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1200 New Jersey Avenue, SE 
Washington, DC  20590  

  
September 25, 2024  
 
 
 
Shelley Stampfler 
Logistics Specialist IV  
Entegris 
7 Commerce Drive 
Danbury, CT  06810 
 
Reference No. 24-0046 
 
Dear Ms. Stampfler: 
 
This letter is in response to your May 22, 2024, letter requesting clarification of the Hazardous 
Materials Regulations (HMR; 49 CFR Parts 171-180) and the International Maritime Dangerous 
Goods (IMDG) Code applicable to the segregation of hazardous materials transported by vessel.  
 
We have paraphrased and answered questions as follows: 
 
Q1: You ask whether a Division 2.3 gas poisonous by inhalation (with a subsidiary hazard of 

Class 8 corrosive) and a Division 2.3 gas poisonous by inhalation (with a subsidiary 
hazard of Division 2.1 flammable gas) require segregation. 

 
A1: The answer is no, provided the Division 2.3 gases poisonous by inhalation are shipped in 

accordance with the applicable provisions detailed in § 176.83 of the HMR and section 
7.2.6.1 of the IMDG Code. Multiple Division 2.3 gases poisonous by inhalation may be 
stowed in the same container for vessel transportation without regard to the subsidiary 
hazards, provided the different gases are not capable of reacting dangerously with each 
other and causing any of the conditions listed in § 176.83(a)(8), or section 7.2.6.1 of the 
IMDG Code. Specifically, as provided in § 176.83(a)(8) and in section 7.2.6.1, and 
notwithstanding the requirements of paragraphs § 176.83(a)(6) and (a)(7) and sections 
7.2.3.3 and 7.2.3.4 of the IMDG Code, hazardous materials of the same class may be 
stowed together without regard to segregation required by secondary hazards (subsidiary 
risk label(s)), provided the substances do not react dangerously with each other and 
cause: (1) a combustion and/or evolution of considerable heat; (2) an evolution of 
flammable, toxic, or asphyxiant gases; (3) the formation of corrosive substances; or 
(4) the formation of unstable substances. 

 
Q2: You ask whether a Division 2.3 gas poisonous by inhalation (with a subsidiary hazard of 

Class 8 corrosive) and a Division 2.3 gas poisonous by inhalation (with a subsidiary 



 

 
 

hazard of Division 2.1 flammable gas) can be stowed in the same transport unit when 
transported by vessel. 

 
A2: The answer is yes, as provided in answer A1. 
 
I hope this information is helpful. Please contact us if we can be of further assistance.   
 
Sincerely,  
 
 
 
Dirk Der Kinderen 
Chief, Standards Development Branch 
Standards and Rulemaking Division 
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Jones, Jessie Jane CTR (PHMSA)

From: INFOCNTR (PHMSA)
Sent: Friday, June 7, 2024 2:20 PM
To: Dodd, Alice (PHMSA)
Cc: Hazmat Interps
Subject: FW: Request for DOT Letter of Interpretation 
Attachments: USDOT-PHMSA Interpretation-Segregation of  2.3 Gases (002).pdf

Follow Up Flag: Follow up
Flag Status: Flagged

Hi Alice,  
 
Please see the below interpretation request and supporting documents attached. 
 
Let us know if you need anything, 
 
-Breanna  
 

From: Shelley Stampfler <Shelley.Stampfler@entegris.com>  
Sent: Monday, June 3, 2024 3:53 PM 
To: INFOCNTR (PHMSA) <INFOCNTR.INFOCNTR@dot.gov> 
Subject: Request for DOT Letter of Interpretation  
 
CAUTION: This email originated from outside of the Department of Transportation (DOT). Do not click on links 
or open attachments unless you recognize the sender and know the content is safe. 
 
 
 
 

From: Shelley Stampfler  
Sent: Wednesday, May 22, 2024 12:27 PM 
To: infocntr@dot.gov 
Subject: Stowage of Class 2 Gases for Vessel regarding segregation  
 
 
I have a question regarding stowage of the same types of gases in the same ocean container . The ocean carriers 
are consistently questioning the use of provision 7.2.6.1 of the IMDG code and 176.83 (a) (8)  of the DOT 49 
CFR  regulations to co-load class 8 sub risk with class 2.1 sub risk with Primary Hazard class 2.3  
Would it be possible to get a letter from the DOT  in the form of a Competent Authority Approval that confirms the 
use of this provision .  
 
So the question would be   
Can a Class 2.3 Toxic Gas with a Sub risk  of Class 8 be coloaded with a Class 2.3 Toxic Gas with a sub risk of class 
2.1 provided Entegris meets the requirements as written  
In 7.2.6.1 of the IMDG code and 176.83 (a) (8)  of the DOT 49 CFR  regulations 
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I have attached a reference to an older interpretation letter from December 2012 showing ATMI as the company . 
ATMI was aquired by Entegris in 2014 and would like to request a simliar letter to submit to the carriers that 
question the use of this provision .  
 
 
Thank you for your assistance   
 

Regards, 

Shelley Stampfler 
Logistic Specialist IV 
SCEM 

T +1 203 739 1432 
  

entegris.com 

 

Danbury Technology Center 
7 Commerce Drive 
Danbury, CT 06810 USA 
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