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Why PHMSA Wrote This Frequently Asked Questions (FAQs) Document 

The Pipeline and Hazardous Materials Safety Administration (PHMSA) and the Federal 

Railroad Administration (FRA) have received numerous requests for clarification from rail 

carriers and shippers about implementing the phase-out of DOT-111 specification tank cars from 

ethanol service. As such, PHMSA and FRA are issuing this FAQs document to inform 

stakeholders as needed. 

Disclaimer: This FAQ document is considered guidance according to DOT Order 

2100.6A (June 7, 2021). Except when referencing laws, regulations, policies, or orders, the 

contents of these FAQs do not have the force and effect of law and is not meant to bind the 

public in any way.  These FAQs are intended only to provide information to the public regarding 

existing requirements under the Hazardous Materials Regulations. This document does not revise 

or replace any previously issued guidance. 

For further information on the requirements for transporting flammable liquids in DOT 

specification tank cars, see final rule HM-251C.1 

 

 
1 81 FR 53935 (Aug. 15, 2016). See https://www.govinfo.gov/content/pkg/FR-2016-08-15/pdf/2016-19406.pdf  

https://www.govinfo.gov/content/pkg/FR-2016-08-15/pdf/2016-19406.pdf
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FAQs 

Question #1: What is the phase-out schedule for ethanol transportation in DOT-111 

specification tank cars? 

DOT-111 specification tank cars (jacketed and non-jacketed) are not authorized for 

ethanol transportation on or after May 1, 2023. DOT-111 specification tank cars built to the 

CPC-1232 standard (non-jacketed) are not authorized for ethanol transportation on or after July 

1, 2023. DOT-111 specification tank cars built to the CPC-1232 standard (jacketed) are not 

authorized for ethanol transportation on or after May 1, 2025.2  

Material 
Non-jacketed or 
Jacketed tank 

car 

DOT-111 not 
authorized on or 

after 

DOT-111 built to the CPC-1232 
standard not authorized on or 

after 

Ethanol Non-jacketed May 1, 2023 July 1, 2023. 
Jacketed May 1, 2023 May 1, 2025. 

 

Question #2: What is “ethanol” for purposes of the phase-out requirement for DOT-111 

specification tank cars? 

For purposes of the phase-out requirement for DOT-111 specification tank cars, 

“ethanol” means ethanol described under an appropriate proper shipping name—to include: 

“UN1170,  Ethanol or Ethyl alcohol or Ethanol solutions or Ethyl alcohol solutions”; “NA1987, 

Denatured alcohol”; “UN1987, Alcohols, n.o.s.”; or “UN3475, Ethanol and gasoline mixture or 

Ethanol and motor spirit mixture or Ethanol and petrol mixture, with more than 10% ethanol.” 

 

 
2 49 CFR 173.242 (a)(1). 
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Question #3: A DOT-111 specification tank car is filled with ethanol prior to the applicable 

phase-out date. Can this tank car be offered for transportation after the applicable phase-out 

date?  

No. A tank car filled with ethanol prior to the applicable phase-out date may not be 

offered for transportation after the applicable phase-out date. 

 

Question #4: A DOT-111 specification tank car loaded with ethanol is offered for 

transportation and accepted by a rail carrier before the applicable phase-out date. Can this 

tank car remain in transportation after the phase-out date until it reaches its final destination? 

Yes. A tank car subject to the phase-out may remain in transportation after the phase-out 

date until it reaches its final destination, provided it was loaded with ethanol and accepted by a 

rail carrier prior to the applicable phase-out date. 

 

Question #5: Can a DOT-111 specification tank car that contains ethanol “residue” be offered 

for transportation after the applicable phase-out date? 

Yes. However, transportation of a DOT-111 specification tank car containing ethanol 

residue after the applicable phase-out date must be authorized via a One Time Movement 

Approval (OTMA) issued by the FRA in accordance with § 174.50. Specifically, the OTMA-3 

process will apply to DOT-111 specification tank cars containing ethanol residue moving to a 

designated tank car facility for cleaning or other disposition. Further information on the OTMA 

application process is available on the FRA’s website here: 

https://railroads.dot.gov/elibrary/hmg-127-one-time-movement-approval-procedures-0.   

 

https://railroads.dot.gov/elibrary/hmg-127-one-time-movement-approval-procedures-0
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Issued in Washington, D.C., on April 25, 2023. 

 

William S. Schoonover, 
Associate Administrator, Office of Hazardous Materials Safety 
Pipeline and Hazardous Materials Safety Administration. 
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