()

U.S. Department 1200 New Jersey Avenue, SE
of Transportation Washington, DC 20590

Pipeline and Hazardous
Materials Safety
Administration

May 9, 2024

Mr. Joseph E. Connelly

Partner

KC Partners Group
P.O. Box 1551
Annandale, VA 22003-1551

Reference No. 23-0022

Dear Mr. Connelly:

This letter is in response to your March 9, 2023, email requesting clarification of the Hazardous
Materials Regulations (HMR; 49 CFR Parts 171-180) pertaining to the applicability of the
security plan requirements to bulk packagings containing a residue of a hazardous material. In
your email, you request clarification on the definition of a “residue” and present scenarios
specifically relating to the practicability of the unloading process.

We have paraphrased and answered your questions as follows:

Ql.

Al.

Q2.

A2.

You ask about the meaning of the phrase “maximum extent practicable” in the definition
of “residue” in § 171.8. Specifically, you ask whether certain scenarios—such as
equipment failure, running out of storage space at a facility, or needing to equalize the
tank car pressure—would result in a tank car being designated as containing a residue.

As defined in § 171.8, a residue means “the hazardous material remaining in a packaging,
including a tank car, after its contents had been unloaded to the maximum extent
practicable and before the packaging is either refilled or cleaned of hazardous material
and purged to remove any hazardous vapors.” The “maximum extent practicable” means
that the proper procedure for unloading has been executed to full effect, and the
remaining material that cannot be removed by the successful unloading process qualifies
as residue. The scenarios you describe in your email are not the full execution of the
unloading process, as various obstacles prevented the completion of that process. If the
packagings described in your email had been emptied to the maximum extent practicable,
the hazardous material would be considered a residue by definition.

You ask whether a company is required to create and maintain a security plan if it
unloads a placarded tank car, uses the contents solely in their unloading process, then
returns the placarded tank car containing a residue as defined in § 171.8.

The answer is that it depends. The security plan requirements apply to persons who offer
for transportation in commerce or transport hazardous materials in the quantities and
thresholds established by § 172.800(b). If the placarded tank cars containing residue meet
any of the quantity thresholds as described in § 172.800(b), a security plan is required. A



Q3.

A3.

Q4.

A4.

security plan must cover personnel, unauthorized access, and en route security—that is,
the security of a covered hazardous materials shipment from its origin to its destination,
including shipments stored incidental to movement.

You ask whether a railroad must create and maintain a security plan if it only stores rail
cars containing a residue of a hazardous material.

See answer A2. The security plan requirements apply to persons who offer for
transportation in commerce or transport hazardous materials in the quantities and
thresholds established by § 172.800(b). If the railroad performs any functions in
transportation or incidental to transportation and meets the quantity thresholds established
in § 172.800(b), a security plan is required.

You ask what the consequences are for not having a security plan when shipping a
residue—see § 171.8—exceeding the weight and volume requirements in § 172.800(b).

Each person who offers a hazardous material for transportation or transports a hazardous
material in commerce is responsible for compliance with the requirements of the HMR,
or a special permit, approval, or registration issued under the HMR, with respect to any
regulated function that the person performs or is required to perform. Penalties for
violations of the HMR are assessed on a case-by-case basis and depend on a number of
factors, including the nature, circumstances, extent, and gravity of the violation. As of
December 28, 2023, under 49 CFR Part 107, Appendix A to Subpart D, the civil penalty
for knowingly violating the Federal hazardous materials transportation law (49 U.S.C.
5101, et. seq.) or the HMR is not more than $99,756 for each violation, and $232,762 if
the violation results in death, serious illness, severe injury to any person, or substantial
destruction of property. There is no minimum civil penalty, except for a minimum civil
penalty of $601 for violations relating to training. See § 107.329 and § 107.333. The
monetary values of these penalties are adjusted annually, with the latest revisions
occurring (and effective) on December 28, 2023.!

Criminal penalties may include fines and/or imprisonment for not more than 5 years,
except in any case in which the violation involves the release of a hazardous material
which results in death or bodily injury to any person, in which case the maximum amount
of imprisonment shall be not more than 10 years.

I hope this information helpful. Please contact us if we can be of further assistance.

Sincerely,

g af

Steven Andrews
Acting Chief, Regulatory Review and Reinvention Branch
Standards and Rulemaking Division

88 FR 89551 (Dec. 28, 2023). Available at: https://www.federalregister.gov/d/2023-28066
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Jacobson

23-0022
From: INFOCNTR (PHMSA)
To: Dodd, Alice (PHMSA)
Cc: Hazmat Interps
Subject: FW: Request for Interpretation
Date: Thursday, March 16, 2023 1:01:13 PM
Attachments: RFI - 172.800.pdf
Hi Alice,

Please see the attached interpretation request.

Let us know if you need anything.

Regards,

-Breanna

From: Joseph Connelly <jecnnlly@verizon.net>

Sent: Thursday, March 9, 2023 2:03 PM

To: INFOCNTR (PHMSA) <INFOCNTR.INFOCNTR@dot.gov>; jecnnlly@verizon.net; mail@kcpartners.us
Subject: Request for Interpretation

CAUTION: This email originated from outside of the Department of Transportation (DOT). Do not click on links or

open attachments unless you recognize the sender and know the content is safe.

Please see attached concerning my request for interpretation concerning
49 CFR Subpart I and clarification on the definition of residue in 49 CFR §171.8. If you need clarification, please
contact me via email at either of the addresses in the TO: line.

As always, thank you for your consideration...

Joe Connelly - KC Partners Group
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March 9, 2023

Joesph E. Connelly
Partner

KC Partners Group

PO Box 1551

Anandale VA 22003-1551

Standards and Rulemaking (PHH-10)

U.S. Department of Transportation

Pipeline and Hazardous Materials Safety Administration
East Building, 2nd Floor

1200 New Jersey Ave., SE

Washington, DC 20590

Transmitted via email to infocntr@dot.gov

To whom it may concern:

| am writing to request a Department of Transportation (DOT) interpretation concerning
the applicability of a DOT Security Plan in Subpart | (49 CFR §§172.800 - 804) to
residue tank cars. There are two (2) industry types or practice | would like you to
address in particular. | would also like to address the definition of Residue in §171.8 to
clearly understand how a residue quantity in a tank car is determined, as it impacts the
interpretations | am requesting.

Part of my confusion in this matter emanates from reviewing the interpretations
previously published concerning Subpart | as there appears to be an over-reliance on
placarding. As | am certain you are also aware, tank cars containing a residue of a
hazardous material are required to be placarded when moving reverse route, with a few
exceptions.

Aresidue, as it is defined in 49 CFR §171.8 “means the hazardous material remaining
in a packaging, including a tank car, after its contents have been unloaded to the
maximum extent practicable and before the packaging is either refilled or cleaned of
hazardous material and purged to remove any hazardous vapors.”

What does “to the maximum extent practical” mean?” If unloading equipment fails
during the unloading process can the car be considered to be unloaded to the maximum
extent practical? If the facility runs out of storage space in their facility and leaves a
quantity of hazardous material in the package, is this unloaded to the maximum extent
practical? In cases where unloading can only be accomplished through equalization of
the car, is that considered to the maximum extent practical? Please address this for
residue tank cars whose quantities exceed the limits specified in the definition.

The two industries or Industry practices considering residue tank cars are as follows:
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The first industry would be any company that unloads loaded, placarded tank cars and
returns them as last containing a hazardous material (residue). The second industry
would be a railroad engaged only in the storage of residue tank cars. These would be
cars that arrive and leave the facility as residue, last contained...

My primary interest is only those hazard classes which are required to have a security
plan when they are shipped in a large, bulk quantity and identified as such in the
applicability section of Subpart |. These are listed below as follows:

(3) A large bulk quantity of Division 2.1 material.

(4) A large bulk quantity of Division 2.2 material with a subsidiary hazard of 5.1..

(6) A large bulk quantity of a Class 3 material meeting the criteria for Packing Group | or
Il.

8) A large bulk quantity of a Division 4.2 material meeting the criteria for Packing Group
| orll.

(9) A quantity of a Division 4.3 material requiring placarding in accordance with subpart
F of this part.

(10) A large bulk quantity of a Division 5.1 material in Packing Groups | and ll;
perchlorates; or ammonium nitrate, ammonium nitrate fertilizers, or ammonium nitrate
emulsions, suspensions, or gels.

(12) A large bulk quantity of Division 6.1 material (for a material poisonous by inhalation
see paragraph (5) above).

.(16) A large bulk quantity of Class 8 material meeting the criteria for Packing Group |.

In previous federal registers, it is noted that a “large bulk quantity” refers to a quantity
greater than 3,000 kg (6,614 pounds) for solids or 3,000 liters (792 gallons) for liquids
and gases in a single packaging such as a cargo tank motor vehicle, portable tank, tank
car, or other bulk container.

My secondary interest is of those listed as any quantity as follows. For these
commodities; again listed below, is a security plan required or does the term residue on
a shipping paper supersede the requirement?

(5) Any quantity of a material poisonous by inhalation, as defined in §171.8 of this
subchapter.



https://www.ecfr.gov/current/title-49/part-172/subpart-F
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(9) A quantity of a Division 4.3 material requiring placarding in accordance with subpart
F of this part.

(14) A quantity of uranium hexafluoride requiring placarding under §172.505(b).
To reiterate, based upon the above information;

Does a company have to promulgate and maintain a security plan if it unloads a tank
car and uses the contents solely in their process, then returns the tank car as a residue,
last containing that hazardous material in a placarded rail car?

Does a railroad have to promulgate and maintain a security plan if it stores only cars
containing a residue of a hazardous material?

Finally, if the answer to the two (2) questions above is no, what are the consequences
for exceeding the weight and volume requirements defined as residue by §171.8. Or, if
no security plan is required, what would be the consequences...

Thank You for your consideration

Yooephy E. Counelly

On behalf of KC Partners Group






March 9, 2023

Joesph E. Connelly
Partner

KC Partners Group

PO Box 1551

Anandale VA 22003-1551

Standards and Rulemaking (PHH-10)

U.S. Department of Transportation

Pipeline and Hazardous Materials Safety Administration
East Building, 2nd Floor

1200 New Jersey Ave., SE

Washington, DC 20590

Transmitted via email to infocntr@dot.gov

To whom it may concern:

| am writing to request a Department of Transportation (DOT) interpretation concerning
the applicability of a DOT Security Plan in Subpart | (49 CFR §§172.800 - 804) to
residue tank cars. There are two (2) industry types or practice | would like you to
address in particular. | would also like to address the definition of Residue in §171.8 to
clearly understand how a residue quantity in a tank car is determined, as it impacts the
interpretations | am requesting.

Part of my confusion in this matter emanates from reviewing the interpretations
previously published concerning Subpart | as there appears to be an over-reliance on
placarding. As | am certain you are also aware, tank cars containing a residue of a
hazardous material are required to be placarded when moving reverse route, with a few
exceptions.

Aresidue, as it is defined in 49 CFR §171.8 “means the hazardous material remaining
in a packaging, including a tank car, after its contents have been unloaded to the
maximum extent practicable and before the packaging is either refilled or cleaned of
hazardous material and purged to remove any hazardous vapors.”

What does “to the maximum extent practical” mean?” If unloading equipment fails
during the unloading process can the car be considered to be unloaded to the maximum
extent practical? If the facility runs out of storage space in their facility and leaves a
quantity of hazardous material in the package, is this unloaded to the maximum extent
practical? In cases where unloading can only be accomplished through equalization of
the car, is that considered to the maximum extent practical? Please address this for
residue tank cars whose quantities exceed the limits specified in the definition.

The two industries or Industry practices considering residue tank cars are as follows:
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The first industry would be any company that unloads loaded, placarded tank cars and
returns them as last containing a hazardous material (residue). The second industry
would be a railroad engaged only in the storage of residue tank cars. These would be
cars that arrive and leave the facility as residue, last contained...

My primary interest is only those hazard classes which are required to have a security
plan when they are shipped in a large, bulk quantity and identified as such in the
applicability section of Subpart |. These are listed below as follows:

(3) A large bulk quantity of Division 2.1 material.

(4) A large bulk quantity of Division 2.2 material with a subsidiary hazard of 5.1..

(6) A large bulk quantity of a Class 3 material meeting the criteria for Packing Group | or
Il.

8) A large bulk quantity of a Division 4.2 material meeting the criteria for Packing Group
| orll.

(9) A quantity of a Division 4.3 material requiring placarding in accordance with subpart
F of this part.

(10) A large bulk quantity of a Division 5.1 material in Packing Groups | and ll;
perchlorates; or ammonium nitrate, ammonium nitrate fertilizers, or ammonium nitrate
emulsions, suspensions, or gels.

(12) A large bulk quantity of Division 6.1 material (for a material poisonous by inhalation
see paragraph (5) above).

.(16) A large bulk quantity of Class 8 material meeting the criteria for Packing Group |.

In previous federal registers, it is noted that a “large bulk quantity” refers to a quantity
greater than 3,000 kg (6,614 pounds) for solids or 3,000 liters (792 gallons) for liquids
and gases in a single packaging such as a cargo tank motor vehicle, portable tank, tank
car, or other bulk container.

My secondary interest is of those listed as any quantity as follows. For these
commodities; again listed below, is a security plan required or does the term residue on
a shipping paper supersede the requirement?

(5) Any quantity of a material poisonous by inhalation, as defined in §171.8 of this
subchapter.
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(9) A quantity of a Division 4.3 material requiring placarding in accordance with subpart
F of this part.

(14) A quantity of uranium hexafluoride requiring placarding under §172.505(b).
To reiterate, based upon the above information;

Does a company have to promulgate and maintain a security plan if it unloads a tank
car and uses the contents solely in their process, then returns the tank car as a residue,
last containing that hazardous material in a placarded rail car?

Does a railroad have to promulgate and maintain a security plan if it stores only cars
containing a residue of a hazardous material?

Finally, if the answer to the two (2) questions above is no, what are the consequences
for exceeding the weight and volume requirements defined as residue by §171.8. Or, if
no security plan is required, what would be the consequences...

Thank You for your consideration

Yooephy E. Counelly

On behalf of KC Partners Group



