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U.S. Department 1200 New Jersey Avenue, SE
of Transportation Washington, DC 20590

Pipeline and Hazardous
Materials Safety
Administration

March 27, 2024

Shelly Stampfler
Logistics Specialist IV
Entegris Inc.

7 Commerce Drive
Danbury, CT 06810

Reference No. 23-0103
Dear Ms. Stampfler:

This letter is in response to your December 1, 2023, email and subsequent email requesting
clarification of the Hazardous Materials Regulations (HMR; 49 CFR Parts 171-180) applicable
to a reportable quantity (RQ). In your email, you reference a steel cylinder with a gross weight of
85 kilograms containing 21 kilograms net weight of “UN2199, Phosphine, 2.3,” and you note
that “Phosphine” is listed with an RQ of 45.4 kilograms in Table 1 to Appendix A of § 172.101.
You ask whether the weight of the packaging combined with the weight of the hazardous
substance is used to determine whether the hazardous substance meets an RQ.

The answer is no. A hazardous substance is a material listed in Appendix A of § 172.101 that is
in a quantity in one package that equals or exceeds the RQ for that material listed in Appendix A
to 8 172.101 and—when in a mixture or solution—satisfies the applicable criteria for “hazardous
substance” as defined in § 171.8. Therefore, a steel cylinder containing 21 kilograms net weight
of “Phosphine” would not exceed the RQ of 45.4 kilograms listed in Table 1 to Appendix A of

§ 172.101 of the HMR.

| hope this information is helpful. Please contact us if we can be of further assistance.
Sincerely,

R

Steven Andrews
Acting Chief, Regulatory Review and Reinvention Branch
Standards and Rulemaking Division
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From: INFOCNTR (PHMSA)
To: Dodd, Alice (PHMSA)
Cc: Hazmat Interps
Subject: FW: Request for letter Question regarding Reportable Qty 172.101 CFR 49
Date: Monday, December 4, 2023 2:26:16 PM
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Hello Alice,
Please see the below interpretation request. Let us know if you need anything.

Sincerely,
Janaye

From: Shelley Stampfler <Shelley.Stampfler@entegris.com>

Sent: Monday, December 4, 2023 1:35 PM

To: INFOCNTR (PHMSA) <INFOCNTR.INFOCNTR@dot.gov>

Cc: Corey Britto <corey.britto@entegris.com>; Michel Palencia <Michel.Palencia@entegris.com>
Subject: Request for letter Question regarding Reportable Qty 172.101 CFR 49

This email originated from outside of the Department of Transportation (DOT). Do not

click on links or open attachments unless you recognize the sender and know the content is safe.

Hello,
Thank you for the information received today on the call . May | ask for a formal letter of interpretation for
Entegris based on my email questioned below ?

| did review the attached 15-0048 and would like to have an update to reflect Entegris and dated Dec 1,
2023 for our reference

Just need Q1 and Al

Q1.  Is the weight of the packaging combined with the weight of the hazardous material
within that packaging used to determine whether or not the hazardous material
meets a reportable quantity?

Al.  The answer is no. A hazardous substance is a material listed in Appendix A of
§ 172.101 that is in a quantity in one completed package that equals or exceeds the
reportable quantity (R()) for that material listed in Appendix A to § 172.101 and,
when in a mixture or solution, satisfies the applicable criteria for “hazardous
substances™ as this term is defined in § 171.8.

Shelley Stampfler
Logistics Specialist IV
Entegris, Inc


mailto:INFOCNTR.INFOCNTR@dot.gov
mailto:Alice.Dodd@dot.gov
mailto:hazmatinterps@dot.gov
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QL.

Al

s the weight of the packaging combined with the weight of the hazardous material
within that packaging used to determine whether or not the hazardous material
meets a reportable quantity?

‘The answer is no. A hazardous substance is a material listed in Appendix A of
§172.101 that is in a quantity in one completed package that equals or exceeds the
reportable quantity (RQ) for that material listed in Appendix A to § 172.101 and,
when in a mixture or solution, satisfies the applicable criteria for “hazardous
substances™ as this term is defined in § 171.8.
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U.S. Department

1200 New Jersey Avenue SE
of Transportation Washington, DC 20590

Pipeline and Hazardous
Materials Safety
Administration

JUN 2 52015

Mr. Tom Mueller

Manager, Safety and Compliance
Oak Harbor Freight Lines, Inc.
8960 Terabyte Drive

Reno, NV 89521-5932

Reference No. 15-0048

Dear Mr. Mueller:

This is in response to your January 22, 2015 e-mail requesting clarification of the
Hazardous Materials Regulations (HMR; 49 CFR Parts 171-180) applicable to hazardous
substances. In your letter, you state your company recently shipped a cylinder containing
25 milliliters of “UN 1605 Ethylene Dibromide, 6.1 (poisonous), Packaging Group (PG) I”
inside a fiberboard box. You also state the completed package complies with Special

Permit DOT-SP 9168 and weighs 2 pounds. We have paraphrased your questions and
answered them in the order you provided.

Q1.  Isthe weight of the packaging combined with the weight of the hazardous material

within that packaging used to determine whether or not the hazardous material
meets a reportable quantity?

Al.  The answer is no. A hazardous substance is a material listed in Appendix A of
§ 172.101 that is in a quantity in one completed package that equals or exceeds the
reportable quantity (RQ) for that material listed in Appendix A to § 172.101 and,
when in a mixture or solution, satisfies the applicable criteria for “hazardous
substances” as this term is defined in § 171.8.

Q2.  Where on the shipping paper and in what format should the shipper describe the

actual quantity of hazardous material within a package and that package’s total
weight?

A2.  Section 172.202(a)(5) requires that--except for bulk packages, cylinders, and
packages containing only hazardous material residue--the total quantity, including
the unit of measurement of the hazardous materials covered by the description be
included in the shipping papers. Total quantity may be entered as net weight, gross
weight, capacity, or as otherwise appropriate. The number and type of packages
(for example, “10 cylinders per box™ and “5 fiberboard boxes™) must also be





indicated on a shipping paper either before or after the required basic description
(see §§ 172.202(a)(7) and 172.202(c)). Certain information may be placed before
the basic description, such as quantity shipped, the type of packaging and
destination marks as prescribed in §§ 172.201(a)(4) and 172.202(c)). Otherwise,
additional information must be entered on the shipping paper after the basic
description prescribed in § 172.202(a).

I hope this satisfies your request.
Sincerely,

i

T. Glenn Foster
Chief, Regulatory Review and Reinvention Branch
Standards and Rulemaking Division
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Dodd, Alice (PHMSA) \D-Cd &
From: Ciccarone, Michael CTR (PHMSA)

Sent: Thursday, March 12, 2015 4:37 PM

To: Hazmat Interps

Subject: FW: Request for written interpretation

Sorry to keep bugging you guys, I'm just forwarding on whatever | don’t see in the interps database

From: Ciccarone, Michael CTR (PHMSA)

Sent: Monday, January 26, 2015 9:08 AM

To: Hazmat Interps

Subject: FW: Request for written interpretation

Shante/Alice,

Please submit this for a formal letter of interpretation. Mr. Mueller spoke with Adam Lucas.
Thanks,

Mike

From: Tom Mueller [mailto:Tom.Mueller@oakh.com]
Sent: Thursday, January 22, 2015 11:40 AM

To: PHMSA HM InfoCenter

Cc: David Martin

Subject: Request for written interpretation

Request for written interpretation

My company was recently tendered a shipment for transport of:

UN1605 Ethylene dibromide 6.1 PGl 2lbs

The shipment was a cylinder packaged within a small box utilizing SP 9168 permit

The RQ is one pound and the paperwork did not have RQ on it. The shipper indicated the 2 Ibs included the packaging.

The actual amount of the hazardous substance was 25 milliliters.

1) does packaging figure into the weight when determining when RQ thresholds are met
or exceeded?

2) where and in what format should the shipper in the description put actual quantity of
HM vs. including packaging weight?

Thank you

Tom Mueller
Manager, Safety and Compliance





8960 Terabyte Drive
Reno, NV 89521-5932

Tom.Mueller@oakh.com |Phone 775-851-5295|Fax 775-853-7138/Cell 775-287-0141
Oak Harbor Freight Lines Inc.

“"Bringing Peace of Mind, Since 19716.






7 Commerce Drive
Danbury, CT 06810

From: Shelley Stampfler
Sent: Friday, December 1, 2023 11:16 AM

To: infocntr@dot.gov

Cc: Corey Britto <Corey.Britto@entegris.com>
Subject: Question regarding Reportable Qty 172.101 CFR 49

Hello,
| have a question regarding Table 1 to Appendix A — Hazardous Materials list Reportable quantity (RQ)
pounds (kilograms)

1 Steel Cylinder Phosphine, UN2199 Net Qty 21 Kg — Gross Weight 85 Kg and the RQ for Phosphine is 45.4
Kg

Would this cylinder of Phosphine need to be shipped as a Reportable Quantity ?

The weight is not noted as GROSS weight

Regards,
Shelley Stampfler

Logistic Specialist IV
SCEM

T+1203 7391432

&) N entegris.com
Entegris mvoamn

Danbury Technology Center

7 Commerce Drive PA.BE

Danbury, CT 06810 USA e

ENTEGRIS PROPRIETARY AND CONFIDENTIAL — INTERNAL
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mailto:Corey.Britto@entegris.com
https://gcc02.safelinks.protection.outlook.com/?url=https%3A%2F%2Fwww.entegris.com%2F&data=05%7C01%7CAlice.Dodd%40dot.gov%7C8800c84c53f64a93a06c08dbf4fec993%7Cc4cd245b44f04395a1aa3848d258f78b%7C0%7C0%7C638373147751865604%7CUnknown%7CTWFpbGZsb3d8eyJWIjoiMC4wLjAwMDAiLCJQIjoiV2luMzIiLCJBTiI6Ik1haWwiLCJXVCI6Mn0%3D%7C3000%7C%7C%7C&sdata=x6zYzKj8i8i3sb25%2FPWFirW0Xhb9ASSSLehU2TP5E5E%3D&reserved=0
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https://gcc02.safelinks.protection.outlook.com/?url=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2FEntegrisinc&data=05%7C01%7CAlice.Dodd%40dot.gov%7C8800c84c53f64a93a06c08dbf4fec993%7Cc4cd245b44f04395a1aa3848d258f78b%7C0%7C0%7C638373147751865604%7CUnknown%7CTWFpbGZsb3d8eyJWIjoiMC4wLjAwMDAiLCJQIjoiV2luMzIiLCJBTiI6Ik1haWwiLCJXVCI6Mn0%3D%7C3000%7C%7C%7C&sdata=wNJL7woUlabGeE6fxM5mW7fR8aJTWtEpflDSZch4odo%3D&reserved=0
https://gcc02.safelinks.protection.outlook.com/?url=https%3A%2F%2Ftwitter.com%2FEntegris&data=05%7C01%7CAlice.Dodd%40dot.gov%7C8800c84c53f64a93a06c08dbf4fec993%7Cc4cd245b44f04395a1aa3848d258f78b%7C0%7C0%7C638373147751865604%7CUnknown%7CTWFpbGZsb3d8eyJWIjoiMC4wLjAwMDAiLCJQIjoiV2luMzIiLCJBTiI6Ik1haWwiLCJXVCI6Mn0%3D%7C3000%7C%7C%7C&sdata=xuBA9nfRQZfObWen1jTyQeEKqdLCKJjPceECHhoDbrs%3D&reserved=0
https://gcc02.safelinks.protection.outlook.com/?url=https%3A%2F%2Fwww.youtube.com%2Fuser%2FEntegrisInc&data=05%7C01%7CAlice.Dodd%40dot.gov%7C8800c84c53f64a93a06c08dbf4fec993%7Cc4cd245b44f04395a1aa3848d258f78b%7C0%7C0%7C638373147751865604%7CUnknown%7CTWFpbGZsb3d8eyJWIjoiMC4wLjAwMDAiLCJQIjoiV2luMzIiLCJBTiI6Ik1haWwiLCJXVCI6Mn0%3D%7C3000%7C%7C%7C&sdata=wXekHcDYoeIa8hkr0OLE5VkuqmChP%2BdpbT2FmZOYL3U%3D&reserved=0
https://gcc02.safelinks.protection.outlook.com/?url=https%3A%2F%2Fwww.linkedin.com%2Fcompany%2Fentegris&data=05%7C01%7CAlice.Dodd%40dot.gov%7C8800c84c53f64a93a06c08dbf4fec993%7Cc4cd245b44f04395a1aa3848d258f78b%7C0%7C0%7C638373147751865604%7CUnknown%7CTWFpbGZsb3d8eyJWIjoiMC4wLjAwMDAiLCJQIjoiV2luMzIiLCJBTiI6Ik1haWwiLCJXVCI6Mn0%3D%7C3000%7C%7C%7C&sdata=GKAPmgXIwElHGrZ%2B%2BSaDZz0AoLP6Vx7ycnwXQXV6of0%3D&reserved=0
https://gcc02.safelinks.protection.outlook.com/?url=https%3A%2F%2Fwww.instagram.com%2Fentegrisinc&data=05%7C01%7CAlice.Dodd%40dot.gov%7C8800c84c53f64a93a06c08dbf4fec993%7Cc4cd245b44f04395a1aa3848d258f78b%7C0%7C0%7C638373147751865604%7CUnknown%7CTWFpbGZsb3d8eyJWIjoiMC4wLjAwMDAiLCJQIjoiV2luMzIiLCJBTiI6Ik1haWwiLCJXVCI6Mn0%3D%7C3000%7C%7C%7C&sdata=JXve%2FHgaMWp8UZqBZTRPuOAVkLOYs%2FTJyoiBn%2BqKKNI%3D&reserved=0
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U.S. Department

1200 New Jersey Avenue SE
of Transportation Washington, DC 20590

Pipeline and Hazardous
Materials Safety
Administration

JUN 2 52015

Mr. Tom Mueller

Manager, Safety and Compliance
Oak Harbor Freight Lines, Inc.
8960 Terabyte Drive

Reno, NV 89521-5932

Reference No. 15-0048

Dear Mr. Mueller:

This is in response to your January 22, 2015 e-mail requesting clarification of the
Hazardous Materials Regulations (HMR; 49 CFR Parts 171-180) applicable to hazardous
substances. In your letter, you state your company recently shipped a cylinder containing
25 milliliters of “UN 1605 Ethylene Dibromide, 6.1 (poisonous), Packaging Group (PG) I”
inside a fiberboard box. You also state the completed package complies with Special

Permit DOT-SP 9168 and weighs 2 pounds. We have paraphrased your questions and
answered them in the order you provided.

Q1.  Isthe weight of the packaging combined with the weight of the hazardous material

within that packaging used to determine whether or not the hazardous material
meets a reportable quantity?

Al.  The answer is no. A hazardous substance is a material listed in Appendix A of
§ 172.101 that is in a quantity in one completed package that equals or exceeds the
reportable quantity (RQ) for that material listed in Appendix A to § 172.101 and,
when in a mixture or solution, satisfies the applicable criteria for “hazardous
substances” as this term is defined in § 171.8.

Q2.  Where on the shipping paper and in what format should the shipper describe the

actual quantity of hazardous material within a package and that package’s total
weight?

A2.  Section 172.202(a)(5) requires that--except for bulk packages, cylinders, and
packages containing only hazardous material residue--the total quantity, including
the unit of measurement of the hazardous materials covered by the description be
included in the shipping papers. Total quantity may be entered as net weight, gross
weight, capacity, or as otherwise appropriate. The number and type of packages
(for example, “10 cylinders per box™ and “5 fiberboard boxes™) must also be



indicated on a shipping paper either before or after the required basic description
(see §§ 172.202(a)(7) and 172.202(c)). Certain information may be placed before
the basic description, such as quantity shipped, the type of packaging and
destination marks as prescribed in §§ 172.201(a)(4) and 172.202(c)). Otherwise,
additional information must be entered on the shipping paper after the basic
description prescribed in § 172.202(a).

I hope this satisfies your request.
Sincerely,

i

T. Glenn Foster
Chief, Regulatory Review and Reinvention Branch
Standards and Rulemaking Division
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Dodd, Alice (PHMSA) \D-Cd &
From: Ciccarone, Michael CTR (PHMSA)

Sent: Thursday, March 12, 2015 4:37 PM

To: Hazmat Interps

Subject: FW: Request for written interpretation

Sorry to keep bugging you guys, I'm just forwarding on whatever | don’t see in the interps database

From: Ciccarone, Michael CTR (PHMSA)

Sent: Monday, January 26, 2015 9:08 AM

To: Hazmat Interps

Subject: FW: Request for written interpretation

Shante/Alice,

Please submit this for a formal letter of interpretation. Mr. Mueller spoke with Adam Lucas.
Thanks,

Mike

From: Tom Mueller [mailto:Tom.Mueller@oakh.com]
Sent: Thursday, January 22, 2015 11:40 AM

To: PHMSA HM InfoCenter

Cc: David Martin

Subject: Request for written interpretation

Request for written interpretation

My company was recently tendered a shipment for transport of:

UN1605 Ethylene dibromide 6.1 PGl 2lbs

The shipment was a cylinder packaged within a small box utilizing SP 9168 permit

The RQ is one pound and the paperwork did not have RQ on it. The shipper indicated the 2 Ibs included the packaging.

The actual amount of the hazardous substance was 25 milliliters.

1) does packaging figure into the weight when determining when RQ thresholds are met
or exceeded?

2) where and in what format should the shipper in the description put actual quantity of
HM vs. including packaging weight?

Thank you

Tom Mueller
Manager, Safety and Compliance



8960 Terabyte Drive
Reno, NV 89521-5932

Tom.Mueller@oakh.com |Phone 775-851-5295|Fax 775-853-7138/Cell 775-287-0141
Oak Harbor Freight Lines Inc.

“"Bringing Peace of Mind, Since 19716.



