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October 24, 2024 
 
 
Mr. Scott D. Langston 
General Manager  
FHP Manufacturing 
601 N.W. 65th Court 
Fort Lauderdale, FL  33309 
 
Reference No. 24-0057 
 
Dear Mr. Langston: 
 
This letter is in response to your June 10, 2024, letter requesting clarification of the Hazardous 
Materials Regulations (HMR; 49 CFR Parts 171-180) applicable to transporting refrigerating 
machines. Specifically, you ask whether an appliance containing two separate (i.e., isolated) 
refrigerant circuits, each containing up to 12 kg (25 pounds) or less of a flammable, non-toxic 
gas, qualifies for the exception for compressed gases in refrigerating machines provided in 
§ 173.307(a)(4)(iii). 
 
The answer is yes, provided the refrigerating machine is not transported by air. Refrigerating 
machines and components thereof, containing 12 kg (25 pounds) or less of a flammable, non-
toxic gas, are not subject to the requirements of the HMR, unless transported by air. It is the 
opinion of this Office that this exception continues to apply to separate—and isolated—
refrigerating machines regardless of whether the refrigerating machines component parts make 
up a larger instrument or piece of equipment. The isolated refrigerant circuits may not utilize the 
same tubing, piping, or relevant components to function. 
 
I hope this information is helpful. Please contact us if we can be of further assistance. 
  
Sincerely, 
  

  
  
Alexander Wolcott 
Acting Chief, Regulatory Review and Reinvention Branch  
Standards and Rulemaking Division   
 
 
 



From: INFOCNTR (PHMSA)
To: Hazmat Interps
Subject: FW: Request for Letter of Interpretation regarding 49 CFR § 173.307(a)(4)(iii)
Date: Friday, June 14, 2024 1:57:31 PM

Hello,

Please see below request for letter of interpretation.

Thanks,
Jonathon

From: Langston Scott (HCFH/GM FldP/PM FldP/TEF) <Scott.Langston@us.bosch.com> 
Sent: Monday, June 10, 2024 3:38 PM
To: INFOCNTR (PHMSA) <INFOCNTR.INFOCNTR@dot.gov>
Subject: RE: Request for Letter of Interpretation regarding 49 CFR § 173.307(a)(4)(iii)

CAUTION: This email originated from outside of the Department of Transportation (DOT). Do
not click on links or open attachments unless you recognize the sender and know the content
is safe.

Hello,

Please note the reference in email below pertains to 40 CFR § 82.152:

Code of Federal Regulations § 82.152 Definitions: Appliance, including any air conditioner, states:
For a system with multiple circuits, each independent circuit is considered a separate
appliance.

Best regards,

Scott D. Langston 

General Manager
FHP Manufacturing | 601 N.W. 65th Court | Fort Lauderdale, FL 33309 | USA | 
Tel. +1(954)513-3600 | Mobile +1(816)604-0912 | Scott.Langston@us.bosch.com

From: Langston Scott (HCFH/GM FldP/PM FldP/TEF) 
Sent: Tuesday, April 9, 2024 7:50 AM
To: pipeline_interp_submittal@dot.gov
Subject: Request for Letter of Interpretation regarding 49 CFR § 173.307(a)(4)(iii)

Dear Mr. Schoonover,

Prior to using party status to special permits (SP) 21287 and 21379, I would like to have clarified §
173.307(a)(4)(iii) exception regarding “air conditioners, and components thereof, such as precharged
tubing containing”, and if it includes independent circuits.

Pollack

24-0057
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Code of Federal Regulations § 82.152 Definitions: Appliance, including any air conditioner, states:
For a system with multiple circuits, each independent circuit is considered a separate
appliance.

 
ANSI/ASHRAE Standard 15-2022 Definitions:

 
independent circuit: a closed refrigeration circuit that is arranged in such a manner that, in
the event of a single point of failure, the release of refrigerant is limited to only the quantity
contained within the refrigeration circuit.
system refrigerant charge (mc): the total mass of refrigerant in an independent circuit of a
system, including both factory and field refrigerant charge.
self-contained system: a complete, factory-assembled and factory-tested system that is
shipped in one or more sections and has no refrigerant-containing parts that are joined in
the field by other than companion valves or block valves.

 
If multiple independent factory charged and tested circuits each contain 12 kg (25 pounds) or less of a
flammable, non-toxic gas, within one self-contained system, is 49 CFR § 173.307(a)(4)(iii) exception
applicable?
 
Best regards,
 
Scott D. Langston 

General Manager
FHP Manufacturing | 601 N.W. 65th Court | Fort Lauderdale, FL 33309 | USA | 
Tel. +1(954)513-3600 | Mobile +1(816)604-0912 | Scott.Langston@us.bosch.com
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