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U.S. Department 1200 New Jersey Avenue, SE
of Transportation Washington, DC 20590

Pipeline and Hazardous
Materials Safety
Administration

March 27, 2024

John J. Miller, CHP
Radiation Safety Officer
International Isotopes Inc.
4137 Commerce Circle
Idaho Falls, ID 83401

Reference No. 24-0002
Dear Mr. Miller:

This letter is in response to your January 8, 2024, letter and subsequent emails requesting
clarification of the Hazardous Materials Regulations (HMR; 49 CFR Parts 171-180) applicable
to a shipper’s certificate for radioactive material transported aboard a passenger-carrying aircraft.
Specifically, you describe the offering and transportation of shipments containing short-lived
radiopharmaceuticals—including radioisotopes—that are active pharmaceutical ingredients used
in the production of radiopharmaceuticals. You explain that you are uncertain regarding the
return shipment of “empty” packages intended to be reused for these products when transported
aboard a passenger-carrying aircraft, as many of these packages utilize depleted uranium as
shielding, which results in the “empty” packages being returned for reuse having an external
dose rate exceeding 0.005 mSv/h (0.5 mrem/h). Furthermore, you explain that this requires the
“empty” packages to be shipped to the radiopharmaceutical’s supplier as an LSA-I shipment and
not as “UN2908, Radioactive material, excepted package-empty packaging, 7.” Therefore,
regarding the requirement found in § 172.204(c)(4) for the shipper’s certificate for radioactive
material transported aboard a passenger-carrying aircraft, you ask for clarification regarding the
phrase “intended for use in, or incident to, research, or medical diagnosis or treatment™ as it
relates to these “empty” packages.

Note that § 173.448(f) details the requirement linked to § 172.204(c)(4) and specifies that no
person shall offer for transportation aboard a passenger-carrying aircraft any Class 7
(radioactive) material unless that material is intended for use in, or incident to, research, medical
diagnosis, or treatment.



We have paraphrased and answered your questions as follows:

QL.  You ask whether an “empty” package that was used for the shipment of
radiopharmaceuticals containing either residual radioactive material or depleted uranium
shielding can be considered radioactive material intended for use in, or incident to,
research, or medical diagnosis or treatment when it is returned to the radiopharmaceutical
supplier.

Al.  The answer is yes. It is the opinion of this Office that an “empty” package that contains
residual radioactive material or depleted uranium shielding as described in your letter that
is being returned to the radiopharmaceutical supplier for reuse would meet the intent of a
radioactive material offered aboard a passenger-carrying aircraft for research, medical
diagnosis, or treatment.

Q2.  You ask whether disused sealed sources such as Cobalt-57 (Co-57) flood and line
sources, Germanium-68 (Ge-68) phantoms and line sources, and Sodium-22 (Na-22)
markers that were used in or incidental to medical diagnosis or treatment can be
considered to meet the requirements of being a radioactive material that is intended for
use in, or incident to, research, medical diagnosis, or treatment when it is shipped back to
the source manufacturer for end-of-life management. When one of these sources is
returned to the manufacturer, the contact dose rate on the package can exceed 0.5 mrem/h
and the source would then be returned as “UN2915, Radioactive material, Type A
package non-special form, non-fissile or fissile excepted, 7.”

A2.  The answer is yes.

I hope this information is helpful. Please contact us if we can be of further assistance.

Sincerely,
W oA
Dirk Der Kinderen

Chief, Standards Development Branch
Standards and Rulemaking Division
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Hi Alice,

Please see the attached interpretation request.
Let me know if you need anything.

Regards,

-Breanna

From: John J. Miller <jjmiller@intisoid.com>

Sent: Monday, January 8, 2024 2:59 PM

To: INFOCNTR (PHMSA) <INFOCNTR.INFOCNTR@dot.gov>
Cc: Sumrall, Matthew (PHMSA) <matthew.sumrall@dot.gov>
Subject: Request for interpretation

This email originated from outside of the Department of Transportation (DOT). Do

not click on links or open attachments unless you recognize the sender and know the content

is safe.

John J. Miller
Radiation Safety & Regulatory Compliance Officer

T: (208) 524-5300
M: (208) 589-1580
jimiller@intisoid.com
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information that is intended only for the individual or entity named in the e-mail address. If
you are not the intended recipient, you are hereby notified that any disclosure, copying,
distribution, or reliance upon the contents of this e-mail is strictly prohibited. If you have
received this e-mail transmission in error, please reply to the sender, so that we can
arrange for proper delivery, and then please delete the message from your inbox.
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January 8, 2024

Standards and Rulemaking Division, Pipeline and Hazardous Materials Safety Administration,
Attn: PHH-10

U.S. Department of Transportation, East Building,

1200 New Jersey Avenue, SE., Washington, DC 20590-0001

Via email: infocntr@dot.gov

Subject:  Request for an interpretation to § 172.204 (c) (4)

To whom it may concern,

The purpose of this letter is to formally request an interpretation to the scope of the phrase
“incident to medical diagnosis or treatment” as used in §172.204 (c) (4), which reads.

Radioactive material. Each person who offers any radioactive material for transportation
aboard a passenger-carrying aircrafi shall sign (mechanically or manually) a printed certificate
stating that the shipment contains radioactive material intended for use in, or incident to,
research, or medical diagnosis or treatment.

Background:

The use of passenger aircraft is imperative to ensure timely delivery of shipments containing
short-lived radiopharmaceuticals, including radioisotopes that are active pharmaceutical
ingredients (APIs) used in the production of those radiopharmaceuticals. These shipments are
clearly considered to contain radioactive materials intended for use in, or incident to medical
diagnosis or treatment and are certified by the shipper to contain radioactive material intended
for use in or incidental to medical diagnosis or treatment.

The request for interpretation regards the return of empty packagings used for the shipment of
these products. Many of these packages are multi-use packages that utilize depleted uranium as
shielding. On most of these packages, the depleted uranium shield results in an external dose rate
exceeding 0.005 mSv/h (0.5 mrem/h), which requires the package to be returned to the supplier
as an LSA-1 shipment and not as an Empty package, UN2908. With a limited package fleet
available for use, it is just as important to have these packages returned to the supplier so that
they can be reused to ship radiopharmaceuticals or radioisotopes used in the production of
radiopharmaceuticals.
208.524.5300
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Question 1: Would the return to supplier of empty packages that had been used for the shipment
of short-lived radiopharmaceuticals or radioisotope APIs containing residual radioactive material
or depleted uranium shielding be considered to contain radioactive materials intended for use in,
or incident to medical diagnosis or treatment?

A similar scenario occurs with medical devices that contain radioactive materials. Sealed sources
used in the calibration of patient dosing instrumentation, (dose calibrators) and medical
imagining devices, patient reference markers, and those used for therapeutical purposes are
registered with the US Food and Drug Administration as Class 1 medical devices. When these
products are shipped from the source manufacturer, the use of passenger aircraft ensures timely
delivery to the customer. In most cases the customer returns disused sealed sources to the source
manufacturer using the package that the new replacement source was provided in. This scenario
leads to my second question.

Question 2: Would a disused sealed source that had been used in or incidental to medical
diagnosis or treatment still be considered to meet the criteria when it is shipped back to the

source manufacturer for end of life management?

Please contact me by phone at 208 524-5300 or email at jjmiller@intisoid.com if you have any

questions regarding this letter or require additional information.

Sincerely,

)M%WC\

John J. Miller, CHP
Radiation Safety Officer

JIM-2024-02

cc:  Mr. Matt Sumrall, CHP
US Department of Transportation
Pipeline and Hazardous Materials Safety Administration
1200 New Jersey Avenue SE, Washington, DC, 20590
Via email.



