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U.S. Department                                          
of Transportation   
Pipeline and Hazardous  
Materials Safety  
Administration 

 

 

May 31, 2024 

 

Tom Forbes 

Public Utilities Commission of Ohio 

Transportation Department 

Chief, Motor Carrier Enforcement Division 

180 E. Broad St, Suite 421 

Columbus, OH  43215 

 

Reference No. 23-0078 

 

Dear Mr. Forbes: 

 

This letter is in response to your August 22, 2023, letter and subsequent conversations with my 

staff requesting clarification of the Hazardous Materials Regulations (HMR; 49 CFR Parts 171-

180) applicable to the use of placards and international standards. 

 

We have paraphrased and answered your questions as follows: 

 

Q1: Your letter states that the Public Utilities Commission of Ohio (PUCO) inspected a 

domestic highway-only shipment of a portable tank displaying a placard approved under 

the International Maritime Dangerous Goods (IMDG) Code. You note that the portable 

tank displayed a Class 3 placard, approved under the IMDG Code, with the text 

“INFLAMMABLE LIQUID” horizontally across the placard, as pictured in your 

incoming letter. You ask whether it is permissible for the words “INFLAMMABLE 

LIQUID” to appear on a Class 3 placard in this domestic highway-only shipment 

scenario. 

 

A1: The answer is yes. The transportation of hazardous materials domestically—without any 

portion of the shipment made in conformance with international transport standards and 

regulations as specified in  § 171.22(a)—necessitates the use of flammable placards 

adhering to the requirements outlined in § 172.546. However, note that § 172.519(b)(3) 

states that “for other than Class 7 or the DANGEROUS placard, text indicating a hazard 

(for example, “FLAMMABLE”) is not required. Therefore, it is the opinion of this Office 

that the use of the words “INFLAMMABLE LIQUID” on a Class 3 placard is 

permissible. 

 

Q2: You refer to a domestic shipment transported by highway only and inspected by PUCO 

described as “UN1197, Extract flavoring liquids, 3, PG II.” You state that the shipping 

paper listed the proper shipping name as “UN1197, Extract liquids, 3, PG II” and that the 
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shipping paper did not include the word “flavoring” in the proper shipping name as 

currently found in the § 172.101 Hazardous Materials Table (HMT). You add the shipper 

claims that PHMSA published a notice on November 28, 20221 that allows the use of the 

proper shipping name “UN1197, Extract liquids, 3, PG II” for domestic transportation. 

You ask whether the proper shipping name “UN1197, Extract liquids, 3, PG II” is 

allowed for domestic only shipments by highway under the HMR. 

A2: The answer is yes. On April 10, 2024, PHMSA published the HM-215Q final rule2 

revising the HMR to maintain alignment with international regulations and standards by 

adopting various amendments, including changes to proper shipping names. Included in 

these changes was the addition of the proper shipping name “UN1197, Extract liquids, 3, 

PG II.” Therefore, the proper shipping name “UN1197, Extract liquids, 3, PG II” is now 

authorized under the HMR. For shipments made prior to April 10, 2024, the shipper is 

correct that PHMSA published an enforcement discretion notice on November 28, 2022 

that allowed for the use of the proper shipping name “UN1197, Extract liquids, 3, PG II” 

for domestic transportation. This notice stated that PHMSA will not take enforcement 

action against offerors or carriers for shipments of hazardous materials made using 

international standards for domestic or international transportation. Regarding the use of 

UN numbers not yet adopted into the HMR, the intent was to allow for the use of these 

UN numbers as authorized by the revised international standards. PHMSA will ensure 

that any future enforcement discretion notice is clear on this matter. 

Q3: You describe a domestic-only shipment of corrosive liquids by highway, displaying 

Class 8 “Corrosive” placards that are black in the lower half and white in the upper half, 

as allowed in the international regulations. You note that § 172.558 of the HMR requires 

that Class 8 “Corrosive” placards must have the white portion of the placard be 1.5 inches 

above the placard horizontal center line. Specifically, you ask whether the Class 8 

“Corrosive” placards authorized by international regulation—as described and pictured in 

your letter—are allowed for domestic-only transportation by highway. 

A3: The use of placards conforming to international standards is limited to shipments made in 

accordance with the requirements of 49 CFR Part 171 Subpart C. We appreciate the 

minor differences noted and may consider addressing this issue in a future rulemaking. 

I hope this information helpful. Please contact us if we can be of further assistance. 

Sincerely, 

Steven Andrews 

Acting Chief, Regulatory Review and Reinvention Branch 

Standards and Rulemaking Division 

1 https://www.phmsa.dot.gov/regulatory-compliance/phmsa-guidance/phmsa-notice-enforcement-policy-regarding-

international 

2 89 FR 25434 (Apr. 10, 2024). 

https://www.phmsa.dot.gov/regulatory-compliance/phmsa-guidance/phmsa-notice-enforcement-policy-regarding-international
https://www.phmsa.dot.gov/regulatory-compliance/phmsa-guidance/phmsa-notice-enforcement-policy-regarding-international
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Hi Alice,

Please see the below interpretation request. 

Let us know if you need anything.

Regards,

-Breanna

From: tom.forbes@puco.ohio.gov <tom.forbes@puco.ohio.gov> 
Sent: Tuesday, August 22, 2023 9:54 AM
To: PHMSA HM InfoCenter <PHMSAHMInfoCenter@dot.gov>
Subject: Written Interpretation Request

CAUTION: This email originated from outside of the Department of Transportation (DOT). Do not click on links
or open attachments unless you recognize the sender and know the content is safe.

HM Info Center:

This is a request for a written interpretation for clarification of the Hazardous Materials Regulations (HMR Parts 171-
180) and the association with the International Maritime Dangerous Goods (IMDG) regulations involving the following
3 questions.

Q-1.  An IM portable tank in international commerce under IMDG was recent inspected by our agency.  The IM tank
was displaying class 3 placard with the text inflammable across the placard see below.  It should be noted there were
compliant orange panels and UN numbers in association with the placard.   Is the use of inflammable text permissive
on a class 3 placard in this scenario?
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Q-2  A domestic shipment by highway only was recently inspected by our agency transporting UN1197 Extract
Flavoring Liquids, 3, PG II.  The shipping paper listed Extract Liquids, 3, PG II.  It did not include the word flavoring as is
listed in the HMRs.  The shipper claims that due to guidance issued by PHMSA on 11/28/2022 this is permissible in
domestic transportation as a result of a change in Amendment 41-22 of the IMDG code which removed the word
flavoring from the description of UN1197 making the proper description UN 1197 Extract Liquids, 3, PG II.  Is the use of
the IMDG code allowed in the United States for Domestic shipments by Highway only?
 
 
Q-3 An issue recently arose where a vehicle was transporting corrosive liquids domestically by highway only.  The
vehicle was placarded with class 8 corrosive placards.  The class 8 corrosive placards were black in the lower half of the
placard and white in the upper half of the placard as allowed by international regulations (bottom left image).  The
HMRs require the white to be 1.5 inches above the center line on a class 8 placards (bottom right image).  Are class 8
placards with the upper half all white permissively allowed in the US for domestic transportation by highway? 
 

 
 
 
 



Tom Forbes
Public Utilities Commission of Ohio
Transportation Department
Chief, Motor Carrier Enforcement Division
180 E. Broad St, Suite 421
Columbus, Ohio 43215
Cell (614) 519-2811
Office (614) 644-0296
PUCO.ohio.gov

_

 
This message and any response to it may constitute a public record and thus may be publicly available to anyone who
requests it.
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