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Dear Mr. Snearly: 

 

This letter is in response to your May 19, 2021, email requesting clarification of the Hazardous 

Materials Regulations (HMR; 49 CFR Parts 171-180) applicable to the Materials of Trade 

(MOTs) provisions in § 173.6. Specifically, you ask whether your client—a furniture 

manufacturer supplier—is eligible for MOTs provisions under the HMR when transporting and 

delivering a glue used in the furniture manufacturing business classified as “UN1593, 

Dichloromethane solution, 6.1, PG III.” You describe a scenario in which your client sells the 

glue product to furniture manufacturers and transports the material in 5-gallon pails marked and 

secured as required for MOTs.  

 

The answer is no. In accordance with § 171.8, a MOT means a hazardous material—other than a 

hazardous waste—that is carried on a motor vehicle and meeting one of the following 

requirements: 

 

(1) For the purpose of protecting the health and safety of the motor vehicle operator or 

passengers; 

(2) For the purpose of supporting the operation or maintenance of a motor vehicle 

(including its auxiliary equipment); or 

(3) By a private motor carrier (including vehicles operated by a rail carrier) in direct 

support of a principal business that is other than transportation by motor vehicle. 

 

In the scenario that you provided, the material “UN1593” is being transported in commerce and 

is being delivered to the purchaser of the hazardous material. The hazardous material is not for 

the purpose of protecting the health and safety of the motor vehicle operator or passengers, or for 

the purpose of supporting the operation or maintenance of a motor vehicle (including its 

auxiliary equipment). Although the transportation described is by private motor carrier, the 

hazardous material is not being utilized by the carrier in direct support of a principal business 
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that is other than transportation by motor vehicle but rather is being sold and delivered to a 

customer. Therefore, the transport of this material in this way does not meet the definition or 

requirements for MOTs. An example of transportation that would be included in the scope of 

criteria #3 above would be a furniture repair company transporting a hazardous material for its 

use in the repair of furniture. 

I hope this information is helpful. Please contact us if we can be of further assistance. 

Sincerely, 

Shane Kelley 

Director, Standards and Rulemaking Division 
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Hello,

Below is a request for letter of interpretation.

Thanks,

Jonathon, HMIC

From: PHMSA Pipelinesafety 
Sent: Saturday, May 22, 2021 1:12 PM
To: INFOCNTR (PHMSA) <INFOCNTR.INFOCNTR@dot.gov>
Subject: FW: Materials of Trade exemption

Good afternoon,

The inquiry below relates to PHH matters.  If someone from your team could respond,
that would be great.  Many thanks!

Office of Pipeline Safety

U.S. Department of Transportation
Pipeline and Hazardous Materials Safety Administration
1200 New Jersey Avenue, SE, West Building
Washington, DC 20590
Office: 202-366-4595 ◊ Fax: 202-493-2311

PHMSA Home | LinkedIn | Twitter | HAZMAT | OPS

-----Original Message-----
From: Lew Snearly [mailto:trucknbus@earthlink.net] 
Sent: Wednesday, May 19, 2021 1:19 AM
To: PHMSA Pipelinesafety <PHMSA.Pipelinesafety@dot.gov>
Subject: Materials of Trade exemption

CAUTION: This email originated from outside of the Department of Transportation
(DOT). Do not click on links or open attachments unless you recognize the sender and
know the content is safe.

Geller

21-0056
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https://gcc02.safelinks.protection.outlook.com/?url=https%3A%2F%2Fwww.linkedin.com%2Fcompany%2Fpipeline-and-hazardous-materials-safety-administration%2F&data=04%7C01%7Ckenetha.hillman.CTR%40dot.gov%7C5c5ee1297caa4f46d09d08d91ec6886e%7Cc4cd245b44f04395a1aa3848d258f78b%7C0%7C0%7C637574660301478388%7CUnknown%7CTWFpbGZsb3d8eyJWIjoiMC4wLjAwMDAiLCJQIjoiV2luMzIiLCJBTiI6Ik1haWwiLCJXVCI6Mn0%3D%7C1000&sdata=6xTKjit8XWflfqSHsdUGJMzU8eD7w%2BtDml6ZP%2BnMslk%3D&reserved=0
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https://www.phmsa.dot.gov/about-phmsa/offices/office-hazardous-materials-safety
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Pipeline and Hazardous Material Safety Administration
Attn: PHC, US Department of Transportation
 
I am requesting a formal letter of interpretation regarding the Materials of Trade
exemption.
 
I am a consultant and I work with a company that is a private motor carrier and they
manufacture foam. They sell the foam and other materials (staples, fabric, adhesives)
to furniture manufactures, boat manufactures, upholsterers, and such.
 
My client ships 5 gallon pails of 6.1 PG III UN1593 Dichloromethane solution and
during a recent driver meeting I told them that they could ship this product under the
MOT exemption. All the drivers were trained by me in the MOT exemption. The
driver when asked told the trooper that he had two (2) 5 gallon pails of
Dichloromethane solution on the truck and that they were shipping these pails under
the MOT exemption. The company had the package secured against movement in a
box that was also secured against movement. The packages did not leak.
 
The trooper placed the driver OOS for:
 
1. No shipping papers
2. No markings on the box. The 5 gallon pail was inside a box and the 5 gallon
container was properly marked and sealed with no leaks.
 
The trooper indicated that since they are manufacturing and transporting the
products to sell to a third party, then they wouldn’t receive the MOTS exception. I see
nothing in the MOT exemption that would support this statement. My client is a
private motor carrier and they own the products they sell and they are not
transporting these products for another company.
 
I have other clients that deliver and sell MOT items (lighters, matches, WD-40, small
propane and Map gas cylinders, Sterno, and many other hazardous materials that
meet the MOT exemption) plus food and other items to small grocery stores. Would
these customers be excluded from the MOT exemption because they sell these
products to the stores?
 
I can understand that the box was not marked and in the future we will mark the box
with a proper shipping name and orientation arrows. However in the MOT brochure it
specifically states “that are secured against movement in cages, bins, boxes, or
compartments”. I do not see anything that indicates the outer packaging needs to be
marked. I can understand that this would be a good idea but I cannot determine that
this is a requirement.
 
Thank you for your time and expertise.
 
 



 
Lew Snearly
22 Vics Court
Albany, NY 12205
Trucknbus.net
518-466-9866
fax  456-1616




