
U.S. Department             
of Transportation   
Pipeline and Hazardous 
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Administration 

1200 New Jersey Avenue, SE 
Washington, DC  20590  

May 9, 2024 

Mr. Carl Suhr 
Kwik Trip 
1626 Oak Street 
P.O. Box 2107 
La Crosse, WI  54602 

Reference No. 24-0012 

Dear Mr. Suhr: 

This letter is in response to your February 22, 2024, email requesting clarification of the 
Hazardous Materials Regulations (HMR; 49 CFR Parts 171-180) applicable to cargo tanks. In 
your email, you reference § 180.411(c)—which lists examples of welds and structural defections 
requiring cargo tanks be taken out of hazardous materials service until repaired. You note that 
when discussing this issue with a cargo tank manufacturer, they assert that since “pinhole” is not 
defined in the HMR they—the cargo tank manufacturer—default to the American Society for 
Mechanical Engineers (ASME) Code which states that if pinholes are present but do not leak 
during hydrostatic testing they are acceptable. 

We have paraphrased and answered your questions as follows: 

Q1. You ask whether there is a standard for “pinholes” in welds that are part of a cargo tank. 

A1. For a cargo tank, § 180.411(c) states that “any cargo tank with a weld defect such as a 
crack, pinhole, or incomplete fusion, or a structural defect must be taken out of hazardous 
materials service until repaired.” Although “pinhole” is not defined in the HMR, a 
manufacturer or cargo tank owner may not choose to revert to the American Society of 
Mechanical Engineering (ASME) Code for a definition of a pinhole or for guidance. 
PHMSA asserts that the word “pinhole” as referenced in the HMR is being used to 
elaborate what a weld defect could be on a cargo tank. The determination of whether a 
weld defect exists and/or warrants taking a cargo tank out of service under § 180.411(c) 
would be determined during the inspection processes required under the HMR. 

Q2. You ask whether there is a standard for “pinholes” in welds that attach appurtenances to 
the barrel of a cargo tank (i.e., pads). 



 

 

A2. In § 171.8, a cargo tank is defined as “a tank intended primarily for the carriage of liquids 
or gases and includes appurtenances, reinforcements, fittings, and closures.” Therefore, 
appurtenances are considered as part of the cargo tank and their respective welds are 
subject to the same requirements for pinholes in § 180.411(c). 

 
I hope this information helpful. Please contact us if we can be of further assistance. 
 
 
Sincerely, 

 
Steven Andrews 
Acting Chief, Regulatory Review and Reinvention Branch 
Standards and Rulemaking Division 
 



From: INFOCNTR (PHMSA)
To: Dodd, Alice (PHMSA)
Cc: Hazmat Interps
Subject: FW: Interpretation Request
Date: Monday, March 4, 2024 4:41:46 PM

Hi Alice,

Please see the below interpretation request.

Let me know if you need anything.

Regards,

-Breanna

From: Carl Suhr <CSuhr@kwiktrip.com> 
Sent: Thursday, February 22, 2024 11:08 AM
To: INFOCNTR (PHMSA) <INFOCNTR.INFOCNTR@dot.gov>
Subject: Interpretation Request

CAUTION: This email originated from outside of the Department of Transportation (DOT). Do
not click on links or open attachments unless you recognize the sender and know the content
is safe.

Date: February 22, 2024
RE: Request for Interpretation, 49 CFR 180.411 (c)

I am writing to request an interpretation clarifying the definition of a “pinhole” in the above
referenced regulation.
Per the guidance of the regulation all references to welds are confined to welds on the shell and
heads of specification cargo tanks, specifically DOT 406.

This has been an ongoing discussion without resolution between our organization and the cargo tank
manufacturer.

Our position is that any pinhole in a weld on the bulk package requires removal from service
until a proper repair is made by a certified repair shop.

The manufacturers position is that because a pinhole is not defined in the regulations,
guidance would revert to AWS and ASME code.

To support this position, we were copied on correspondence from a code specialist with HSB
(Hartford Steam Boiler). Their stated position was, “If it is not on the pressure boundary,
then ASME doesn’t care. If it was part of the pressure vessel, then UW-35(b) pertains but
that does not speak of pinholes. In general, if a pin hole there and it does not leak during
hydro, then it is ‘technically’ good…”

This statement addresses two weld types that we would appreciate clarification on.
1. What is the proper standard for pinholes in welds that are part of the pressure vessel?

Vore
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2. What is the proper standard for pinholes in welds that attach appurtenances to the barrel of

the cargo tank, i.e. pads?

 
 
Thank you,
Carl
 
Direct:   608-793-6055
Cell:       608-792-8675

_________________________________________________________________________________________________________ 
Carl Suhr  |  Convenience Transportation, LLC  |  Kwik Trip, Inc.  |  csuhr@kwiktrip.com

_____________________________________________________________-_____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Kwik Trip, Inc. Mission: "To serve our customers and community more effectively than anyone else by treating our
customers, co-workers and suppliers as we, personally, would like to be treated and to make a difference in

someone's life.”
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