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Administration 
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Washington, DC  20590  

April 19, 2024 
 
 
Mr. Tim Decker 
Field Health and Safety Specialist 
Superior Plus Propane 
1870 South Winton Rd. 
Rochester, NY  14618 
 
Reference No. 23-0035 
 
Dear Mr. Decker: 
 
This letter is in response to your March 13, 2023, email requesting clarification of the Hazardous 
Materials Regulations (HMR; 49 CFR Parts 171-180) applicable to cargo tank inlet and outlet 
markings. Specifically, you ask about the applicability of marking requirements in § 178.337-
9(c) where the HMR states that, except for gauging devices, thermometer wells, and pressure 
relief valves, each cargo tank inlet and outlet must be marked “liquid” or “vapor” to designate 
whether it communicates with liquid or vapor when the cargo tank is filled to the maximum 
permitted filling density.  
 
We have paraphrased and answered your questions as follows: 
 
Q1. You ask what is considered a cargo tank “inlet” under § 178.337-9(c). 
  
A1. Under § 178.320, an “outlet” is defined as “any opening in the shell or head of a cargo 

tank, (including the means for attaching a closure), except that the following are not 
outlets: a threaded opening securely closed during transportation with a threaded plug or 
a threaded cap, a flanged opening securely closed during transportation with a bolted or 
welded blank flange, a manhole, a gauging device, a thermometer well, or a pressure 
relief device.” It is the opinion of this office that for the purposes of § 178.337-9(c), an 
inlet and an outlet are the same. 

  
Q2. You ask whether the piping in your attached photographs require marking under 

§ 178.337-9(c). 
  
A2. It is unclear from your photographs whether the piping is an inlet/outlet, as it is unclear 

whether the piping does or does not communicate directly with the cargo tank or how the 
fittings connection is used. Therefore, this Office is unable to determine if the piping is 
subject to the marking requirements under § 178.337-9(c). 

  
Q3. You ask whether the marking shown in the attached photographs meet the requirements 

of § 178.337-9(c). 
  



 

 

A3. Provided the marking is readily visible, legible, durable to withstand transport conditions, 
and clearly associated with the corresponding inlet or outlet, marking in the locations you 
describe would satisfy the requirements of the HMR. The marking requirement may be 
satisfied using various locations and methods, including marking on the cargo tank shell. 

 
I hope this information is helpful. Please contact us if we can be of further assistance. 
 
Sincerely, 

 

 
Steven Andrews  
Acting Chief, Regulatory Review and Reinvention Branch  
Standards and Rulemaking Division 
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Hello,

Attached and below is a request for letter of interpretation. I am sending another email after this
with some more supporting documentation.

Thanks,

Jonathon, HMIC

From: Decker, Tim <tdecker@superiorplusenergy.com> 
Sent: Monday, March 13, 2023 1:50 PM
To: INFOCNTR (PHMSA) <INFOCNTR.INFOCNTR@dot.gov>
Subject: RE: 178.337-9(c)

CAUTION: This email originated from outside of the Department of Transportation (DOT). Do
not click on links or open attachments unless you recognize the sender and know the content
is safe.

My question is in reference to §178.337-9(c), and MC-331 cargo tanks in propane service.
Specifically, what is considered an inlet?

§178.320, defines “outlet”, but not “inlet”.

We received a violation during a roadside inspection for markings of inlets and outlets. The inspector
has held that a pipe with fittings is an “inlet” as it is a suction line used for auxiliary loading. The pipe
in question is connected to the pump and does not communicate directly with the cargo tank. The
outlet to which the pump is connected is labeled/marked as “liquid” (see attached pictures).

In addition to the closure valve seen in the attached picture, the piping also includes a back check
valve at the pump. By definition, the pipe does not appear to meet the definition of appurtenance.

Does the piping itself require marking under §178.337-9(c)? Is it considered an inlet?

Does the marking as indicated in the attached pictures meet the requirements of §178.337-9(c)?

Tim Decker
Field Health and Safety
Specialist
Superior Plus Propane

Pollack
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Address: 1870 South Winton Rd.,
Rochester, NY 14618
Mobile: 845-527-1040
Email:tdecker@superiorplusenergy.com
Website: www.superiorplusenergy.com
 

The primary responsibility
for safety lies with those
who create the risks and
those who work with
them.
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