
U.S. Department of Transportation 

Pipeline and Hazardous Materials 
Safety Administration 

OCT 1 7 2012 

Mr. Chris A. Paul, Esq. 
Attorney at Law 
McAfee & Taft 
1717 S. Boulder, Suite 900 
Tulsa, OK 74119 

Dear Mr. Paul: 

1200 New Jersey Ave, S.E. 
Washington, D.C. 20590 

In a letter to the Pipeline and Hazardous Materials Safety Administration (PHMSA) dated 
December 8, 2011, you requested an interpretation concerning the requirements in 49 CFR 
Part 195 for pressure testing a segment of pipeline that has been replaced prior to putting that 
segment in service. Specifically, you asked whether post-installation pressure testing was 
required for a pipe replacement project involving multiple joints of pre-tested pipe. You also 
asked whether PHMSA could provide any relevant enforcement guidance documents on this 
lSSUC. 

Pressure testing a pipeline segment before placing it in service is a core requirement of the 
Federal pipeline safety regulations. Part 195. Subpart E governs the pressure testing of pipeline 
used in hazardous liquid service. 49 CFR 195.302(a) states: 

(a) except as otherwise provided in this section and in § 195.305(b), no operator 
may operate a pipeline unless it has been pressure tested under this subpart 
\Vithout leakage. In addition, no operator may return to service a segment of 
pipeline that has been replaced, relocated. or othenvisc changed until it has been 
pressure tested under this subpart without leakage. 

The term "pipeline" is defined in§ 195.2 as: 

"Pipeline or pipeline system means all parts of a pipeline facility through which a 
hazardous liquid or carbon dioxide moves in transportation. including. but not 
limited to. line pipe, valves and other appurtenances connected to line pipe. 
pumping units, fabricated assemblies associated with pumping units, metering and 
delivery stations and fabricated assemblies therein, and breakout tanks.'' 

The term "pipe" is further defined in§ 195.2 as: 

"Pipe or line pipe means a tube, usually cylindrical, through which a hazardous 
liquid or carbon dioxide flows from one point to another.'' 

The Pipeline and Hazardous Materials Safety Administration, Office of Pipeline Safety provides written claritications of the Regulations (49 CFR 
Parts 190-199) in the form of interpretation letters. These letters reflect the agency's current application of the regulations to the specific facts 
presented by the person requesting the claritication. Interpretations do not create legally-enforceable rights or obligations and are provided to 
help the public understand how to comply with the regulations. 
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Under these definitions, the term pipe means that section of pipe through which a hazardous 
liquiq will flow from point-to-point and therefore must be pressure tested from point-to-point. 
No distinction is made as to the length of pipe or the number ofweldedjoints within the replaced 
pipe segment. Similarly, under§ 195.308, a pipe tie-in segment being il).stalled must be pressure 
tested either with or without the tie-in welds (which themselves require non-destructive testing). 
Note that the welds connecting several pipe lengths in a section to be tied-in are not tie-in welds. 
In general, while PHMSA has not required post-installation pressure testing when a single joint 
of pre-tested pipe is replaced, operators are subject to the pressure testing requirement anytime 
more than one pipe joint is being replaced. 

Regarding your request for enforcement guidance documents, all available PHMSA enforcement 
guidance materials are posted on the PHMSA website for public viewing at: 
http://www.phmsa.dot.gov/foia/e-reading-room. Once you visit the website, please click on­
'~III. Staff Manuals and Instructions" to view the enforcement guidance materials. While 
PHMSA does not have an enforcement guidance document for 49 CFR Part 195, Subpart E­
Pressure Testing, we have enclosed an enforcement guidance document dealing with the pressure 
testing requirement for natural gas pipeline replacement projects under Part 192. While this 
enforcement guidance is not applicable to hazardous liquid pipelines, it is illustrative ofthe 
manner in which PHMSA applies the pressure testing requirement to pipe replacement projects. 
In relevant part, it states that "the entire replaced segment must be tested ... except the tie-in 
joints" (and notes that the several pipe lengths are not tie-in joints). 

Finally, if you have a scenario where you can demonstrate that conducting a post-installation 
pressure test on a replacement segment is impracticable, you may contact the PHMSA regional 
office covering the area and submit a proposed alternative in writing for its consideration such as 
a proposal to perform an appropriate strength test on the segment prior to installation (which 
PHMSA may elect to witness). 

I hope that this information is helpful to you. If I can be of further assistance, please contact me 
at 202-366-4046. 

Enclosure 

Sincerely, 

~--// ohii A. Gale 
Director, Office of Standards 
and Rulemaking 

The Pipeline and Hazardous Materials Safety Administration, Office of Pipeline Safety provides written clarifications of the Regulations 
( 49 CFR Parts 190-199) in the form of interpretation letters. These letters reflect the agency's current application of the regulations to the 
specific facts presented by the person requesting the clarification. Interpretations do not create legally-enforceable rights or obligations and 
are provided to help the public understand how to comply with the regulations. 



Enforcement O&M Part 192 
Guidance 

Revision Date 09-28-20 I I 

Code Section § 192 .719 

Section Title Transmission Lines - Testing of Repairs 

Existing Code (a) Tes ting of replacement pipe. If a segment o f transmission line is repaired 
Language by cutting out the damaged portion of the pipe as a cylinder, the replacement 

pipe must be tested to the pressure required for a new line insta lled in the same 
location. This test may be made on the pipe be fore it is insta lled. 

Origin of 
Code 

Last 
Amendment 

(b) Testing of repairs made by welding. Each repair made by we ld ing in 
accordance with ~~ 191

. 71.3. 191. 7_1} . and !92.7_1] must be exam ined in 
accordance 'vvith § 192.241. 

Original Code Document. 35 FR 13248. 08-1 9-1 970 

Arndt. 192-54. 5 I FR 41635. I I- I 8-1986. 

Interpretation Interpretation: PJ-94-024 Date: 06-07-J 994 

Summaries 

Question #2: "Our second question relates to the hydrostatic testing of 
replacement pipe under ~ I 92. 719(a). In a repai r si tuation where several j oints 
of pipe are welded together. does the welded piece have to be hydrostati cally 
tested as a unit? Each joint is pre-tested and the welds arc I 00% non­

destructi ve ly tested." 

Answer #2: Section I 92. 719(a) is intended fo r testi ng of repai rs of 
transmiss ion pipelines. where the pipe is required to be tested as a new 
line. The test requi rements in Subpart .I are appl icable to a new segment of 
pipeline. or the return to service of a segment or pipeline that has been 
relocated or replaced. 

In accordance with § l92.503(a) in Subpart J. the entire replaced segment must 
be tested in accordance with Subpart .J and § 192.6 19. except the ti e-in joints 
that are excepted under § 192.503(d). It should be noted that the joints 
connecting the several pipe lengths are not tie-i n joints. However. if. in 

The Pipclmc and llaznrdtlll$ Mmcrials Safcl~ i\dminislralion. Ollicc or 1'1pduu.: Sal<:!~ prm ide' \\flllcn clarilicalulll' oriiH: Rcg.ulallons 
(49 CFR Pan> 190-199) in 1hc limn or illlcrprctalion lcucr~ . rhc'c lcllcrs rclkcl I he agcnc~ 's curn:nl applicalinnor I he n.:gulalions It> I he 
spccilic ltlCIS presented hy the persou requesti ng lhc clarilicminn lnlcrprclillinns do nol create lcgall y-cn lilrccahlc righls or obligations and 
arc provided 1n help lhc puol1c umkrSiand hn" In ~:nmpl~ "llh 1hc r\:gulalunlS 



accordance with§ 192.505(e). it is not practical to conduct a post installation 
test, a pre-installation strength test must be conducted on each pipe length or 
the segmen"t by maintaining the pressure at or above the test pressure for at 
least 4 hours. 

Interpretation: PI-ZZ-037 Date: 04-15-1988 

Your letter asks whether mechan ical couplers fall under ~§ 192.7 11 - 192.719 
of the Federal Gas Pipeline safety Standards ( 49 CFR Part 192). and whether 
the Department of Transportation (DOT) must approve your company"s 
product before it may be used in gas pipelines. 

Sections 192.7 11 - 192.7 19 apply to the field repair of transm ission 
lines. Any mechanical coupler of acceptable design and strength may be used 
when the use of a weld less joining device is appropriate under §§ 192.7 1 1-
192.7 19. The acceptabil ity of couplcrs is governed by va rious sections in 
subparts B. D and r of Part 192. 

Prior DOT approval is not required for the use of any type of gas pipeline 
. faci li ty. including mechanical couplers. Operators are free to se lect and use 

materi als that they determine. either on their own or with the aid of 
manufacturers· representations. are acceptable under DOT standards. The 
correctness of these determinations is subject to review by DOT and State 
agency enforcement personnel during periodic inspection visits. 

Advisory 

Bulletin/ Alert 

Notice 

Summaries 

Other 

Reference 

Material 

& Source 

GPTC Guide Material is avai lable. 

The Pipclin~ and llazardous Malcrials Satcly Adminislralion. Otlice of l'irclin..: Sate!) provides wrin..:n clari ticarions oflhe Regula! ions 
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Guidance I. The operator must have written procedures for the testing of repairs. 
Information 2. Appropriate UT examination of the repair area should be performed to 

insure the integrity of the planned repair. 
3. A pipe segment that is replaced must be pressure tested after insta llation 

unless it is not practicaL in which case each length of pipe or each segment 
must be pressure tested. 

4. Special attention should be applied to the potential for stresses associated 
with out-of-roundness. high-low. al ignment. and ch:;mges in pipe wall or 
grade. 

5. Records documenting pretest of pipe for emergency use must include an 
audit trail to each specific joint o f pipe instal led in the pipeline. 

Examples of a I. The lack of procedures is a violation of~ 192.605. 
Probable 2. The lack of records is a vio lation of § 192.603. 
Violation 3. The operator did not fo llow written procedures for testing of repairs. 

4. Test records for insta lled pipe cannot be traced back to the original test 
documentation. 

5. NOT records are not availab le concern ing inspection of welds made on 
repai r fitti ngs and devices. 

Examples of 1. Records regarding the repairs made to the pipeline. 
Evidence 2. Statements from supervisory personnel regard ing any missing or 

incomplete records. 
3. Meta llurgical reports. 
4 . Incident reports. 

5. The lack of procedures or records. 

The Pipeline and Hazardous Materials Safety 1\dlllinistration. Ol1ke of Pi pel in~ Safety provides wrill~n clarifications of the Rcgulatic111s 
(49 CFR Parts 190- 199) in the form of interpretation letters. These lcucrs reflect the agency's current ~pplication of the regu lations to the 
specific facts presented oy the person req uesting the cl arification Interpretations do not create lcgall~-cnli>rceahlc rights or ohligations and 
arc pnwided to hdp the public understand ho11 to cnmph 11 ith the regulations. 
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1717 S. BOULDER • SUITE 900 
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December 8, 2011 

Office of Pipeline Safety (DPS-1 0) 
Pipeline Hazardous Materials Safety Administration 
U.S. Department of Transportation 
1200 New Jersey Avenue, SE 
East Building, Second Floor (PH) 
Washington, DC 20590 

RE: Interpretation/Clarification 

Dear Sir or Madam: 

CHRIS A. PAUL 

ATTORNEY AT LAW 

WRITER DIRECT 

(918) 57 4-303 7 
FAX(918)574-3137 

Chris.Paul@mcafeetaft.com 

DEC 16 2011 

Regarding petroleum pipelines in various Pipeline and Hazardous Materials 
Safety Administration (PHMSA) regions, I understand that there are varipus 
interpretations as to the maximum number of joints or length of pre-pressure 
tested pipe that can be used for a pipeline replacement project before post- .. 
installation pressure testing is required for the new pipe (that was already pre~ 
tested). 

The normal process is that pre-tested replacement pipe is kept at pipeline 
facilities to be available in the event replacement of pipe is nece$sary. This pre­
tested replacement pipe is being inserted into an existing pipeline that has 
previously been pressure tested per 49 CFR §195, Subpart E- Pressure Testing. 
All new welds associated with the pipe replacement are1 00% Non-Destructive 
Tested per §195.228 Welds and Welding Inspection: Standards of Acceptability. 

§195.302 (a) General Requirements states: "Except as otherwise provided in this 
section and in §195.305(b), no operator may operate a pipeline unless it has 
been pressure tested under this subpart without leakage. In addition, no 
operator may return to service a segment of pipeline that has been replaced, 
relocated, or otherwise changed until it has been pressure tested under this 
subpart without leakage." 

I understand that various ·Office of Pipeline Regional.staff have indicated that this 
issue is addressed in a PHMSA standard "Enforcement Guidance~ document. 
However, a copy of this has not (to my knowledge) been made available to 
pipeline operators. In addition it appears that there .are apparently various 
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regional interpretations of how many joints or feet of pre-tested pipe can be 
replaced before post-pressure testing is required of the entire segment. For 
example: 

• Central Region - between 3 and 5 joints can be replaced without 
post-pressure testing (this obviously creates an ambiguity). 

• Western Region -only 1 joint can be replaced without post­
pressure testing. 

• Southwest Region - 3 joints can be replaced without post-pressure 
testing. 

I am requesting the following: 

1. Clarification as to requirements related to the foregoing. 

2. If the nature of the requirements as set forth generally above are being 
used, what is the reasoning and where in the regulations is the 
requirement for post-pressure testing the entire new section if tested pipe 
(regardless of length) is being inserted into the segment? 

3. If there is a requirement for maximum number of joints or feet of tested 
pipe installed, what is allowed in joints or total feet? 

4. If there is an Enforcement Guidance document or manual, or other 
guidance or interpretations, please provide same. If necessary, please 
consider this fourth request a request under the Freedom of Information 
Act, 5 U.S.C. § 552. 

If you or your staff has questions, feel free to contact me at (918)-57 4-3037. 

Very truly yours, 

Chris A. Paul 

CAP:sd 
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