in the 
photo—it is permissible to highlight more than just the basic shipping description. 

  
A1. The answer is yes, provided the additional highlighted information on the shipping paper 

is associated with—and is consistent with—the hazardous materials being shipped. 
 
Q2. If the highlight option in § 172.201(a)(1)(ii) is the only method used to differentiate 

between hazardous materials and non-hazardous materials on a shipping paper, you ask 
whether it is acceptable to highlight more than the basic description as seen in the photo 
you provided.  
 

  



 

 

A2. Please see answer A1. 
 
I hope this information helpful. Please contact us if we can be of further assistance. 
 
 
Sincerely, 

 
Steven Andrews 
Acting Chief, Regulatory Review and Reinvention Branch 
Standards and Rulemaking Division 
 




